+
Göran Cars. Foto: Sigurdur J. Olafsson.
 • Slå vakt om det demokratiska samtalet

  PUBLICERAD 2018-11-21 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-11-22 16:59

  Krönikan är tidigare publicerad i Fastighetsnytt nummer 4, 2018.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Vi tar demokratin för given och ser rätten att få uttrycka tankar och åsikter samt att argumentera i frågor som rör samhällsbyggandet som självklar. Idag är denna utmanad.  

  Sverige är för många en förebild för ett öppet samhälle där yttrande- och tryckfrihet är omhuldade rättigheter. Denna öppenhet har tjänat oss väl och det tillåtande samtalet har skapat grogrund för utveckling av samhället men också för kreativa och nytänkande lösningar.

  Idag möter vi en ny verklighet. Individer och grupper använder yttrandefriheten på ett sätt som underminerar det demokratiska samhället. Det kanske tydligaste uttrycket för detta är nazistiska grupper som har det uttryckliga målet att avskaffa demokratin och samtidigt använder sig av yttrandefriheten för att störa, hota och obstruera politiska motståndare.

  Men hotet mot demokratin kommer också från andra håll. I ökande grad utsätts politiker för påhopp och hot för att de inte fattar ”rätt beslut”. Under förevändning att vara ”folkets röst” utövas påtryckningar i syfte påverka. Dessa grupper hävdar att de vill bli lyssnade på, när de i själva verket vill bli åtlydda. Uppdrag Gransknings program om nedskärningarna vid sjukhuset i Kramfors är en tydlig illustration av problematiken. Här blev resultatet att ett flertal politiker lämnade sina uppdrag. Fallet Kramfors är inte unikt. Många av de politiker som har att fatta beslut om samhällsutveckling och stadsbyggande kan omvittna en liknande verklighet. Planer och beslut utmanas av de som vill annorlunda. Förolämpningar, okvädningsord och hot är för många vardag. Tanken på vart detta leder är förskräckande. De som skriker mest och högst sätter agendan. Politikens roll utarmas och tilltron till demokratin urholkas. Och det kan gå fort, precis som det gjorde i Italien på 1920-talet och i Tyskland på 1930-talet.

  Vi kan inte längre sitta med armarna i kors och tro att vår demokrati är en given självklarhet. Tre saker måste upp på agendan. För det första krävs en kraftfull politik för att lösa de påtagliga problem, exempelvis gängkriminalitet och integrationspolitik, som utgör grogrunden för populism och odemokratiska rörelser. För det andra måste vi skärpa lagstiftningen. Vari ligger logiken att ge organisationer som har ambitionen att avskaffa demokratin rätten att använda yttrandefriheten för att nå sina mål? Självklart borde också straffen för verbal förföljelse och hot skärpas. Men parallellt måste vi som individer och civilsamhälle stå upp och visa att vi inte accepterar angrepp på yttrandefriheten och demokratin. Vårt demokratiska samhälle är skörare än vi tror. Det kan aldrig tas för givet – det måste alltid vårdas och försvaras.

  Göran Cars
  Professor i samhällsplanering

  1 kommentarer

  1. Urban Månsson 2018-11-22

   Tack Göran, välformulerad som alltid!

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • De ensammas minister

  Samhälle Ensamhet är en fråga som fler och fler tar på allvar, än har vi dock ingen minister i ämnet. Fastighetsnytt ställde några frågor till Tracey Crouch, den tidigare ministern för ensamhet i Storbritannien, om hur hon ser på rollen.

 • Prime Livings nyemissionsplaner går i stöpet

  Börs Prime Livings förslag om att ändra bolagsordningen och bemyndiga styrelsen att emittera aktier röstades ner på årsstämman. Den hårt prövade bostadsbyggaren har tidigare aviserat planer på att emittera aktier för upp till 400 miljoner kronor.

 • Acrinova planerar köp i Trelleborg

  Transaktioner Acrinova planerar köp av tre kommersiella fastigheter i Trelleborgs kommun. De berörda fastigheterna är Trävaren 3, Lavetten 38 samt Trävaran 12. 

 • ANNONS
  • Utvecklar bostäder i Huskvarna

   Bostäder APP Properties vinner en markanvisningstävling för bostadsområdet Fagerslätt i Huskvarna. Det vinnande förslaget, Fagerslätts Glänta, består av runt 50 nya lägenheter, fördelat på fyra olika hus. 

  • Catena hyr ut i Växjö

   Uthyrning Catena hyr ut till Alvestaglass AB i Växjö. Uthyrningen avser totalt 6700 kvadratmeter i fastigheten Postiljonen 1.

 • 150 nya bostäder på Frösön

  Bostäder - norr Nischer Propertier har tilldelats en markanvisning för fastigheten Tanken 1 på Frösön i Östersunds kommun. Detta möjliggör byggnationen av cirka 150 nya hyresrätter. 

 • ANNONS
 • NP3 gör offensiv nyemission

  Börs NP3 tar in 102 miljoner kronor i en riktad nyemission av preferensaktier för att kunna snabba på sin tillväxt.

 • Åsa Henninge till Akademiska Hus

  Rekrytering Åsa Henninge blir ny marknadsområdesdirektör på Akademiska hus. Hon kommer närmast från rollen som vd på Wästbygg Projektutveckling.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived