+
 • “Stockholmshyra” för 60 000 bostäder

  PUBLICERAD 2018-12-11 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-12-11 15:40

  Textstorlek

  Dela med andra

  Stockholms stad inför en systematisk hyressättning för 60 000 lägenheter i de allmännyttiga bolagen. På tisdagen tecknade de berörda parterna en principöverenskommelse om hur systemet, som kallas Stockholmshyra, ska införas under de kommande åren.

  Samtliga lägenheter i de tre allmännyttiga bolagen, Familjebostäder, Stockholmshem och Svenska Bostäder berörs.

  – Vi är överens om vilka kategorier av egenskaper om ska värderas och om vilka principer som ska tillämpas när bolagens lägenhetsbestånd fasas in i det nya systemet över tid. Överenskommelsen är ett stort framsteg för att stärka hyresrättens ställning i Stockholm och den är utformad med ett fortsatt starkt skydd för hyresgästerna, säger Pelle Björklund, vd på Svenska Bostäder.

  – Med överenskommelsen åstadkommer vi lika hyra för lika lägenhet. Hyror kommer att sättas konsekvent och enhetligt vilket ger en trygghet och förutsägbarhet för allmännyttans hyresgäster. Vi uppdaterar tillämpningen av bruksvärdessystemet inom ramen för hyreslagen och får en tillämpning väl anpassad för Stockholm stads förutsättningar, säger Simon Safari, ordförande i Hyresgästföreningen Region Stockholm.

  Systematisk hyressättning tillämpas redan i andra kommuner i landet, bland annat Umeå och Botkyrka. Simon Safari säger vidare att man hoppas att fler fastighetsägare i Stockholm ska ansluta sig.

  Den nya överenskommelsen bygger på en värdering av egenskaper inom fem kategorier:

  1. Storleken: antalet rum och kvadratmeter, samt typ av kök påverkar hyran mest

  2. Lägenhetens standard: om lägenheten är upprustad eller inte

  3. Själva fastigheten: vilken typ av hus, om hiss finns och hur det ser ut

  4. Läget och området: närhet till grönområden och vatten, samt områdets karaktär

  5. Förvaltningskvalitet och service: att det är städat och snyggt och att fel blir åtgärdade

  Följande bostäder undantas från det nya systemet:

  • Lägenheter byggda från och med 2011 och senare
  • Lägenheter som är hyressatta enligt reglerna om presumtionshyra
  • Lägenheter för vilka bolagen ensidigt satt hyran
  • Kategoribostäder (kollektiv-, grupp- och studentbostäder)
  • Lägenheter hos AB Stadsholmen, dotterbolag till AB Svenska Bostäder

  Bolagen och Hyresgästföreningen Region Stockholm har ambitionen att även de lägenheter som nu undantagits, på sikt, ska omfattas av Stockholmshyra.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Akelius: “20 procent över bokfört värde”

  Fastighetsmarknad På måndagen kom nyheten att Akelius säljer bostäder för hela 7,2 miljarder. I samtal med Fastighetsnytt säger Pål Ahlsén, vd för Akelius Residential, att försäljningen är det bästa sättet att sänka belåningen i bolaget.

 • Akelius säljer för 7,2 miljarder

  Bostäder, Transaktioner Akelius säljer hela 2 839 lägenheter i Tyskland för 685 miljoner euro – motsvarande 7,2 miljarder svenska kronor. 

 • Nya ledamöter tar plats i Hemfosa

  Styrelse Humlegårdens vd Anneli Jansson, Skandia Fastigheters vd Anders Kupsu samt Carl Mörk, bland annat styrelseledamot i Stendörren, tar plats i Hemfosas styrelse. Det föreslår valberedningen inför årsstämman. 

 • ANNONS
  • Sex nya medarbetare till Nordic PM

   Rekrytering Nordic PM har rekryterat sex nya medarbetare. Linda Palmgren, Niklas Gruffman, Charlotte Ehrenborg, Mattias Wennmark och Robert Rosin utökar arbetsstyrkan på Stockholmskontoret. Daniel Hansson rekryteras till kontoret i Helsingborg. 

  • Diös breddar mot coworking

   Norr Coworking-aktören Great Space ska utveckla sitt koncept i Diös företagshus Metropol i Sundsvall. I samband med det utvecklas fastigheten invändigt. 

 • “Flyttkedjor fungerar inte”

  Bostäder Ett argument för nybyggda, ofta dyrare, bostäder är att de skapar flyttkedjor som gör att de nya bostäderna kommer alla till del. Men enligt en ny rapport saknas belägg för att flyttkedjor faktiskt fungerar. 

 • ANNONS
 • På SXSW är dörren till framtiden på vid gavel

  Samhälle Är du nyfiken på hur framtiden kan komma att se ut? Då kan onekligen Austin i Texas, vara rätt ställe att börja på. Under en dryg vecka i mars varje år samlas hundratusentals människor på konferensen South By Southwest. I år fick vi bland annat lära oss hur kinesiska CaiNiaos plan för att leverera en miljard paket under ett dygn.

 • Skanska får hotellorder på 470 miljoner

  Fastighetsmarknad Skanska har fått uppdrag av Fabege att bygga ett nytt hotell i Arenastaden, i Solna stad. Ordervärdet uppgår till runt 470 miljoner kronor. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived