+
 • Ett bostadsår utan djupa spår

  PUBLICERAD 2018-12-21 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-12-21 15:51

  Textstorlek

  Dela med andra

  2018 har kantats av svajande marknader och skakig prisutveckling som satt stor press på bostadsutvecklarna. Under året har vi också haft en riksdagsval – där den stora debatten i fastighetsbranschen främst handlade om hur lite valet handlade om bostäder.

  Efter att ha börjat skaka under hösten 2017 fortsatte osäkerheten på bostadsrättsmarknaden in i det nya året. Oscar Properties, Tobin Properties, SSM och flera andra bostadsutvecklare har varit utsatta för hård press när det blivit allt svårare att få bostäderna sålda samtidigt som exempelvis Wallenstam ställt om flera bostadsrättsprojekt till hyresrätter. Den senaste statistiken från Svensk Mäklarstatistik visar att priserna på de bostadsrätter som faktiskt sålts gått ned totalt – 4 procent sett till en 12-månadersperiod.

  Mitt i brinnande osäkerhet införde Finansinspektionen den 1 mars det nya, skärpta amorteringskravet, som innebär att de som tar ett bolån på över 4,5 gånger den årliga bruttoinkomsten behöver amortera ytterligare en procent jämfört med tidigare – totalt 3 procent.

  Det nya kravet möttes av stark kritik från många håll i branschen. Främst handlade det om timing – att införa kravet samtidigt som bostadspriserna började falla. Men många har även lyft varningens fingrar kring trösklarna på bostadsmarknaden, som blir högre för unga och de som står utanför bostadsmarknaden i och med kravet, menar man.

  – Amorteringskravet riskerar att göra mer skada än nytta. Jag befarar att detta kommer att sänka rörligheten på bostadsmarknaden ytterligare. Vi vet heller inte hur det tidigare införda amorteringskravet påverkat marknaden. För Stockholm har det allra störst inverkan och riskerar påverka uppemot vart tredje hushåll. Det höjer ribban ännu mer för den som vill flytta till Stockholm, det försvårar inträdet på bostadsmarknaden för unga och försämrar företagens möjligheter att rekrytera och växa, sa Stockholms Handelskammares vd Andreas Hatzigeorgiou när kravet infördes.

  Samtidigt menar många bedömare, Finansinspektionens själva inkluderade, att kravet är nödvändigt för att få en sundare utveckling och få ned hushållens skuldsättning som ökat de senaste åren.

  Vikande byggtakt framåt
  På vilket sätt det skärpta amorteringskravet påverkat marknaden är för tidigt att säga, men klart är att de prognoser som ramlat in under hösten pekar på ett kraftigt avstannande byggtakt de kommande åren.

  Enligt Sveriges Byggindustriers konjunkturprognos kommer en tredjedel av marknaden för nyproducerade bostäder försvinna under 2019 – trots att behovet fortsatt ligger på höga nivåer. I Boverket enkät för 2018 angav 243 kommuner att de har bostadsbrist.

  – Vi har varnat för det här. Bolånetak och skärpta amorteringskrav har kraftigt begränsat andelen hushåll som kan finansiera en bostad. En tredjedel av marknaden för nyproduktion har försvunnit på två år. Det sjunkande bostadsbyggandet kommer få spridningseffekter i övriga ekonomin, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Sveriges Byggindustrier.

  Under 2019 spås drygt 42 000 bostäder byggas – ett tapp med 21 500 bostäder sedan konjunkturtoppen 2017.

  Inför riksdagsvalet i september var problemen på bostadsmarknaden långt ned på agendan – även om en del branschrepresentanter menar att det osäkra läget efter valet kan leda till breda politiska överenskommelser, något branschen länge efterfrågat.

  I övrigt har debatten harvat på som vanligt. Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna tycker olika om hyreshöjningarna, åsikterna går isär om hur man ska kunna bygga billigare och kön till hyresrätter slingrar sig fortfarande lång.

  Maria Nordlander

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Stockholms smartaste hus klara

  Bostäder, Hållbarhet Enkla, ytsnåla och klimatsmarta. Så beskrivs Stockholms första flerfamiljshus i Norra Djurgårdsstaden som genererar mer energi än de förbrukar. “Förutsättningarna har inte varit de bästa men vi har kämpat järnet för att nå målet”, säger Johan Thorstensson, projektansvarig på Incoord.  

 • 4500 nya bostäder i Stora Sköndal

  Bostäder Tidigare i veckan tog den grönblåa majoriteten i Stockholms stad beslut om stadsutvecklingsplanen för totalt 4871 nya bostäder. Av dessa ingår 4500 bostäder i området Framtidens Stora Sköndal, där cirka hälften kommer bli hyresrätter. 

 • Nya ordföranden för Första och Tredje AP-fonden

  Rekrytering Regeringen har utsett Urban Hansson Brusewitz som ny ordförande i Första AP-fondens styrelse samt Christina Lindenius som ny ordförande i Tredje AP-fondens styrelse. Vidare har regeringen även utsett tre nya vice ordförande och totalt 12 nya ledamöter i de sex AP-fondstyrelserna. 

 • ANNONS
 • Besqab säljer för halv miljard i Uppsala

  Transaktioner Besqab kommer uppföra och sälja ett bostadsprojekt innehållande 253 hyresrätter i Uppsala. Köpare är NREP och affären uppgår till 493 miljoner kronor.  

 • ANNONS
 • Amasten rusar på börsen efter Urbanoköp

  Börs, Transaktioner Amasten köper Urbano från ICA-handlarnas Förbund för 2,8 miljarder kronor på kassa- och skuldfri basis, vilket är i linje med avsiktsförklaringen som undertecknades i början av maj. Amastens aktie stiger 10 procent på beskedet.

 • Oförändrad byggtakt under första kvartalet

  Bostäder Preliminärt påbörjades nybyggnation av totalt cirka 13 400 nya bostäder under det första kvartalet 2019. Det är nästan lika många som under motsvarande kvartal förra året, då påbörjades bygget av 13 665 bostäder.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived