+
Jesper Göransson, vd och koncernchef på Peab. Foto: Peab.
 • Pålitliga Peab levererar

  PUBLICERAD 2018-11-09 AV Oskar von Bahr
  UPPDATERAD: 2018-11-09 15:26

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  Det har publicerats en mängd undermåliga kvartalsrapporter i byggbranschen den senaste tiden men Peab producerar ännu en stabil delårsrapport. Såväl rörelsevinst som orderingång steg i det tredje kvartalet, vilket ger aktien en rejäl skjuts på börsen.

  I skrivande stund avancerar Peabs aktie 5,5 procent och handlas ganska nära årshögstanoteringen från i september.

  Rörelseresultatet steg till 743 miljoner i det tredje kvartalet jämfört med 714 miljoner kronor under motsvarande period förra året. Orderingången ökade till 11,5 miljarder kronor från 10,7 miljarder.

  –Marknadssituationen är fortsatt god med en stabil efterfrågan på totalmarknaderna i Sverige, Norge och Finland. Vår bredd i verksamheten gör att vi kan möta nedgångar inom vissa produktområden med uppgångar inom andra, skriver Peabs vd Jesper Göransson i rapporten.

  Peab tog sig vatten över huvudet för ett antal år sig då man drog på sig ett antal stora och svårhanterliga projekt som gick överstyr. Det fick bolaget att skifta fokus mot mer hanterliga projekt, vilket med tiden resulterat i en högre lönsamhet än många konkurrenter. Det gäller inte minst det senaste året då Skanska och NCC gång efter annan skrivit ner värdet på diverse byggprojekt.

  Skanska meddelade i samband med de senaste jättenedskrivningarna i USA att man drar sig ur så kallade mega-design-build OPS-projekt då riskerna med dessa är för stora i förhållande till avkastningen.

  Oskar von Bahr

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived