+
Investeringsvolym för svenska fastighetsaffärer i Finland under åren 2013-2018, miljarder kronor (Eurokurs 10,26)
 • Rekord för svenska investeringar i Finland

  PUBLICERAD 2019-01-31 AV Oskar von Bahr
  UPPDATERAD: 2019-01-31 13:35

  Textstorlek

  Dela med andra

  Svenska investeringar på den kommersiella fastighetsmarknaden i Finland ökar kraftigt och stod för hela 30 procent av utländska investerares transaktionsvolym under 2018, som sammantaget uppgick till 62 miljarder kronor. Det är ett rekord när det gäller svenska fastighetsinvesteringar i Finland, enligt en ny rapport från Datscha.

  Storbritannien och Tyskland knep de andra pallplatserna med 27 respektive 17 procent.

  – De svenska fastighetsbolagen gör affärer som aldrig förr i grannlandet. Den ökade aktiviteten på marknaden, attraktiva avkastningsnivåer och mindre konkurrens jämfört med till exempel den svenska marknaden skapar goda förutsättningar för ökade investeringar, säger Kristina Andersson, Global analyschef på Datscha.

  Den totala transaktionsvolymen på den kommersiella finska fastighetsmarknaden var 95 miljarder kronor under året, vilket är den näst högsta siffran sedan finanskrisen 2008. Jämfört med rekordåret 2017 innebär det en nedgång med 11 procent.

  – En viktig orsak till den starka finska fastighetsmarknaden är att landets ekonomi är inne i en högkonjunktur. För 2018 ser BNP-tillväxt ut att sluta på 2,5 procent. Finlands ekonomi fortsätter troligen att växa i 2019, men tillväxten blir inte nog inte lika stark som de sista åren, ett orosmoln är USA handelspolitik som kan få överraskande följder i även i Europa, säger Kristina Andersson.

  Datschas statistik visar även att det populäraste fastighetssegmentet i Finland var kontorsmarknaden med en andel på 35,5 procent av den totala transaktionsvolymen, följt av handel med 23,5 procent och bostäder med en andel på 16,5 procent.

  Det är huvudstadsregionen som attraherar investerarna mest. HMA (Helsinki Metropolitan Area) som består av de tre städerna Helsingfors, Vanda och Esbo, stod för 57 procent av transaktionsvolymen.

  Oskar von Bahr

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived