+
Stockholms stadshus. Foto: Sverrir Thór Stockholms stadshus. Foto: Sverrir Thór
 • Hyran i Stockholm höjs med 2,35 procent

  PUBLICERAD 2018-12-10 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-12-10 17:00

  Textstorlek

  Dela med andra

  Under 2019 höjs den allmänna hyresnivån i Stockholms stad med 2,35 procent. Fastighetsägarna är inte nöjda, utan menar att hyresnivån i realiteten sänks med 0,25 procent (sett till inflationsprognosen). Hyresgästföreningen är inte heller nöjda – de tycker att höjningen är för hög.

  Organisationen Fastighetsägarna yrkade på en hyreshöjning på 3,5 procent.

  – Hyresrätten är viktig för den svenska samhällsekonomin, inte minst för att den erbjuder människor ett flexibelt boende som inte kräver ett stort startkapital. Ska vi fortsättningsvis ha ett bra utbud av hyresrätter i Stockholm måste de som förvaltar hyresrätter långsiktigt ges rimliga förutsättningar. De senaste årens trend med realt fallande hyresnivåer pekar tyvärr i helt fel riktning, säger Oskar Öholm, vd på Fastighetsägarna Stockholm.

  Förra årets hyresförhandlingar blev väldigt långdragna,  och parterna var överens om att försöka undvika samma situation 2019.

  – Den här nivån är inte kul, men för hyresgästernas skull var det viktigt att komma överens. Drar förhandlingarna ut på tiden är det vi hyresgäster som blir lidande med höjningar i efterskott, säger Börje Permats, förhandlingsdelegat från Hyresgästföreningen.

  I Stockholms stad finns cirka 105 000 privatägda hyreslägenheter.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived