+
Per Bolund. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet.
 • Per Bolund blir ny bostadsminister

  PUBLICERAD 2019-01-21 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2019-01-22 16:45

  Textstorlek

  Dela med andra

  I den nya regeringen lämnar bostadsfrågorna näringsdepartementet och flyttas istället till finansdepartementet, under ledning av Per Bolund (MP). Samtidigt inrättas ett nytt infrastrukturdepartement.

  Nyheten presenterades under en presskonferens efter att nyligen omvalda statsministern Stefan Löfven hållit sin regeringsförklaring.

  Samtidigt inrättas alltså ett nytt infrastrukturdepartement, där tidigare infrastrukturminister Thomas Eneroth (S) stannar på sin post. Som sällskap från han tidigare avsatte inrikesminister Anders Ygeman (S) som gör comeback i regeringen i form av energi- och digitaliseringsminister. Därmed separeras digitalisering- och bostadsfrågan, som i den tidigare regeringen båda låg under bostadsminister Peter Eriksson (MP).

  Peter Eriksson lämnar sin post som bostadsminister i den nya regeringen och går över till utrikesdepartementet där han blir biståndsminister.

  Positiv bransch
  Direkt efter nyheten presenterades var reaktionerna från branschen genomgående positiva till både utnämningen av Per Bolund samt flytten av bostadsfrågorna till finansdepartementet.

  På Twitter skriver bland annat Martin Lindvall, samhällspolitisk chef på Fastighetsägarna: “Branschen brukar svära över bostadsministrar med för lång startsträcka. I det avseendet förstås positivt med Per Bolund som tvingats fördjupa sig i frågorna under den gångna mandatperioden. Bra med portföljen på Finansen, även om en bra samordning kring frågorna är viktigast“.

  Linda Lövgren, bostadsanalytiker på WSP, skriver: “Positivt att bostadsfrågorna hamnar på finansdepartementet. Men vore bättre om ett stort parti hade bostadsministerposten, och ge den tyngd som posten förtjänar“.

  Även från Hyresgästföreningen är det nöjda tongångar: “Äntligen flyttar bostadsfrågan in på Finansdepartementet! Vi gratulerar Per Bolund som får ta över bostadsfrågorna. Vi hoppas att du fortsätter stå upp för ett starkt konsumentskydd, även i bostadspolitiken“, skriver organisationen på Twitter.

  Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke, ser också han ljust på förändringarna: “Bostäder och finansmarknad fogas alltså ihop under Per Bolund. Det ger rätt struktur. Bolund har dock en del att bevisa och behöver dels visa större oberoende mot Finansinspektionen, dels vara öppen för dialog med branschen. Det kan bli bra, om Bolund visar öppenhet“.

  Anders Lago, förbundsordförande på HSB, säger i ett pressmeddelande att han det är bra att bostadsfrågan nu hamnar på finansdepartementet och ser det som en förutsättning för att finansieringen av framtidens bostäder kommer upp på den politiska dagordningen igen.

  – Bostadsfrågan lyftes försiktigt i januariöverenskommelsen, men betydligt mer måste till för att fler människor ska hitta ett eget hem. Stefan Löfven beskrev i regeringsförklaringen att sällan känner man sig så fri som när man sätter nyckeln i dörren till sin första lägenhet. Nu är det upp till Per Bolund och regeringen att verkligen se till att fler får uppleva den frihetskänslan, Anders Lago.

  Vem är Per Bolund?
  Per Bolund är 48 år gammal och bosatt i Stockholm. Under den senaste mandatperioden har han varit finansmarknadsminister och biträdande finansminister. Tidigare (2010-2011) har han bland annat varit oppositionsborgarråd för Miljöpartiet i Stockholms stad, samt närings- och ekonomiskpolitisk talesperson för Miljöpartiet (2006-2010). Han är utbildad vid Stockholms universitet och Stirling University i Skottland där han pluggat biologi.

   

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Utbuds eller efterfrågeproblem på bomarknaden?

  Krönikor I den bostadspolitiska debatten betonar vissa främst åtgärder på utbudssidan, medan andra fokuserar på efterfrågesidan. Här är ett försök att formulera några grundläggande principer för när en viss typ av åtgärder är lämplig.

 • Bostadspriserna steg i mars

  Bostäder Prisindex för privatägda bostäder steg med 0,7 procent i mars. Det visar siffror från Valueguard. 

 • Tobias Bjurling ny CFO på Svevia

  Rekrytering Tobias Bjurling har utsetts till ny ekonomi-och finanschef på Svevia. Han efterträder Åsa Neving, som gått över till rollen som CFO på Bravida.

 • ANNONS
  • Hyr ut 4200 kvadratmeter i Göteborg

   Uthyrning väst Novi Real Estate har, inom ramen för sitt förvaltningsuppdrag åt SEB Trygg Liv, tecknat tre nya hyresavtal i Göteborg under det första kvartalet. Hyresgästerna är Göteborgs Universitet, Cerner Sweden och Adecco. 

  • HSB vill se statliga startlån

   Bostäder, Politik Ett statligt startlån för unga skulle korta tiden det tar att spara ihop till en insats väsentligt, enligt ett rapport som WSP tagit fram på uppdrag av HSB. 

 • Ivana Stankovic till Svenska Hus

  Rekrytering, Syd Svenska Hus rekryterar Ivana Stankovic som regionchef i Skåne. Hon kommer närmast från Vasakronan, där hon varit affärsområdeschef i Malmö och Lund. 

 • ANNONS
 • Även Peab och Skanska i ramavtal

  Fastighetsmarknad Peab och Skanska har tecknat ett ramavtal med Specialfastigheter – ett identiskt avtal som NCC och Serneke har sedan tidigare kommunicerat att man skrivit på. Fördelas uppdragen jämnt mellan aktörerna innebär avtalet cirka 2,5 miljarder kronor per aktör. 

 • Serneke bygger i Alingsås

  Fastighetsmarknad väst Serneke Bygg har tecknat ett entreprenadkontrakt för uppförandet av ett nytt varuhus på Bolltorps handelsområde i Alingsås. Kontraktet är värt cirka 37 miljoner kronor. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived