+
 • SBAB: Fortsatt låga boräntor framöver

  PUBLICERAD 2018-11-12 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-11-12 15:24

  Textstorlek

  Dela med andra

  SBAB spår att boräntorna kommer att ligga kvar på historiskt låga nivåer även efter att Riksbanken höjt reporäntan. Till 2022 spår man en ökning av 3-månadersräntan med drygt 1 procentenhet.

  Trots att både inflationen mätt med Riksbankens målvariabel KPIF och inflationsförväntningarna under en längre tid legat i linje med inflationsmålet väntas Riksbanken avvakta med att höja reporäntan till i februari, enligt SBAB.

  – Vår bedömning är att majoriteten i Riksbankens direktion verkligen vill säkerställa att även den underliggande inflationen rensad för volatila energipriser kommer upp något innan reporäntan höjs med 25 punkter, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

  SBAB bedömer dock att höjningen av reporäntan kommer att påverka boräntorna, både rörliga och bundna, marginellt och att de kommer ligga kvar på låga nivåer, även om de väntas stiga något.

  – Strukturella faktorer som håller tillbaka de globala realräntorna och som också påverkar Sverige talar för fortsatt låga både rörliga och bundna boräntor de närmsta åren ur ett historiskt perspektiv, även om de kommer gå upp. Vår prognos är att 3-månadersräntan går upp med drygt 1 procentenhet till 1 januari 2022 och femåringen med 1,5 procentenheter jämfört med idag, säger Robert Boije.

  Skillnaden mellan rörliga och bundna räntor är ovanligt liten just nu.

  – Den historiskt lilla skillnaden mellan bundna och rörliga räntor tillsammans med ett litet ytterligare fallutrymme för den rörliga räntan om prognosen om höjda räntor skulle slå fel talar för att kostnaden av att binda räntan nu är relativt liten, säger Robert Boije.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Dags för omtvistade snabbtåg

  Business Arena, Infrastruktur Ostlänken är ett av de mest omdiskuterade projekten i modern tid, men efter att tidplanen reviderats ska de börja rulla först om 16 år, under 2035. Kommer man att nå den vitalisering av regionen man hoppas på? Projektet diskuterades under den första upplagan av Business Arena i Norrköping.

 • Cattis Carlén blir politisk sakkunnig åt Per Bolund

  Bostäder, Rekrytering Den 22 mars börjar Cattis Carlén som politisk sakkunnig hos finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund på Finansdepartementet. Hon kommer närmast från rollen som bostadspolitisk expert på Riksbyggen.

 • Prime Living lånar till usla villkor

  Börs Den krisande studentbostadsbyggaren Prime Living meddelar att man kommit överens med ett konsortium bestående av direkta eller indirekta aktieägare om att låna 39,3 miljoner kronor.

 • ANNONS
 • Slättö emitterar obligation

  Fastighetsmarknad Slättö Fastpartner Spånga AB emitterar ett obligationslån om 400 miljoner kronor på den nordiska obligationsmarknaden.

 • ANNONS
 • Derninger: Oscar Properties en svart låda

  Börs Oscar Properties informationsgivning kring hur bolaget kommer klara sina skuldåtaganden framöver är bristfällig. Bolaget kan därför ha brutit mot marknadsmissbruksförordningen. Det skriver Hans Derninger, grundare av rådgivnings- och investeringsfirman Creopretium, i en analys.

 • Skanskas svaga lönsamhet håller i sig

  Börs Skanska räknar inte med att nå sitt lönsamhetsmål för byggrörelsen under 2019 och 2020. Först när en mängd olönsamma projekt i USA och Polen tröskats igenom kan målet att byggmarginalen ska överstiga 3,5 procent komma att uppnås. Det meddelade bolaget på torsdagens kapitalmarknadsdag.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived