+
 • 160 000 bostäder i outnyttjade detaljplaner

  PUBLICERAD 2018-12-11 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-12-11 10:53

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  Spaden skulle kunna sättas i marken för 160 000 bostäder i gällande, men outnyttjade, detaljplaner i kommuner runt om i landet. Det visar en undersökning för Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

  – Kommunerna ser till att det finns mycket planlagd mark för företagen att bygga på. Det är bra. En god beredskap med detaljplaner gör det möjligt för marknaden att upprätthålla en hög och jämn byggtakt över tid, säger Gunilla Glasare, chef för avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad på SKL.

  Kommunerna arbetar oftast fram detaljplaner på mindre än två år. Men överklaganden gör att det vanligen tar längre tid innan planerna börjar gälla. Var fjärde detaljplan som kommunerna antar överklagas, enligt SKL:s undersökning.

  – Mark- och miljödomstolarna behöver hantera överklagade detaljplaner snabbare än vad de gör i dag. En studie som Boverket gjort bland tre av fem domstolar visar att överprövningen i genomsnitt tar 142 dagar. Det är betydligt längre än vad det tog för länsstyrelserna som var första överprövande instans fram till 2016. När överprövningen drar ut på tiden, då fördyras och försenas bostadsbyggandet, säger Gunilla Glasare.

  Marknadens intresse för att bygga bostäder har spridit sig till fler kommuner de senaste åren. Men i ett hundratal kommuner finns det fortfarande få eller inga aktörer som vill bygga trots att det är bostadsbrist, visar undersökningen.

  – Ska det bli tillräckligt byggt på svaga marknader, då behöver staten vara med och lösa finansieringen. Det har lagts flera bra utredningsförslag på senare tid om hur staten kan hjälpa till, som bör genomföras. Det handlar till exempel om att införa statliga topplån till den som bygger, att låta fler som bygger få ta del av statens garantier mot kreditförluster och att betala ut investeringsstödet till nya hyresrätter i tidigare skeden, säger Gunilla Glasare.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Hönan, ägget och vi andra

  Krönikor Den senaste artikeln jag läste handlade om befolkningsutvecklingen i Stockholm. Till synes obeskrivligt tråkigt, men besöket provocerades fram av Regionplanekontorets senaste statistik som visar ett trendbrott – att befolkningen i Stockholms län för första gången på länge minskade under 2018. Mild panik utbröt hemma hos undertecknad då dennes analyser i det dagliga arbetet ofta grundar sig i just befolkningsökningen, skriver Bojan Ticic.

 • Christer Larsson lämnar – ersättare klar

  Rekrytering, Syd Christer Larsson lämnar jobbet som stadsbyggnadsdirektör i Malmö i sommar. Marcus Horning, som idag har motsvarande roll i grannkommunen Lund, föreslås bli hans efterträdare. 

 • Convendum växer i Stockholm

  Uthyrning Convendum har tecknat två nya hyresavtal om totalt 11 200 kvadratmeter i Stockholm. Bolaget utökar sin etablering i Umami Park, i Sundbyberg och hyr ytterligare 6200 kvadratmeter. Dessutom etablerar bolaget en ny enhet om 5000 kvadratmeter på Kungsholmen.

 • ANNONS
 • Kronan rasar efter Riksbanksbesked

  Börs, Ekonomi Kronan försvagas kraftigt på torsdagen efter att Riksbanken lämnat räntan oförändrad och meddelat att man skjuter kommande räntehöjningar på framtiden. Risken är stor att kronan fortsätter tappa mark framöver.

 • ANNONS
 • Riksbanken skjuter upp höjning

  Börs, Ekonomi Riksbanken lämnar räntan oförändrad på torsdagen och skjuter upp tidpunkten för nästa höjning till i slutet av året eller i början av nästa år. Därefter väntas ökningstakten bli lägre än vad som angetts tidigare.

 • Rekord för Platzer

  Börs Platzers förvaltningsresultat ökade 20 procent i det första kvartalet till den högsta nivån någonsin för ett enskilt kvartal. Förbättringen var främst ett resultat av ökade hyresintäkter.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived