+
Stefan Ingves Bild: Riksbanken
 • Marknadsräntor stiger efter Riksbanksbesked

  PUBLICERAD 2019-01-11 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2019-01-14 16:49

  Textstorlek

  Dela med andra

  De korta marknadsräntorna har stigit sedan Riksbanken meddelade sitt beslut att höja reporäntan till -0,25 procent. Tremånaders Stibor-räntan ligger nu på de högsta nivåerna på nästan fyra år.

  Riksbanken meddelade strax innan jul att reporäntan ska höjas med 25 punkter till -0,25 procent. En för många efterlängtad höjning även om det in i det sista var högst osäkert om man skulle höja. Som framkommit i media de senaste dagarna har de flesta bolåneinstitut passat på att höja sina bolåneräntor men styrräntehöjningen har också satt sina spår på den för allmänheten lite mer obskyra räntemarknaden.

  Källa: Riksbanken.

  Således låg Stibor 3M, vilket är genomsnittet av den ränta banker erbjuder varandra på den så kallade interbank-marknaden, på torsdagen på -0,075 procent. Det var den fjärde dagen i rad som Stibor 3M låg över -0,1 procent, vilket i kan tyckas vara ganska trivialt men faktum är att när räntan på måndagen noterades på -0,099 procent var det för första gången sedan 10 april 2015 som Stibor 3M varit högre än -0,1 procent. För endast ett par månader sedan låg den runt -0,5 procent och dagen innan Riksbanken meddelade att man höjer styrräntan så låg den på -0,225 procent.

  Då hade marknaden försiktigt börjat prisa in en räntehöjning men fullt ut har man inte räknat med den förrän beskedet från Stefan Ingves och hans kollegor i Riksbanksdirektionen kom, vilket de senaste dagarnas utveckling tydligt visar.

  Det råder stor osäkerhet om huruvida Riksbanken kommer att fortsätta på den inslagna banan, enligt dem själva får vi vänta ytterligare ett par kvartal på räntehöjningar, och frågan är om Stibor 3M kommer att fortsätta stiga eller om den kommer att hitta en ny jämvikt någonstans i närheten av dagens nivåer. Just tremånadersräntan är för fastighetsbranschen en viktig parameter då denna ligger som grund för prissättningen på lejonparten av branschens finansiering med rörliga räntor. När den nu stigit innebär det att fastighetsbolagens finansieringskostnader stigit.

  Det är emellertid ganska små rörelser och för många är det en bra utveckling då finansieringskostnaderna faller medan räntan stiger upp mot noll, på grund av derivat, men tendensen är tydlig.

  Sverrir Thór

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived