+
Skiss Rökerigatan. Bild: Walk the Room. Visionskiss Slakthusområdet: Walk the Room.
 • River för 733 miljoner i Slakthusområdet

  PUBLICERAD 2018-12-04 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-12-06 13:03

  Textstorlek

  Dela med andra

  Exploateringsnämnden i Stockholm godkänner att man river byggnader i Slakthusområdet till en kostnad på 733 miljoner kronor.

  Slakthusområdet är ett av Stockholms stad prioriterade stadsutvecklingsområden, där det gamla industriområdet ska omvandlas till stadsdel med 4 000 bostäder, kontor och andra verksamheter. Tidigare i höst tog man ett ganska ovanligt beslut – när man gav ett helhetsuppdrag till Atrium Ljungberg om utvecklingen i stadsdelen, ett uppdrag där Atrium Ljungberg investerar åtta miljarder kronor.

  En förutsättning för ombyggnaden är att många av de befintliga byggnaderna rivs. I det här ärendet, som väntas godkännas på exploateringsnämndens nästa möte den 10 december, handlar det om 30 byggnader som ska rivas, med tillhörande justering av teknisk infrastruktur.

  Flertalet av byggnaderna rivs för den första etappen eller i samband med dess rivningar. Nya tunnelbanan, planerad att öppna under 2026 med byggstart 2020/2021, förutsätter rivning innan byggstart för uppgångarna i Slakthusområdet.

  Den totala kostnaden för delprojektet är beräknad till 733 miljoner kronor. De största posterna är rivning (204 miljoner) och iordningställande av mark (172 miljoner).

  Staden konstaterar att detta delprojekt innebär ett negativt resultat, men att det är en förutsättning för tunnelbaneutbyggnaden och vidare exploatering av Slakthusområdet. I sin helhet konstaterar man dock att utvecklingen kommer att ge ett positivt resultat för staden.

  Maria Nordlander

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived