+
Ulla Bergström. Foto: White Arkitekter.
 • Har vi råd att strunta i välfärden?

  PUBLICERAD 2019-01-17 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2019-01-21 08:55

  Textstorlek

  Dela med andra

  Våra städer växer i rekordfart, men växer vi smart, rätt och på ett attraktivt sätt?

  Idag utgår planeringen till stor del från de bostadsmål som kommunerna satt upp. Men för att bygga långsiktigt hållbara städer behöver vi mer än tak över huvudet. Vi behöver mötesplatser, platser för att utvecklas och dela idéer. Så var ska välfärdens funktioner inrymmas och samordnas?

  Förr talade man om kyrkan mitt i byn som den naturliga mötesplatsen i samhället. Hur skapar vi den platsen 2018 men i en modern kostym, en plats där alla känner sig välkomna oavsett religion, könstillhörighet, ålder, funktionsvariation och kultur? Platser som kan innehålla aktiviteter som för människor samman. För möten är viktiga, och det är vi människor som fyller platser med mening och innehåll.

  När vi idag förtätar våra städer kanske simhallen blir centrumbyggnaden i den nya stadsdelen. Folkhälsa med sport och idrott är viktigt, aktiviteter där alla har samma möjlighet att delta, som bygger samhällen och motverkar segregation, är prioriterat. Tillgänglig och jämlik arkitektur bidrar till ett demokratiskt samhälle. För att nå framgång krävs både identitetsskapande arkitektur av hög kvalitet som rätt placering av byggnaderna i staden. Tillväxt i alla ära, men attraktivitet och hållbarhet är minst lika viktiga ingredienser i staden. När de attraktiva publika miljöerna tar plats i stadsrummet gör de också det i allmänhetens medvetande.

  Vi arkitekter ska rita byggnader i allmänhetens tjänst, som svarar på de mänskliga behov som finns i vårt välfärdssamhälle – det handlar exempelvis om vård, skola, universitet, äldreboenden, kulturhus, kommunhus och resecentrum. Tillsammans med bostäder och offentliga rum bildar de vår gemensamma livsmiljö och blir viktiga noder i den sociala infrastrukturen. Byggnaderna blir breda kontaktytor mellan människor som leder till ökad sammanhållning och integration. Värden som tillförs är ökad trygghet när gator och offentliga platser befolkas, samt bättre underlag för kommersiell service. Digitala verktyg ger stöd till att utforma platser i dialog med medborgare och lär oss mer om hur vi tillsammans kan hitta nya innovativa lösningar med fokus på livet i centrum.

  Men har vi råd att bygga välfärd? Landets kommuner och landsting står nu inför rejäla och ofta kostsamma utmaningar, men också nödvändiga investeringar. På 60-talet ansågs Sverige vara modigt och innovativt. Vi spände bågen och blev internationellt kända för publika miljöer och arkitektur som låg i framkant. Det fanns stark tilltro på framtiden och att skapa ett modernt samhälle för alla. Kommande mandatperiod vill jag se liknande mod från politiker: Våga ta beslut och prioritera publika platser! Publika byggnader och mötesplatser skapar vår kultur och ger oss identitet.

  Och identitetsskapande arkitektur ska vara drivkraft i stadsutvecklingen. Låt oss vara modiga och innovativa så att vi kan anses vara en progressiv förebild även i framtiden. Har vi verkligen råd att strunta i att bygga välfärd?

  Ulla Bergström
  Kontorschef Stockholm, White Arkitekter

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Utbuds eller efterfrågeproblem på bomarknaden?

  Krönikor I den bostadspolitiska debatten betonar vissa främst åtgärder på utbudssidan, medan andra fokuserar på efterfrågesidan. Här är ett försök att formulera några grundläggande principer för när en viss typ av åtgärder är lämplig.

 • Bostadspriserna steg i mars

  Bostäder Prisindex för privatägda bostäder steg med 0,7 procent i mars. Det visar siffror från Valueguard. 

 • Tobias Bjurling ny CFO på Svevia

  Rekrytering Tobias Bjurling har utsetts till ny ekonomi-och finanschef på Svevia. Han efterträder Åsa Neving, som gått över till rollen som CFO på Bravida.

 • ANNONS
  • Hyr ut 4200 kvadratmeter i Göteborg

   Uthyrning väst Novi Real Estate har, inom ramen för sitt förvaltningsuppdrag åt SEB Trygg Liv, tecknat tre nya hyresavtal i Göteborg under det första kvartalet. Hyresgästerna är Göteborgs Universitet, Cerner Sweden och Adecco. 

  • HSB vill se statliga startlån

   Bostäder, Politik Ett statligt startlån för unga skulle korta tiden det tar att spara ihop till en insats väsentligt, enligt ett rapport som WSP tagit fram på uppdrag av HSB. 

 • Ivana Stankovic till Svenska Hus

  Rekrytering, Syd Svenska Hus rekryterar Ivana Stankovic som regionchef i Skåne. Hon kommer närmast från Vasakronan, där hon varit affärsområdeschef i Malmö och Lund. 

 • ANNONS
 • Även Peab och Skanska i ramavtal

  Fastighetsmarknad Peab och Skanska har tecknat ett ramavtal med Specialfastigheter – ett identiskt avtal som NCC och Serneke har sedan tidigare kommunicerat att man skrivit på. Fördelas uppdragen jämnt mellan aktörerna innebär avtalet cirka 2,5 miljarder kronor per aktör. 

 • Serneke bygger i Alingsås

  Fastighetsmarknad väst Serneke Bygg har tecknat ett entreprenadkontrakt för uppförandet av ett nytt varuhus på Bolltorps handelsområde i Alingsås. Kontraktet är värt cirka 37 miljoner kronor. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived