+
Helsingfors nya huvudbibliotek Foto: ALA Architects
 • Nytt landmärke i Helsingfors

  PUBLICERAD 2018-12-04 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2018-12-04 13:35

  Textstorlek

  Dela med andra

  På onsdag öppnar ett nytt, toppmodernt centrumbibliotek i Helsingfors. Notan för byggkalaset landar på hisnande 100 miljoner euro, cirka en miljard kronor. 

  Finländarna lånar upp till 68 miljoner böcker per år på bibliotek, vilket delvis förklarar miljardsatsningen som till 70 procent bekostas av Helsingfors stad, medan staten täcker resten av kostnaden.

  Så här motiverar Helsingfors borgmästare, Jan Vapaavuori, satsningen i ett pressmeddelande.

  – Ode symboliserar de viktigaste värdena i vårt samhälle; som bildning, utbildning, jämlikhet och öppenhet, samt förankrar oss i de främsta leden av demokratins försvarare.

  Den vågformade byggnaden på 10 000 kvadratmeter har ritats av Ala Architects, en finländsk byrå som för sex år sedan vann den internationella tävlingen som gav totalt 544 förslag.

  Inne i biblioteket kommer små robotar på hjul hämta böcker från magasinet. Förutom totalt 100 000 böcker har besökarna även tillgång till laserprintrar, kök, biograf, musikstudio, spelrum och datorer för redigering i huset.

  Dörrarna öppnas som sagt den 5 december – lagom till Finlands nationaldag som firas dagen därpå. Därefter räknar biblioteket med minst 10 000 besökare varje dag.

  Teresa Ahola

  1 kommentarer

  1. Per Lennström 2018-12-25

   Ska besöka denna vackra byggnad den 17 jan. öppet då ? Häls Per Lennström.

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived