Pengar +
Bild: Riksbanken
 • Inflationen minskade i november

  PUBLICERAD 2018-12-12 AV Oskar von Bahr
  UPPDATERAD: 2018-12-12 11:21

  Textstorlek

  Dela med andra

  Inflationstakten, räknat som KPIF, var 2,1 procent i november jämfört med 2,4 procent i oktober. Det meddelar Statistiska Centralbyrån på onsdagen.

  Som bidragande orsaker till minskningen anges lägre priser på drivmedel, utrikes flygresor och paketresor. Nedgången motverkades av högre priser på el och kläder

  KPIF är Riksbankens målvariabel för inflation och motsvarar KPI med effekten av ändrade bolåneräntor borträknade.

  KPIF exklusive energi uppgick till 1,4 procent, att jämföra med 1,5 procent i oktober. KPIF exklusive energi anges ofta som ett bra mått på det underliggande inflationstrycket.

  Enligt SBAB talar den låga underliggande inflationen i kombination med en svag BNP-siffra för det tredje kvartalet och nedgång i hushållens konsumtion för att Riksbanken håller räntan oförändrad den 20 december.

  -När Riksbanken inte valde att höja reporäntan vid det förra penningpolitiska mötet ser jag inte riktigt vilka skäl som Riksbanken skulle ange för att höja reporäntan i nästa vecka efter den för inflationen negativa statistik som inkommit sedan förra mötet. Det vore därför direkt förvånande om Riksbanken väljer att höja reporäntan i nästa vecka, säger Robert Boije, chefekonom på SBAB.

  Riksbanken har tidigare flaggat för en höjning av reporäntan i december eller i februari nästa år.

  Oskar von Bahr

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived