+
 • Fastighetsbolagen utklassade börsen 2018

  PUBLICERAD 2019-01-04 AV Oskar von Bahr
  UPPDATERAD: 2019-01-04 11:13

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  Fastighetssektorn steg för åttonde året i följd 2018 samtidigt som Stockholmsbörsen som helhet slutade året på minus efter en bedrövlig utveckling i det fjärde kvartalet.

  Nasdaq Stockholms fastighetsindex steg med knappt 10 procent under det gångna året jämfört med ett fall på 8 procent för OMXSPI. Den stora skillnaden i utfall förklaras delvis av att fastighetsbolagen inte tappat lika mycket mark sedan världens börser började vända nedåt i början av oktober.

  Stockholmsbörsen rasade 15 procent från 3 oktober till sista december medan fastighetsbolagen klarade sig undan med en nedgång på knappt 6 procent.

  Det var femte året i följd som fastighetsindex gick bättre än börsen som helhet. Under tre av dessa år har skillnaden varit 17 procentenheter eller mer.

  Tittar man på Fastighetsnytts Samhällsbyggnadsindex (FSBX) så steg det 5 procent 2018. Orsaken till att det gick sämre än börsens fastighetsindex var bland annat att byggjättarna Skanska och NCC backade tvåsiffrigt under året efter att ha brottats med stora lönsamhetsproblem.

  Ser man till totalavkastning, det vill säga inräknat utdelningar, så steg börsens fastighetsindex med 11 procent det gångna året. FSBX avancerade 9 procent medan börsen som helhet backade 4 procent.

  Oskar von Bahr

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived