+
Annika Wallenskog, chefsekonom på SKL.
 • 2018 – ett år med ökad polarisering

  PUBLICERAD 2019-01-09 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2019-01-10 16:38

  Textstorlek

  Dela med andra

  Under 2018 har vi sett hur polariseringen ökat i världen. Exemplen är många, inte minst det påbörjade handelskriget mellan USA och Kina. Vi ser också att den organisation som byggts upp för att hålla samman världens länder och få dem att undvika krig, FN, ifrågasätts. I ett tal i FN sade Donald Trump att han ”tillbakavisar globaliseringens ideologi och bejakar patriotismens doktrin”. Det är ”America first” som gäller.

  Xi Jinpings maktambitioner blir också tydligare. Successivt börjar Kina ta över allt fler områden genom investeringar, men även genom att bygga flygfält, hangarer och ammunitionsförråd i Sydkinesiska sjön.

  I allt fler länder tar politiker, som åtminstone tidigare skulle ha ansetts som extrema, över makten. Ett av de senaste exemplen är Brasilien där främlingsfientlige Jair Bolsonaro vann valet i oktober.

  I det amerikanska mellanårsvalet blev polariseringen tydlig och det sätt som många politiker uttalar sig på blir alltmer uppseendeväckande. Trumps uttalanden har bidragit till att gränserna ständigt flyttas. Å andra sidan finns i USA för första gången exempel på muslimska kvinnor och kvinnor med rötter i ursprungsbefolkningen som kommer in som ledamöter i kongressen.

  I det svenska valet fick Sverigedemokraterna betydligt fler röster än tidigare. I kommun- och landstingsvalen fick de dock bara 12,8 procent jämfört med 17,6 procent i riksdagsvalet. Däremot har det tillkommit flera nya partier i kommuner och landsting. Dessa partier fick över 5 procent av rösterna. I valundersökningen 2018 framgick det att personer som röstade på dem och på Sverigedemokraterna har lägst förtroende för svenska politiker. Endast 13 procent av dem som röstat på icketraditionella partier och 23 procent som röstade på Sverigedemokraterna sade sig ha förtroende för politiker. Miljöpartiet, som tappade nästan 60 procent av sina väljare i kommun- och landstingsvalen, är det parti vars väljare sade sig ha högst förtroende för politiker (hela 79 procent).

  Någonstans kan man ana människor som är frustrerade över att saker inte går åt det håll de önskar. Detta under en period då de flesta har kunnat få ett arbete och haft reallöneökningar.

  Vi kan även utläsa en större polarisering mellan olika delar av landet. Under hösten lämnade kostnadsutjämningskommittén sitt betänkande: ”Lite mer lika”. I detta föreslås en mer långtgående utjämning än dagens, mellan kommunerna och regionerna i riket. I takt med att delar av landet tappar invånare kommer utjämningen dessutom att göra så att färre kommuner får betala mer till fler kommuner. Här kommer vårt land att prövas. Är en kommun beredd att bidra till hela riket, eller ska man bara se till sina egna skattebetalare? Ungefär som ”America first” fast för den egna kommunen. Om vi inte klarar detta mellan kommunerna måste staten hjälpa till och lösa situationen.  

  Vi ser nu tecken på att högkonjunkturen börjar avta. Det är med viss oro jag blickar fram emot 2019. Vad blir konsekvenserna av den tilltagande polarisering som skett trots god tillväxt? Vad kommer att hända när de ekonomiska förutsättningarna inte längre är lika gynnsamma?

  Annika Wallenskog
  Chefsekonom, SKL

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • De ensammas minister

  Samhälle Ensamhet är en fråga som fler och fler tar på allvar, än har vi dock ingen minister i ämnet. Fastighetsnytt ställde några frågor till Tracey Crouch, den tidigare ministern för ensamhet i Storbritannien, om hur hon ser på rollen.

 • Prime Livings nyemissionsplaner går i stöpet

  Börs Prime Livings förslag om att ändra bolagsordningen och bemyndiga styrelsen att emittera aktier röstades ner på årsstämman. Den hårt prövade bostadsbyggaren har tidigare aviserat planer på att emittera aktier för upp till 400 miljoner kronor.

 • Acrinova planerar köp i Trelleborg

  Transaktioner Acrinova planerar köp av tre kommersiella fastigheter i Trelleborgs kommun. De berörda fastigheterna är Trävaren 3, Lavetten 38 samt Trävaran 12. 

 • ANNONS
  • Utvecklar bostäder i Huskvarna

   Bostäder APP Properties vinner en markanvisningstävling för bostadsområdet Fagerslätt i Huskvarna. Det vinnande förslaget, Fagerslätts Glänta, består av runt 50 nya lägenheter, fördelat på fyra olika hus. 

  • Catena hyr ut i Växjö

   Uthyrning Catena hyr ut till Alvestaglass AB i Växjö. Uthyrningen avser totalt 6700 kvadratmeter i fastigheten Postiljonen 1.

 • 150 nya bostäder på Frösön

  Bostäder - norr Nischer Propertier har tilldelats en markanvisning för fastigheten Tanken 1 på Frösön i Östersunds kommun. Detta möjliggör byggnationen av cirka 150 nya hyresrätter. 

 • ANNONS
 • NP3 gör offensiv nyemission

  Börs NP3 tar in 102 miljoner kronor i en riktad nyemission av preferensaktier för att kunna snabba på sin tillväxt.

 • Åsa Henninge till Akademiska Hus

  Rekrytering Åsa Henninge blir ny marknadsområdesdirektör på Akademiska hus. Hon kommer närmast från rollen som vd på Wästbygg Projektutveckling.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived