+
 • “Stockholmshyra” för 60 000 bostäder

  PUBLICERAD 2018-12-11 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-12-11 15:40

  Textstorlek

  Dela med andra

  Stockholms stad inför en systematisk hyressättning för 60 000 lägenheter i de allmännyttiga bolagen. På tisdagen tecknade de berörda parterna en principöverenskommelse om hur systemet, som kallas Stockholmshyra, ska införas under de kommande åren.

  Samtliga lägenheter i de tre allmännyttiga bolagen, Familjebostäder, Stockholmshem och Svenska Bostäder berörs.

  – Vi är överens om vilka kategorier av egenskaper om ska värderas och om vilka principer som ska tillämpas när bolagens lägenhetsbestånd fasas in i det nya systemet över tid. Överenskommelsen är ett stort framsteg för att stärka hyresrättens ställning i Stockholm och den är utformad med ett fortsatt starkt skydd för hyresgästerna, säger Pelle Björklund, vd på Svenska Bostäder.

  – Med överenskommelsen åstadkommer vi lika hyra för lika lägenhet. Hyror kommer att sättas konsekvent och enhetligt vilket ger en trygghet och förutsägbarhet för allmännyttans hyresgäster. Vi uppdaterar tillämpningen av bruksvärdessystemet inom ramen för hyreslagen och får en tillämpning väl anpassad för Stockholm stads förutsättningar, säger Simon Safari, ordförande i Hyresgästföreningen Region Stockholm.

  Systematisk hyressättning tillämpas redan i andra kommuner i landet, bland annat Umeå och Botkyrka. Simon Safari säger vidare att man hoppas att fler fastighetsägare i Stockholm ska ansluta sig.

  Den nya överenskommelsen bygger på en värdering av egenskaper inom fem kategorier:

  1. Storleken: antalet rum och kvadratmeter, samt typ av kök påverkar hyran mest

  2. Lägenhetens standard: om lägenheten är upprustad eller inte

  3. Själva fastigheten: vilken typ av hus, om hiss finns och hur det ser ut

  4. Läget och området: närhet till grönområden och vatten, samt områdets karaktär

  5. Förvaltningskvalitet och service: att det är städat och snyggt och att fel blir åtgärdade

  Följande bostäder undantas från det nya systemet:

  • Lägenheter byggda från och med 2011 och senare
  • Lägenheter som är hyressatta enligt reglerna om presumtionshyra
  • Lägenheter för vilka bolagen ensidigt satt hyran
  • Kategoribostäder (kollektiv-, grupp- och studentbostäder)
  • Lägenheter hos AB Stadsholmen, dotterbolag till AB Svenska Bostäder

  Bolagen och Hyresgästföreningen Region Stockholm har ambitionen att även de lägenheter som nu undantagits, på sikt, ska omfattas av Stockholmshyra.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Per Bolund blir ny bostadsminister

  Valåret 2018 I den nya regeringen lämnar bostadsfrågorna näringsdepartementet och flyttas istället till finansdepartementet, under ledning av Per Bolund (MP) – något branschen initialt reagerar positivt till. Samtidigt inrättas ett nytt infrastrukturdepartement.

 • Fastighetsbolagen stiger till rekordnivå

  Börs Stockholmsbörsens fastighetsindex stiger till en ny rekordnivå på måndagen efter en stark inledning på det nya året som höjt sektorn nästan 8 procent.

 • Flertal rekryteringar för Croisette

  Rekrytering Croisette utökar transaktions- och värderingsteamet i Malmö samt anställer till uthyrningsverksamheten i Göteborg. Även ett flertal juniora tjänster har tillsatts i Stockholm och Malmö.

 • ANNONS
 • Ny koncernchef på Scandic

  Hotell Jens Mathiesen tar över som vd och koncernchef i Scandic Hotels Group och efterträder därmed Even Frydenberg.

 • ANNONS
 • Klövern hyr ut i Köpenhamn

  Uthyrning Klövern har tecknat två hyresavtal i Köpenhamn. Bolaget hyr ut cirka 3500 kvadratmeter kontorsyta till AP Pension. Dessutom hyr TUI Danmark cirka 970 kvadratmeter i fastigheten kallad Codan-huset.

 • Fler bostäder i Ängelholm

  Bostäder Midroc har, tillsammans med Wingårdhs Arkitektkontor, vunnit en markanvisningstävling i Ängelholm. Planen för området är att skapa en ny mötesplats med nya bostäder och utveckling av den nuvarande Parkskolan. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived