+
Vice Riksbankschef Per Jansson Bild: Riksbanken
 • Per Jansson: Tydligt försämrad inflationsbild

  PUBLICERAD 2019-01-09 AV Oskar von Bahr
  UPPDATERAD: 2019-01-09 10:24

  Textstorlek

  Dela med andra

  Riksbanksledamoten Per Jansson, som reserverade sig mot beslutet att höja räntan i december, anser att inflationsutsikterna försämrades påtagligt mellan direktionens räntemöten i oktober och december. Det framgår av Riksbankens protokoll från mötet.

  Jansson var den enda ledamoten som reserverade sig mot beslutet att höja reporäntan med 0,25 procentenheter till -0,25 procent.

  Höjningen kom efter att inflationen i oktober och november landat under Riksbankens förväntningar. Jansson tar fasta på en formulering från räntemötet i oktober där direktionen kommunicerade att om inflationsutsikterna står sig så är det lämpligt att snart höja reporäntan.

  Jansson anser dock att så inte är fallet. Han pekar bland annat på att flera av Riksbankens mått på det underliggande inflationstrycket var lägre i november än i september. Medianen för Riksbankens olika mått på den underliggande inflation låg enligt Jansson på 1,6 procent i november jämfört med 1,7 procent i september.

  –Det är mot bakgrund av de svaga inflationsutfallen, framför allt för de olika måtten på underliggande inflation, svårt att inte dra slutsatsen att vi nu har att göra med en ganska tydligt försämrad aktuell inflationsbild jämfört med det penningpolitiska mötet i oktober, säger Jansson i protokollet.

  Jansson för sedan ett resonemang om att riskerna för att kommande inflationssiffror blir lägre än väntat är större än att de överraskar på uppsidan, särskilt på längre sikt. Han noterar i sammanhanget att det kommit negativa konjunktursignaler i Sverige och att det även finns stora nedåtrisker för den ekonomiska utvecklingen på det internationella planet.

  Han landar därför i slutsatsen att det inte finns något särskilt akut behov av att höja reporäntan och att man istället bör avvakta händelseutvecklingen.

  Oskar von Bahr

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived