+
Mikael Söderlundh. Foto: Pangea.
 • Stark transaktionsmarknad i Norden 2018

  PUBLICERAD 2018-12-20 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2018-12-20 16:30

  Textstorlek

  Dela med andra

  En aktiv marknad, större genomsnittsaffärer och ett fortsatt inflöde av utländskt kapital. Så sammanfattar Pangea Property Partners året 2018 på den nordiska fastighetsmarknaden. Man noterar även att i Sverige har transaktionsvolymerna stigit jämfört med 2017.

  För fjärde året i rad överstiger transaktionsvolymerna i Norden 40 miljarder euro, enligt Pangea vars statistik indikerar att årets volym kommer att hamna på cirka 42 miljarder euro, i linje med 2017 volymer.

  – Det starka intresset för nordiska fastigheter håller i sig och transaktionsvolymen för 2018 ligger inte långt under rekordåret 2016. Antalet affärer har dock minskat och volymen drivs i större utsträckning av stora portfölj- och bolagsaffärer, skriver Mikael Söderlundh, analyschef och partner på Pangea, i ett pressmeddelande.

  Källa: Pangea.

  Enligt Pangea kommer årets volymer på den svenska marknaden att uppgå till cirka 155 miljarder, en ökning med cirka 151 miljarder från ifjol, men på grund av att svenska kronan varit ganska svag den senaste tiden faller den totala volymen i euro en aning.

  I Norge och Danmark ökar volymerna med 13 procent i vardera land medan transaktionsvolymerna i Finland faller med 21 procent.

  Utländska investerare ser fortfarande ljust på Norden och i regionen som helhet stod utländska investerare för cirka 40 procent av de totala volymerna. Kontor var det mest omsatta tillgångsslaget, 31 procent av omsättningen, medan bostäder och handel stod för 27 respektive 16 procent.

  De fem största affärerna i Norden i år var som följer:

  1. Vonovias köp av Victoria Park, 17,1 miljarder svenska kronor
  2. Kildare Partners köp av Technopolis, 1,6 miljarder euro
  3. Danicas köpt av SEB Pension i Danmark, 6,2 miljarder danska kronor
  4. Heimstaden Bostads köp av flera bostadsportföljer för 8,4 miljarder svenska kronor
  5. Cibus förvärv av 123 matbutiker i Finland, 0,8 miljoner euro

  Sverrir Thór

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Stockholms smartaste hus klara

  Bostäder, Hållbarhet Enkla, ytsnåla och klimatsmarta. Så beskrivs Stockholms första flerfamiljshus i Norra Djurgårdsstaden som genererar mer energi än de förbrukar. “Förutsättningarna har inte varit de bästa men vi har kämpat järnet för att nå målet”, säger Johan Thorstensson, projektansvarig på Incoord.  

 • 4500 nya bostäder i Stora Sköndal

  Bostäder Tidigare i veckan tog den grönblåa majoriteten i Stockholms stad beslut om stadsutvecklingsplanen för totalt 4871 nya bostäder. Av dessa ingår 4500 bostäder i området Framtidens Stora Sköndal, där cirka hälften kommer bli hyresrätter. 

 • Nya ordföranden för Första och Tredje AP-fonden

  Rekrytering Regeringen har utsett Urban Hansson Brusewitz som ny ordförande i Första AP-fondens styrelse samt Christina Lindenius som ny ordförande i Tredje AP-fondens styrelse. Vidare har regeringen även utsett tre nya vice ordförande och totalt 12 nya ledamöter i de sex AP-fondstyrelserna. 

 • ANNONS
 • Besqab säljer för halv miljard i Uppsala

  Transaktioner Besqab kommer uppföra och sälja ett bostadsprojekt innehållande 253 hyresrätter i Uppsala. Köpare är NREP och affären uppgår till 493 miljoner kronor.  

 • ANNONS
 • Amasten rusar på börsen efter Urbanoköp

  Börs, Transaktioner Amasten köper Urbano från ICA-handlarnas Förbund för 2,8 miljarder kronor på kassa- och skuldfri basis, vilket är i linje med avsiktsförklaringen som undertecknades i början av maj. Amastens aktie stiger 10 procent på beskedet.

 • Oförändrad byggtakt under första kvartalet

  Bostäder Preliminärt påbörjades nybyggnation av totalt cirka 13 400 nya bostäder under det första kvartalet 2019. Det är nästan lika många som under motsvarande kvartal förra året, då påbörjades bygget av 13 665 bostäder.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived