+
Planerna på Nobel Center på Blasieholmen stoppas av den nya politiska majoriteten i stadshuset.
 • Nej även till bantat Nobelcenter

  PUBLICERAD 2018-11-13 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-11-13 14:03

  Textstorlek

  Dela med andra

  Nobelstiftelsen kan tänka sig en mindre byggnad och att Tullhuset bevaras, för att få ett Nobelcenter på Blasieholmen. Men den grönblå koalitionen i stadshuset säger nej även till det nya förslaget, uppger SVT Nyheter.

  En del i överenskommelsen mellan allianspartierna och Miljöpartiet i Stockholms stadshus var att säga nej till de omdiskuterade planerna på ett Nobelcenter på Blasieholmen. Även om partierna fortsatt vill ha ett center, vill de inte längre se det på den centrala platsen.

  I helgen presenterade Nobelstiftelsen, som länge drivit bygget, ett nytt förslag på DN Debatt.

  ”Det skulle kunna vara mindre och byggt så att det så kallade Tullhuset bevaras och kan komma till användning”, skrev Carl-Henrik Heldin och Lars Heikensten, ordförande respektive vd för Nobelstiftelsen.

  Men även det nya förslag får nu nej från stadshuset.

  Det formella beslutet att dra tillbaka överklagandet av den dom i mark- och miljödomstolen som stoppade bygget fattas på onsdagen i kommunstyrelsen.

  Enligt Nobelstiftelsen kommer det dock att vara svårt att få tillbaka de pengar som stoppats in i projektets finansiering.

  “Om överklagandet till Mark- och miljööverdomstolen dras tillbaka så är det vår bedömning att också den absoluta merparten av projektets finansiering försvinner. Vi talar om mer än en miljard kronor i privata pengar”, skriver Heldin och Heikensten, som menar att det skulle bli svårt att ersätta dem ”eftersom donatorers tilltro till Stockholm som avtalspart då kommer att helt ha skjutits i sank”.

  Redaktionen

  1 kommentarer

  1. Bo Lagerqvist 2018-11-14

   Att den “absoluta” merparten av finansieringen skulle försvinna har inte visats av Nobelpriskoncernen, tvärtom har Wallenbergs (som lovat 400 milj. kr. ur skattebefriad fond) tidigare uttalat att de inte lägger sig i var huset byggs.

   Att åtskilliga miljoner, som borde gjort bättre nytta inom forskningen, har spenderats på detta palatsprojekt innan slutligt beslut om detaljplanen (och därefter bygglov) fattats är f.ö. anmärkningsvärt.

   Jan Valeskog (S) har tidigare gått ut i DN (i samband med Apple-projektet) och påstått att staden alltid betalar plankostnaderna. Något som inte stämmer – i Nobel Centerfallet skulle staden, enligt avtal med Nobelpriskoncernen, betala både plankostnader och arkeologiska undersökningar. Nu säger Valeskog att Nobel Center redan kostat staden 19 milj kr (den totala beräknade summan för staden överstiger 200 milj. kr.). Det vore intressant att veta vart de 19 miljonera gått.

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • På hockeyrinken blir prioriteringarna tydliga

  Krönikor En växande befolkning är inte sällan sammankopplat med ökad tillväxt. Det är i grunden något positivt. Samtidigt skapar fler människor också ökade behov. Dessa handlar om samhällsfastigheter såsom nya skolor och förskolor, men även simhallar, sporthallar, affärer samt kontor och andra arbetsplatser. För att inte tala om ishallar.

 • Investeringsstöd på 5,8 miljarder beviljat

  Bostäder Antalet beviljade investeringsstöd för hyresrätter har fördubblats enligt Boverkets senaste siffror. Totalt har nu 5,8 miljarder kronor beviljats i stöd till över 20 000 bostäder. 

 • “Stockholmshyra” för 60 000 bostäder

  Bostäder Stockholms stad inför en systematisk hyressättning för 60 000 lägenheter i de allmännyttiga bolagen. På tisdagen tecknade de berörda parterna en principöverenskommelse om hur systemet, som kallas Stockholmshyra, ska införas under de kommande åren. 

 • ANNONS
 • Tre aktörer utvecklar Carnegie Brygga

  Bostäder, Väst Hemsö, Riksbyggen och Robert Dicksons stiftelse har tillsammans vunnit en markreservation vid Carnegie Brygga i Majorna i Göteborg. 150 nya bostäder samt samhällsfastigheter ska byggas. 

 • ANNONS
 • Microsoft köper mark i norr

  Transaktioner – norr Gävle och Sandviken kommun säljer 130 hektar mark till Microsoft för totalt 269 miljoner kronor. Microsoft meddelar att förvärvet sker för att stärka bolagets närvaro i Europa och Norden. 

 • Hyran i Stockholm höjs med 2,35 procent

  Bostäder Under 2019 höjs den allmänna hyresnivån i Stockholms stad med 2,35 procent. Fastighetsägarna är inte nöjda, utan menar att hyresnivån i realiteten sänks med 0,25 procent (sett till inflationsprognosen). Hyresgästföreningen är inte heller nöjda – de tycker att höjningen är för hög.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived