• Utredaren: “Skärpt lag missar målet”

  PUBLICERAD 2018-11-09 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2018-11-10 17:58

  Textstorlek

  Dela med andra

  Ingen vet exakt hur bostadsbehoven ser ut i landets kommuner. “En passning till staten är därför att ta fram bättre befolkningsstatistik med hjälp av SCB”, säger regeringens särskilde utredare, Hanna Wiik, som även flaggar för att bostadsförsörjningslagen missar målet och behöver ersättas.   

  En väl fungerande bostadsmarknad och hög byggtakt är avgörande för regionens fortsatta utveckling, men det behövs mer variation när det gäller pris, storlek och upplåtelseform. Det uppger både regeringens särskilde utredare Hanna Wiik och länsstyrelsen i sina utredningar som lämnats till regeringen. 

  – Det blir väldigt intressant att se hur den nya regeringen tar emot dessa och våra förslag, säger hon till Fastighetsnytt.

  I utredningen “Ett gemensamt bostadsförsörjningsansvar” flaggar Hanna Wiik bland annat för att den nuvarande, skärpta bostadsförsörjningslagen, BFL, inte har fungerat tillräckligt bra.

  – Skärpningen har inte lett till bättre riktlinjer för bostadsförsörjningen, vilket var syftet. Bördan skiljer sig stort mellan kommunerna och vi vill därför se helt ny lagstiftning.

  Hon föreslår även att regeringen ska be Statistiska centralbyrån, SCB, ta fram grundligare befolkningsstatistik för att höja kvaliteten på behovsanalysen.

  – Jag jobbar själv med statistik och ser att det finns uppenbara brister. Det är jättesvårt att följa befolkningen i vårt län, särskilt de som står utanför folkbokföringen.

  Det innebär rent krasst att kommunerna i dagsläget tvingas höfta när de ska göra sina kvalitativa och kvantitativa behovsanalyser, vilket riskerar att slå hårt mot bostadsplaneringen.

  – Många kommuner vet överhuvudtaget inte hur bostadsbehovet ser ut och bygger därför kanske inte den typ av bostäder som bäst motsvarar behovet. En passning till staten är därför att ta fram bättre befolkningsstatistik med SCB.

  Om inget görs riskerar kommunerna att kasta pengar i sjön eftersom bristfällig stadsplanering generellt sett ger dyra ombyggnadskostnader i längden, tillägger hon.

  – Staten behöver även vara mer närvarande lokalt för att bidra med fler skräddarsydda lösningar och finansering. Det blir mer träffsäkert om regeringen utgår från de lokala behoven i stället för att dela ut generella medel som inte fungerar lika bra överallt.

  Förslaget är att regionerna ska bjuda in både staten och kommunerna till ett regionalt bostadsmöte minst en gång om året. 

  – Det ger kommunerna chansen att berätta om sina lokala insatser och behov, för att sedan sluta ett bostadsförsörjningsavtal utifrån det. Då ser man tydligt vem som gör vad och vilka gemensamma åtgärder som behövs.  

  Teresa Ahola

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Klarakvarteren 2.0 lever upp till forna visioner

  Fastighetsmarknad, Samhälle Citysaneringen, norrmalmsregleringen, rivningen av klarakvarteren, bygget av det moderna Stockholm. Kär stadsomvandling har många namn – och många kritiker. Visionen för den moderna och företagsvänliga huvudstaden nådde inte ända fram, men kanske håller drömmarna på väg att uppfyllas 50 år senare.

 • Nej även till bantat Nobelcenter

  Nyheter Nobelstiftelsen kan tänka sig en mindre byggnad och att Tullhuset bevaras, för att få ett Nobelcenter på Blasieholmen. Men det grönblå styret i stadshuset säger nej även till det nya förslaget, uppger SVT.

 • Förändringar i Jernhusens ledning

  Rekrytering Vid årsskiftet omorganiserar Jernhusen, bland annat genom nya affärsområden. I samband med detta lämnar Ann Wiberg och Mats Hubertsson bolaget – samtidigt som Cecilia Pettersson tar plats i ledningsgruppen. 

 • Vincero gör ytterligare förvärv i Huddinge

  Transaktioner Vincero Fastigheter har köpte tre fastigheter i Storängens industriområde, i Huddinge. Transaktionen sker till ett underliggande fastighetsvärde om 120 miljoner.

 • ANNONS
 • När apparna förändrar staden

  Handel, Krönikor Det finns tyvärr gott om exempel på gamla handelsstråk som hamnat fel i den nya världen. På dessa platser är butiksdöden plågsamt påtaglig. Det gäller alltså att positionera sig rätt när apparna förändrar staden.

 • Skanska bygger ESS Campus

  Fastighetsmarknad - Syd Skanska har fått i uppdrag av Skandrenting att bygga ESS Campus, som består av kontor, laboratorium och verkstäder, i Lund. Avtalet är värt cirka 475 miljoner kronor.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived