• Larsson: “Går inte att pressa in hyresrätter”

  PUBLICERAD 2018-12-06 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2018-12-07 16:54

  Textstorlek

  Dela med andra

  Kommunens mark ska säljas och hyresrätter ombildas för att balansera delar av bostadsmarknaden. Det anser de nya makthavarna i Stockholms stad. “Det går inte att pressa in hyresrätter överallt”, säger stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M).

  Byggplanerna i Stockholm står mitt i strålkastarljuset och frågan är vilken väg den nya majoriteten, Miljöpartiet och Moderaterna, väljer att gå.

  Bostadsminister Peter Eriksson (MP) uttryckte för några veckor sedan öppet sin oro för att bostadsplaneringen sjunker, samtidigt som antalet byggstarter i Stockholm har halverats. Ett slags uppvaknande som även fick honom att utmana politikerna i stadshuset.

  – Deras beslut påverkar i allra högsta grad byggandet i Stockholm, sa han. 

  Men Joakim Larsson (M), nyblivet stadsbyggnadsborgarråd i Stockholms grönblå styre, blir något stött av uttalandet med tanke på senaste årets förändringar.

  – Regeringen har själv tryckt på stoppknappen. Peter Eriksson bör nog fundera på om det var så klokt att införa amorteringskravet som påskyndade konjunkturfallet, vilket nu kräver reformer.

  Men det finns fler oroliga röster. Även oppositionsborgarrådet Jan Valeskog (S) har flaggat för att flera viktiga bostadsprojekt nu försvinner.

  Vilka projekt slopas?
  – Socialdemokraterna har velat  pressa in kommunala hyresrätter utan hänsyn till olika områdens karaktär. Men så kan man inte göra. Vi plockar därför bort  några sådana projekt i småhuskvarter, som står i kontrast till områdets karaktär. Vi vill både bygga med kvalitet och hålla hög takt i bostadsbyggandet.

  Vad finns det för andra alternativ?
  – Vi kommer att ägna mycket tid åt stadsplanering och ta större hänsyn till boendemiljön. Hörnhus är exempelvis en bra lösning. De kan lättare inrymmas i olika typer av kvarter, jämfört med dagens punkt- och lamellhus.

  Staden kommer även att sälja ut kommunal mark till privata aktörer och ombilda ett fåtal hyreshus i förorter.

  – Det ger oss välbehövliga intäkter för infrastruktur och annat.

  Vissa kritiker har dock tröttnat på sådana argument och menar att inget kan försköna det faktum att staden väljer att sälja ut delar av allmännyttan mitt i en brinnande bostadskris. Kritik som Larsson genast parerar.

  – Vi har sagt att vi kan tillåta ombildningar i hyresrättsdominerade områden i ytterstaden, om intresse finns från de boende. 

  Är det en god idé med tanke på att hyresrättsbeståndet minskar?
  – Ja, vi tycker att det är bra med mer blandade boendeformer i stadsdelar med kraftig dominans av hyresrätter, som i Rinkeby. Tidigare ombildningar har skett i hela staden, men nu fokuserar vi enbart på de här områdena.

  Larsson vill även öka andelen nybyggda bostadsrätter i dessa förorter.

  – Det är en knepigare historia men vi fick under förra mandatperioden några bostadsrättsprojekt i Rinkeby, som blev de första vi haft på väldigt länge.

  Det har byggts 40–50 procent hyresrätter sedan 2016. Nu är planen att bygga över 140 000 bostäder fram till år 2030. Byggaktörsdrivna planprocesser och höjd planberedskap är ytterligare två åtgärder som ska hjälpa staden att nå målet.

  – De kommunala bolagen kan inte bygga allt själva och därför måste fler privata aktörer få möjlighet att bygga hyresrätter. Det behövs ett jämnare flöde av markanvisningar.

  Men ovanstående siffror lär knappast krympa Stockholms bostadskö, med en halv miljon sökanden, särskilt mycket. Det löser antagligen inte heller problemet med att kön konstant missbrukas som en bytesförmedling, samtidigt som många hyresrätter står tomma. Problem som Joakim Larsson (M) känner till mycket väl.

  – Jag bor själv i en hyresrätt och har stött på sådan orättvisa. Alla är nog överens om att något måste göras för att hjälpa människor utan bostad. Men det är svårt att förändra de givna förutsättningarna bara för att kön inte fungerar optimalt.

  Men hur ska problemet lösas då?
  – Genom att fortsätta se över förturssystemet med jämna mellanrum. Rörligheten måste också öka. Innan var hyresrätten en bra första bostad, men nu släpper få ifrån sig ett förstahandskontrakt.

  Det har minst sagt förvandlat hyresrätter i Stockholm till hårdvaluta.

  – Vi behöver prata mer om denna omvända problematik.

  Teresa Ahola

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Ingen bra dag för hyresrätten

  Opinion I tisdags blev det offentligt. Hyresgästföreningen (HGF) och de tre kommunala bostadsbolagen i Stockholms stad presenterade uppgörelsen om Stockholmshyra. Enligt HGF var det en bra dag för hyresrätten. Vi är av en annan uppfattning. Uppgörelsen lovar inte gott för hyresrättens framtida roll i Stockholmsregionen.

 • Riksdagen slopar investeringsstöd

  Nyheter I och med att Riksdagen röstat fram Moderaternas och Kristdemokraternas statsbudget kommer den rödgröna regeringens omdiskuterade investeringsstöd till hyres/studentbostäder att försvinna.

 • Trophi utvecklar Arninge Station

  Fastighetsmarknad Trophi Fastighets AB, bygger Arninge Station – en byggnad om 35 000 kvadratmeter. Förutom station för Roslagsbanan kommer byggnaden innehålla handel och service. 

 • ANNONS
 • Atrium Ljungberg tillsätter regionchefer

  Rekrytering Atrium Ljungberg skapar två nya regionschefstjänster för Stockholm – region Nord/Väst och region Syd. Organisationsförändringen görs för att möta de stora uppdrag som bolaget landat den senaste tiden. 

 • Billing slutar som vd på Nordstjernan

  Rekrytering Tomas Billing lämnar posten som vd på Nordstjernan efter 20 år. Vice vd Peter Hofvenstam har utsetts till ny vd. 

 • “Förvånande om Riksbanken höjer räntan”

  Ekonomi Inflationsutfallet som presenterades av SCB på onsdagen, i kombination med BNP-utfallet och nedgången i hushållens konsumtion talar för att Riksbanken behåller reporäntan oförändrad vid räntebeskedet nästa vecka. Det spår SBAB:s chefsekonom Robert Boije. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived