+
Skiss Rökerigatan. Bild: Walk the Room. Visionskiss Slakthusområdet: Walk the Room.
 • River för 733 miljoner i Slakthusområdet

  PUBLICERAD 2018-12-04 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-12-06 13:03

  Textstorlek

  Dela med andra

  Exploateringsnämnden i Stockholm godkänner att man river byggnader i Slakthusområdet till en kostnad på 733 miljoner kronor.

  Slakthusområdet är ett av Stockholms stad prioriterade stadsutvecklingsområden, där det gamla industriområdet ska omvandlas till stadsdel med 4 000 bostäder, kontor och andra verksamheter. Tidigare i höst tog man ett ganska ovanligt beslut – när man gav ett helhetsuppdrag till Atrium Ljungberg om utvecklingen i stadsdelen, ett uppdrag där Atrium Ljungberg investerar åtta miljarder kronor.

  En förutsättning för ombyggnaden är att många av de befintliga byggnaderna rivs. I det här ärendet, som väntas godkännas på exploateringsnämndens nästa möte den 10 december, handlar det om 30 byggnader som ska rivas, med tillhörande justering av teknisk infrastruktur.

  Flertalet av byggnaderna rivs för den första etappen eller i samband med dess rivningar. Nya tunnelbanan, planerad att öppna under 2026 med byggstart 2020/2021, förutsätter rivning innan byggstart för uppgångarna i Slakthusområdet.

  Den totala kostnaden för delprojektet är beräknad till 733 miljoner kronor. De största posterna är rivning (204 miljoner) och iordningställande av mark (172 miljoner).

  Staden konstaterar att detta delprojekt innebär ett negativt resultat, men att det är en förutsättning för tunnelbaneutbyggnaden och vidare exploatering av Slakthusområdet. I sin helhet konstaterar man dock att utvecklingen kommer att ge ett positivt resultat för staden.

  Maria Nordlander

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Utbuds eller efterfrågeproblem på bomarknaden?

  Krönikor I den bostadspolitiska debatten betonar vissa främst åtgärder på utbudssidan, medan andra fokuserar på efterfrågesidan. Här är ett försök att formulera några grundläggande principer för när en viss typ av åtgärder är lämplig.

 • Bostadspriserna steg i mars

  Bostäder Prisindex för privatägda bostäder steg med 0,7 procent i mars. Det visar siffror från Valueguard. 

 • Tobias Bjurling ny CFO på Svevia

  Rekrytering Tobias Bjurling har utsetts till ny ekonomi-och finanschef på Svevia. Han efterträder Åsa Neving, som gått över till rollen som CFO på Bravida.

 • ANNONS
  • Hyr ut 4200 kvadratmeter i Göteborg

   Uthyrning väst Novi Real Estate har, inom ramen för sitt förvaltningsuppdrag åt SEB Trygg Liv, tecknat tre nya hyresavtal i Göteborg under det första kvartalet. Hyresgästerna är Göteborgs Universitet, Cerner Sweden och Adecco. 

  • HSB vill se statliga startlån

   Bostäder, Politik Ett statligt startlån för unga skulle korta tiden det tar att spara ihop till en insats väsentligt, enligt ett rapport som WSP tagit fram på uppdrag av HSB. 

 • Ivana Stankovic till Svenska Hus

  Rekrytering, Syd Svenska Hus rekryterar Ivana Stankovic som regionchef i Skåne. Hon kommer närmast från Vasakronan, där hon varit affärsområdeschef i Malmö och Lund. 

 • ANNONS
 • Även Peab och Skanska i ramavtal

  Fastighetsmarknad Peab och Skanska har tecknat ett ramavtal med Specialfastigheter – ett identiskt avtal som NCC och Serneke har sedan tidigare kommunicerat att man skrivit på. Fördelas uppdragen jämnt mellan aktörerna innebär avtalet cirka 2,5 miljarder kronor per aktör. 

 • Serneke bygger i Alingsås

  Fastighetsmarknad väst Serneke Bygg har tecknat ett entreprenadkontrakt för uppförandet av ett nytt varuhus på Bolltorps handelsområde i Alingsås. Kontraktet är värt cirka 37 miljoner kronor. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived