+
Citygate. Bild: Kanozi.
 • Grönt ljus för skyskrapan Citygate

  PUBLICERAD 2019-01-31 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2019-01-31 13:33

  Textstorlek

  Dela med andra

  Bygglovet för det 36 våningar och 144 meter höga projektet Citygate i Gårda, Göteborg, är klart. Huset byggs av Skanska, och får sällskap av två höghus till. Det skriver Göteborgs-Posten. 

  Det 144 meter höga kontorshuset byggs på den gamla Statoil-tomten och får sällskap av Platzer och NCC:s 27 våningar höga projekt Kineum, samt ytterligare ett höghus som Wallenstam står bakom. Dessutom byggs just nu 25 våningar höga Gårda Vesta några hundra meter norrut.

  Bygget av Citygate drar igång i mars, och är planerat att stå färdig 2022. Totalt kommer huset att omfatta 54 800 kvadratmeter, varav drygt 40 000 kvadratmeter blir kontor. Det danska arkitektkontoret Henning Larsen vann det parallella uppdraget för tre år sedan, Kanozi har varit svensk part och är nu ansvariga för projekteringsfasen.

  Det var under hösten 2017 som kommunfullmäktige i Göteborg antog planen för de tre höghusen. Beslutet överklagas till mark- och miljödomstolen av Trafikverket.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Utbuds eller efterfrågeproblem på bomarknaden?

  Krönikor I den bostadspolitiska debatten betonar vissa främst åtgärder på utbudssidan, medan andra fokuserar på efterfrågesidan. Här är ett försök att formulera några grundläggande principer för när en viss typ av åtgärder är lämplig.

 • Bostadspriserna steg i mars

  Bostäder Prisindex för privatägda bostäder steg med 0,7 procent i mars. Det visar siffror från Valueguard. 

 • Tobias Bjurling ny CFO på Svevia

  Rekrytering Tobias Bjurling har utsetts till ny ekonomi-och finanschef på Svevia. Han efterträder Åsa Neving, som gått över till rollen som CFO på Bravida.

 • ANNONS
  • Hyr ut 4200 kvadratmeter i Göteborg

   Uthyrning väst Novi Real Estate har, inom ramen för sitt förvaltningsuppdrag åt SEB Trygg Liv, tecknat tre nya hyresavtal i Göteborg under det första kvartalet. Hyresgästerna är Göteborgs Universitet, Cerner Sweden och Adecco. 

  • HSB vill se statliga startlån

   Bostäder, Politik Ett statligt startlån för unga skulle korta tiden det tar att spara ihop till en insats väsentligt, enligt ett rapport som WSP tagit fram på uppdrag av HSB. 

 • Ivana Stankovic till Svenska Hus

  Rekrytering, Syd Svenska Hus rekryterar Ivana Stankovic som regionchef i Skåne. Hon kommer närmast från Vasakronan, där hon varit affärsområdeschef i Malmö och Lund. 

 • ANNONS
 • Även Peab och Skanska i ramavtal

  Fastighetsmarknad Peab och Skanska har tecknat ett ramavtal med Specialfastigheter – ett identiskt avtal som NCC och Serneke har sedan tidigare kommunicerat att man skrivit på. Fördelas uppdragen jämnt mellan aktörerna innebär avtalet cirka 2,5 miljarder kronor per aktör. 

 • Serneke bygger i Alingsås

  Fastighetsmarknad väst Serneke Bygg har tecknat ett entreprenadkontrakt för uppförandet av ett nytt varuhus på Bolltorps handelsområde i Alingsås. Kontraktet är värt cirka 37 miljoner kronor. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived