+
Skiss Rökerigatan. Bild: Walk the Room. Visionskiss Slakthusområdet: Walk the Room.
 • River för 733 miljoner i Slakthusområdet

  PUBLICERAD 2018-12-04 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-12-06 13:03

  Textstorlek

  Dela med andra

  Exploateringsnämnden i Stockholm godkänner att man river byggnader i Slakthusområdet till en kostnad på 733 miljoner kronor.

  Slakthusområdet är ett av Stockholms stad prioriterade stadsutvecklingsområden, där det gamla industriområdet ska omvandlas till stadsdel med 4 000 bostäder, kontor och andra verksamheter. Tidigare i höst tog man ett ganska ovanligt beslut – när man gav ett helhetsuppdrag till Atrium Ljungberg om utvecklingen i stadsdelen, ett uppdrag där Atrium Ljungberg investerar åtta miljarder kronor.

  En förutsättning för ombyggnaden är att många av de befintliga byggnaderna rivs. I det här ärendet, som väntas godkännas på exploateringsnämndens nästa möte den 10 december, handlar det om 30 byggnader som ska rivas, med tillhörande justering av teknisk infrastruktur.

  Flertalet av byggnaderna rivs för den första etappen eller i samband med dess rivningar. Nya tunnelbanan, planerad att öppna under 2026 med byggstart 2020/2021, förutsätter rivning innan byggstart för uppgångarna i Slakthusområdet.

  Den totala kostnaden för delprojektet är beräknad till 733 miljoner kronor. De största posterna är rivning (204 miljoner) och iordningställande av mark (172 miljoner).

  Staden konstaterar att detta delprojekt innebär ett negativt resultat, men att det är en förutsättning för tunnelbaneutbyggnaden och vidare exploatering av Slakthusområdet. I sin helhet konstaterar man dock att utvecklingen kommer att ge ett positivt resultat för staden.

  Maria Nordlander

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Ingen bra dag för hyresrätten

  Opinion I tisdags blev det offentligt. Hyresgästföreningen (HGF) och de tre kommunala bostadsbolagen i Stockholms stad presenterade uppgörelsen om Stockholmshyra. Enligt HGF var det en bra dag för hyresrätten. Vi är av en annan uppfattning. Uppgörelsen lovar inte gott för hyresrättens framtida roll i Stockholmsregionen.

 • Riksdagen slopar investeringsstöd

  Nyheter I och med att Riksdagen röstat fram Moderaternas och Kristdemokraternas statsbudget kommer den rödgröna regeringens omdiskuterade investeringsstöd till hyres/studentbostäder att försvinna.

 • Trophi utvecklar Arninge Station

  Fastighetsmarknad Trophi Fastighets AB, bygger Arninge Station – en byggnad om 35 000 kvadratmeter. Förutom station för Roslagsbanan kommer byggnaden innehålla handel och service. 

 • ANNONS
 • Atrium Ljungberg tillsätter regionchefer

  Rekrytering Atrium Ljungberg skapar två nya regionschefstjänster för Stockholm – region Nord/Väst och region Syd. Organisationsförändringen görs för att möta de stora uppdrag som bolaget landat den senaste tiden. 

 • Billing slutar som vd på Nordstjernan

  Rekrytering Tomas Billing lämnar posten som vd på Nordstjernan efter 20 år. Vice vd Peter Hofvenstam har utsetts till ny vd. 

 • “Förvånande om Riksbanken höjer räntan”

  Ekonomi Inflationsutfallet som presenterades av SCB på onsdagen, i kombination med BNP-utfallet och nedgången i hushållens konsumtion talar för att Riksbanken behåller reporäntan oförändrad vid räntebeskedet nästa vecka. Det spår SBAB:s chefsekonom Robert Boije. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived