+
 • Kommunen säljer i centrala Uppsala

  PUBLICERAD 2019-01-25 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2019-01-25 16:30

  Textstorlek

  Dela med andra

  Uppsala kommun letar efter en ny ägare till det gamla Hospitalet i Ulleråker – där majoriteten av lokalerna ska användas till publik verksamhet. Nu arrangeras en idétävling bland fastighetsutvecklare, arkitektbyråer och investerare.

  Hospitalet, i folkmun kallad “Vingmuttern”, ligger i södra Uppsala, nära Akademiska Sjukhuset.

  – En byggnad som Hospitalet behöver ett tydligt syfte för att komma till sin rätt. Vi vill se något nytt, gärna en typ av destination som Uppsalaborna aldrig har haft så nära. Vi har valt att utlysa en tävling för att säkerställa att platsen och byggnaden behåller sina kulturhistoriska värden, men får en funktion i Uppsalabornas liv så att den lever kvar under lång tid, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala.

  Tävlingen öppnar den 15 februari och pågår under 2019. Vinnaren går in i en planprocess för tomten tillsammans med kommunen.

  Byggnaden, som stod färdig 1885, är tydligt inspirerad av äldre slottsanläggningar och ritades av arkitekten Axel Kumlien, som ligger bakom flera sjukhus och offentliga byggnader runtom i landet, bland annat Grand Hôtel i Stockholm.

  – Vinnaren ska ha ett kreativt förslag och rätt ekonomiska muskler. Konceptet ska vara intressant redan nu, men kan självklart ta höjd för att Ulleråker om ett antal år är en central plats i Uppsala och södra staden, som erbjuder helt andra ekonomiska möjligheter än dagens, säger Kristina Sandberg, huvudprojektledare på Uppsala kommun.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived