+
Mikael Söderlundh. Foto: Pangea.
 • Stark transaktionsmarknad i Norden 2018

  PUBLICERAD 2018-12-20 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2018-12-20 16:30

  Textstorlek

  Dela med andra

  En aktiv marknad, större genomsnittsaffärer och ett fortsatt inflöde av utländskt kapital. Så sammanfattar Pangea Property Partners året 2018 på den nordiska fastighetsmarknaden. Man noterar även att i Sverige har transaktionsvolymerna stigit jämfört med 2017.

  För fjärde året i rad överstiger transaktionsvolymerna i Norden 40 miljarder euro, enligt Pangea vars statistik indikerar att årets volym kommer att hamna på cirka 42 miljarder euro, i linje med 2017 volymer.

  – Det starka intresset för nordiska fastigheter håller i sig och transaktionsvolymen för 2018 ligger inte långt under rekordåret 2016. Antalet affärer har dock minskat och volymen drivs i större utsträckning av stora portfölj- och bolagsaffärer, skriver Mikael Söderlundh, analyschef och partner på Pangea, i ett pressmeddelande.

  Källa: Pangea.

  Enligt Pangea kommer årets volymer på den svenska marknaden att uppgå till cirka 155 miljarder, en ökning med cirka 151 miljarder från ifjol, men på grund av att svenska kronan varit ganska svag den senaste tiden faller den totala volymen i euro en aning.

  I Norge och Danmark ökar volymerna med 13 procent i vardera land medan transaktionsvolymerna i Finland faller med 21 procent.

  Utländska investerare ser fortfarande ljust på Norden och i regionen som helhet stod utländska investerare för cirka 40 procent av de totala volymerna. Kontor var det mest omsatta tillgångsslaget, 31 procent av omsättningen, medan bostäder och handel stod för 27 respektive 16 procent.

  De fem största affärerna i Norden i år var som följer:

  1. Vonovias köp av Victoria Park, 17,1 miljarder svenska kronor
  2. Kildare Partners köp av Technopolis, 1,6 miljarder euro
  3. Danicas köpt av SEB Pension i Danmark, 6,2 miljarder danska kronor
  4. Heimstaden Bostads köp av flera bostadsportföljer för 8,4 miljarder svenska kronor
  5. Cibus förvärv av 123 matbutiker i Finland, 0,8 miljoner euro

  Sverrir Thór

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Per Bolund blir ny bostadsminister

  Valåret 2018 I den nya regeringen lämnar bostadsfrågorna näringsdepartementet och flyttas istället till finansdepartementet, under ledning av Per Bolund (MP) – något branschen initialt reagerar positivt till. Samtidigt inrättas ett nytt infrastrukturdepartement.

 • Fastighetsbolagen stiger till rekordnivå

  Börs Stockholmsbörsens fastighetsindex stiger till en ny rekordnivå på måndagen efter en stark inledning på det nya året som höjt sektorn nästan 8 procent.

 • Flertal rekryteringar för Croisette

  Rekrytering Croisette utökar transaktions- och värderingsteamet i Malmö samt anställer till uthyrningsverksamheten i Göteborg. Även ett flertal juniora tjänster har tillsatts i Stockholm och Malmö.

 • ANNONS
 • Ny koncernchef på Scandic

  Hotell Jens Mathiesen tar över som vd och koncernchef i Scandic Hotels Group och efterträder därmed Even Frydenberg.

 • ANNONS
 • Klövern hyr ut i Köpenhamn

  Uthyrning Klövern har tecknat två hyresavtal i Köpenhamn. Bolaget hyr ut cirka 3500 kvadratmeter kontorsyta till AP Pension. Dessutom hyr TUI Danmark cirka 970 kvadratmeter i fastigheten kallad Codan-huset.

 • Fler bostäder i Ängelholm

  Bostäder Midroc har, tillsammans med Wingårdhs Arkitektkontor, vunnit en markanvisningstävling i Ängelholm. Planen för området är att skapa en ny mötesplats med nya bostäder och utveckling av den nuvarande Parkskolan. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived