+
 • Läget högst oklart inför Riksbanksbesked

  PUBLICERAD 2018-12-18 AV Oskar von Bahr
  UPPDATERAD: 2018-12-19 08:20

  Textstorlek

  Dela med andra

  Det råder ovanligt stor osäkerhet inför torsdagens räntebesked. Riksbanken har varit tydliga med att en räntehöjning är i vardande men efter flera negativa konjunktursignaler på sistone så tror många bedömare att centralbanken skjuter den första höjningen på sju år tills i februari.

  Om man enbart går efter vad de fem mest tongivande bankerna i Sverige, de fyra storbankerna plus Danske Bank, så räknar 4 av dessa med att Riksbanken höjer räntan på torsdag. Tittar man istället på Bloombergs enkät så väntar sig bara 10 av 24 banker en höjning.

  SEB har efter stor tvekan kommit till slutsatsen att Riksbanken kommer höja räntan.

  ­– Det är väldigt svårbedömt eftersom det kommit in svaga data när det gäller tillväxten och inflationen. Dessutom har det kommit in ganska dåliga indikatorer internationellt, framförallt i Europa. Skulle man bara titta på inflation och tillväxt så skulle man komma till slutsatsen att de borde vänta, säger Olle Holmgren, ekonom och ränteexpert på SEB.

  Riksbankens målvariabel för inflationen, KPIF, sjönk till 2,1 procent i november från 2,4 procent i oktober. Utfallet var därmed över inflationsmålet men lägre än Riksbankens egen prognos på 2,4 procent.

  Tittar man på KPIF exklusive energipriser, till exempel olja, så steg den bara 1,4 procent. Den siffran är intressant eftersom man därmed rensar bort några av de mest lättrörliga indikatorerna, vilket kan ge en bättre bild av det underliggande inflationstrycket.

  I slutet av november kom även siffror som visade att BNP sjönk för första gången på fem år i det tredje kvartalet. Nedgången backade 0,2 procent jämfört med i det föregående kvartalet.

  Riksbanken har tidigare signalerat att man kommer höja räntan med 25 punkter från dagens rekordlåga nivå -0,50 procent i antingen december eller februari.

  Oskar von Bahr

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived