+
 • The transaction volume is now up to SEK 126 billion

  PUBLICERAD 2018-11-02 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2018-11-02 20:22

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  The Swedish transaction market is still strong and after Friday’s major transactions totalling SEK 4 billion, this year’s transaction volume amounts to SEK 126 billion, excluding Vonovia’s acquisition of Victoria Park. These are market statistics gathered by Datscha.

  The second half of October has been a relatively intensive period in the Swedish transaction market, culminating on Friday 26 October, which was one of the busiest transaction days so far in 2018. In two major transactions, aired that day, property worth SEK 4 billion (or SEK 5.5 billion depending on how you count) changed hands, and of these three transactions, two make the list of the year’s five largest so far.

  In its tool, the information company Datscha compiles the current year’s transaction volumes as well as the five largest transactions during the year, and according to Datscha, this year’s transaction volume now amounts to almost SEK 126 billion with a little more than two months left in the year. That figure includes Friday’s two large transactions and the transaction that was made public on Monday when Heimstaden purchased housing in Sandviken for SEK 354 million.

  In its compilation, Datscha includes all transactions carried out at a property value in excess of SEK 40 million. Note that Vonovia’s purchase of 81% of the capital of Victoria Park is not included in the statistics.

  Mention has been made of a slightly calmer market in 2018 compared to recent years, which is confirmed by the figure. Last year, transaction volumes reached SEK 175 billion, according to Datscha’s 2017 transaction report, and the previous year was a record year in the Swedish market with an aggregated transaction volume in excess of SEK 200 billion, which is unprecedented.

  We are unlikely to reach any record volumes when summarising 2018, but everything is relative, and over SEK 125 billion plus Victoria Park in ten months suggests that 2018 will be another good year with a strong and liquid market. That also leaves us with the period that traditionally has been one of the most intense, December. We will know at the beginning of next year.

  Where does Friday’s major transactions rank on the list of this year’s largest transactions? Folksam’s acquisition of two office properties in central Stockholm from Atrium Ljungberg is the second largest transaction of the year, and Balder’s acquisition of the Castellum portfolio is the fifth largest. The largest is still Hemfosa’s acquisition of 51 properties from Starwood Capital for SEK 3.6 billion.

  Sverrir Thór

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Spår affärer för 150 miljarder 2019

  Fastighetsmarknad Trots att många spår lågkonjunktur och nedgångar har transaktionsmarknaden för fastigheter börjat starkt under 2019. Även om antalet avslut varit något färre än tidigare, har flera av dem varit stora. Mikael Söderlundh från Pangea och Newsecs Alexandra Lövgren spår ett starkt transaktionsår även 2019, bland annat genom ett antal större strukturaffärer. 

 • Säljer till staten för halv miljard

  Transaktioner Ratos säljer sin fastighet Stockholm Lejonet 4 i regeringskvarteren till staten. Man har sedan ett tag bedrivit förhandlingar med Statens Fastighetsverk och har nu nått en överenskommelse.

 • Negativ nettouthyrning för Castellum

  Börs Castellums förvaltningsresultat steg 9 procent i det första kvartalet med stöd av stigande hyresintäkter men nettouthyrningen var negativ till följd av svagare hyresmarknad.

  • Tre nya hyresgäster i Gamlestads Brygga

   Uthyrning väst Peab har tecknat tre hyresavtal i projektet Gamlestads Brygga i Göteborg. Hyresgästerna är godisbutiken 4-gott, Fastighetsbyrån och Pressbyrån. Colliers International har agerat rådgivare vid samtliga uthyrningar. 

  • Citycon rekryterar tre

   Rekrytering Citycon utökar inom uthyrning och rekryterar Tobias Rönnberg, Elias Söderström och Jonatan Westerblom. Samtliga kommer att arbeta med uthyrning av de kommersiella lokalerna i bolagets nio svenska köpcentrum. 

 • Tobias Bjurling ny CFO på Svevia

  Rekrytering Tobias Bjurling har utsetts till ny ekonomi-och finanschef på Svevia. Han efterträder Åsa Neving, som gått över till rollen som CFO på Bravida.

 • Diös förvaltningsresultat steg i kv1

  Börs Diös förvaltningsresultat ökade med 13 procent i det första kvartalet stärkt av ökade hyresintäkter och lägre kostnader. Delårsrapporten visar även att det Norrlandsfokuserade bolaget ökar investeringarna.

 • Ivana Stankovic till Svenska Hus

  Rekrytering, Syd Svenska Hus rekryterar Ivana Stankovic som regionchef i Skåne. Hon kommer närmast från Vasakronan, där hon varit affärsområdeschef i Malmö och Lund. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived