+
 • “Avstannande och splittrad marknad”

  PUBLICERAD 2018-12-13 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-12-13 11:13

  Textstorlek

  Dela med andra

  Enligt Boverkets senaste prognos minskar antalet påbörjade bostäder med 20 procent i år, men skillnaderna är stora runt om i landet. Myndigheten spår att totalt 54 500 bostäder kommer att påbörjas 2019.

  Under 2019 minskar byggandet med ytterligare 6 procent, då 51 000 bostäder spås påbörjas. Antalet nya bostäder är långt under Boverkets beräkning av det långsiktiga behovet, cirka 67 000 bostäder per år.

  – Det går att konstatera än en gång att det fortfarande inte byggs för att möta de behov som finns, säger Anders Sjelvgren, generaldirektör på Boverket.

  Utvecklingen går i olika riktning i landet enligt prognosen. I år ökar byggandet kraftigt i Göteborgs stad, blir oförändrat i Stormalmö och minskar något i gruppen av medelstora och mindre kommuner. Samtidigt är det en kraftig inbromsning i Storstockholm och inom gruppen av större kommuner utanför storstadsregionerna, där det tidigare har påbörjats mycket bostäder.

  Man konstaterar också att bostadspriserna föll under hösten 2017, efter flera år med snabb ökning. Hittills i år har priserna stigit 3-4 procent.

  – Trots utvecklingen under förra hösten är priserna på bostadsrätter mellan 39 och 62 procent högre i de tre storstäderna än de var för fem år sedan, säger Hans-Åke Palmgren, expert på Boverket.

  Enligt prognosen halveras antalet påbörjade bostadsrätter mellan 2017 och 2019, medan småhusbyggandet minskar med 20 procent. Antalet hyresrätter blir däremot oförändrat, totalt sett.

  Boverket ser flera verktyg för att återigen öka byggandet. Ett av dem är investeringsstödet för hyresbostäder (som inte finns med i den nyligen klubbade moderata budgeten) och att utforska så kallade byggemenskaper.

  – Boverket ser en potential i att använda byggemenskaper mer för att få in fler aktörer i bostadsbyggandet, säger Ulrika Hägred, expert på Boverket.

  Boverkets prognos är bara en i raden som kommit den senaste tiden, som pekar på ett minskat bostadsbyggande. Dock skiljer sig prognoserna något åt. Sveriges Byggindustrier spår en kraftigare inbromsning, och att det under 2019 kommer att byggas 42 500 bostäder (jämfört med Boverkets 54 500), och Veidekke tror att antalet påbörjade bostäder “kommer att falla mot 35 000 bostäder” de kommande åren.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived