+
Robert Boije, chefsekonom SBAB. Bild: Saco.
 • “Förvånande om Riksbanken höjer räntan”

  PUBLICERAD 2018-12-12 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-12-12 10:48

  Textstorlek

  Dela med andra

  Inflationsutfallet som presenterades av SCB på onsdagen, i kombination med BNP-utfallet och nedgången i hushållens konsumtion talar för att Riksbanken behåller reporäntan oförändrad vid räntebeskedet nästa vecka. Det spår SBAB:s chefsekonom Robert Boije.

  – När Riksbanken inte valde att höja reporäntan vid det förra penningpolitiska mötet ser jag inte riktigt vilka skäl som Riksbanken skulle ange för att höja reporäntan i nästa vecka efter den för inflationen negativa statistik som inkommit sedan förra mötet. Det vore därför direkt förvånande om Riksbanken väljer att höja reporäntan i nästa vecka, säger Robert Boije.

  Det var på onsdagen som SCB presenterade siffror som visar att inflationstakten, räknat som KPIF, var 2,1 procent i november jämfört med 2,4 procent i oktober.

  Den underliggande inflationen mätt med KPIF-XE, det vill säga KPIF rensat för energipriser, visar dock på ett fortsatt svagt underliggande inflationstryck i svensk ekonomi. Mätt med KPIF-XE uppgick inflationen i november till endast 1,4 procent. Såväl KPIF som KPIF-XE sjönk dessutom med en tiondel mellan oktober och november

  – Den statistik som inkommit sedan det förra penningpolitiska mötet i oktober tyder på att Riksbanken sitter still i båten. BNP-utfallet för tredje kvartalet kom in mycket lågt. Det är preliminärt och kan komma att ändras men det är inget som Riksbanken kan räkna med. Det drevs dessutom av en svag hushållskonsumtion som verkar dämpande på inflationen. Konsumtionsutfallet för oktober, som kom i måndags, pekade dessutom på en nedgång på 0,3 procent jämfört med samma månad förra året, vilket borde oroa Riksbanken, säger Robert Boije.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived