+
 • “Avstannande och splittrad marknad”

  PUBLICERAD 2018-12-13 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-12-13 11:13

  Textstorlek

  Dela med andra

  Enligt Boverkets senaste prognos minskar antalet påbörjade bostäder med 20 procent i år, men skillnaderna är stora runt om i landet. Myndigheten spår att totalt 54 500 bostäder kommer att påbörjas 2019.

  Under 2019 minskar byggandet med ytterligare 6 procent, då 51 000 bostäder spås påbörjas. Antalet nya bostäder är långt under Boverkets beräkning av det långsiktiga behovet, cirka 67 000 bostäder per år.

  – Det går att konstatera än en gång att det fortfarande inte byggs för att möta de behov som finns, säger Anders Sjelvgren, generaldirektör på Boverket.

  Utvecklingen går i olika riktning i landet enligt prognosen. I år ökar byggandet kraftigt i Göteborgs stad, blir oförändrat i Stormalmö och minskar något i gruppen av medelstora och mindre kommuner. Samtidigt är det en kraftig inbromsning i Storstockholm och inom gruppen av större kommuner utanför storstadsregionerna, där det tidigare har påbörjats mycket bostäder.

  Man konstaterar också att bostadspriserna föll under hösten 2017, efter flera år med snabb ökning. Hittills i år har priserna stigit 3-4 procent.

  – Trots utvecklingen under förra hösten är priserna på bostadsrätter mellan 39 och 62 procent högre i de tre storstäderna än de var för fem år sedan, säger Hans-Åke Palmgren, expert på Boverket.

  Enligt prognosen halveras antalet påbörjade bostadsrätter mellan 2017 och 2019, medan småhusbyggandet minskar med 20 procent. Antalet hyresrätter blir däremot oförändrat, totalt sett.

  Boverket ser flera verktyg för att återigen öka byggandet. Ett av dem är investeringsstödet för hyresbostäder (som inte finns med i den nyligen klubbade moderata budgeten) och att utforska så kallade byggemenskaper.

  – Boverket ser en potential i att använda byggemenskaper mer för att få in fler aktörer i bostadsbyggandet, säger Ulrika Hägred, expert på Boverket.

  Boverkets prognos är bara en i raden som kommit den senaste tiden, som pekar på ett minskat bostadsbyggande. Dock skiljer sig prognoserna något åt. Sveriges Byggindustrier spår en kraftigare inbromsning, och att det under 2019 kommer att byggas 42 500 bostäder (jämfört med Boverkets 54 500), och Veidekke tror att antalet påbörjade bostäder “kommer att falla mot 35 000 bostäder” de kommande åren.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Akelius: “20 procent över bokfört värde”

  Fastighetsmarknad På måndagen kom nyheten att Akelius säljer bostäder för hela 7,2 miljarder. I samtal med Fastighetsnytt säger Pål Ahlsén, vd för Akelius Residential, att försäljningen är det bästa sättet att sänka belåningen i bolaget.

 • Akelius säljer för 7,2 miljarder

  Bostäder, Transaktioner Akelius säljer hela 2 839 lägenheter i Tyskland för 685 miljoner euro – motsvarande 7,2 miljarder svenska kronor. 

 • Nya ledamöter tar plats i Hemfosa

  Styrelse Humlegårdens vd Anneli Jansson, Skandia Fastigheters vd Anders Kupsu samt Carl Mörk, bland annat styrelseledamot i Stendörren, tar plats i Hemfosas styrelse. Det föreslår valberedningen inför årsstämman. 

 • ANNONS
  • Sex nya medarbetare till Nordic PM

   Rekrytering Nordic PM har rekryterat sex nya medarbetare. Linda Palmgren, Niklas Gruffman, Charlotte Ehrenborg, Mattias Wennmark och Robert Rosin utökar arbetsstyrkan på Stockholmskontoret. Daniel Hansson rekryteras till kontoret i Helsingborg. 

  • Diös breddar mot coworking

   Norr Coworking-aktören Great Space ska utveckla sitt koncept i Diös företagshus Metropol i Sundsvall. I samband med det utvecklas fastigheten invändigt. 

 • “Flyttkedjor fungerar inte”

  Bostäder Ett argument för nybyggda, ofta dyrare, bostäder är att de skapar flyttkedjor som gör att de nya bostäderna kommer alla till del. Men enligt en ny rapport saknas belägg för att flyttkedjor faktiskt fungerar. 

 • ANNONS
 • På SXSW är dörren till framtiden på vid gavel

  Samhälle Är du nyfiken på hur framtiden kan komma att se ut? Då kan onekligen Austin i Texas, vara rätt ställe att börja på. Under en dryg vecka i mars varje år samlas hundratusentals människor på konferensen South By Southwest. I år fick vi bland annat lära oss hur kinesiska CaiNiaos plan för att leverera en miljard paket under ett dygn.

 • Skanska får hotellorder på 470 miljoner

  Fastighetsmarknad Skanska har fått uppdrag av Fabege att bygga ett nytt hotell i Arenastaden, i Solna stad. Ordervärdet uppgår till runt 470 miljoner kronor. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived