+
Fredrik Wirdenius. Foto: Vasakronan. Fredrik Wirdenius. Foto: Vasakronan.
 • ”Måste känna sig välkommen”

  PUBLICERAD 2018-11-22 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-11-23 16:54


  Textstorlek

  Dela med andra

  Vasakronan satsar friskt med förvärv och nybyggnation i Uppsala där man redan i dag är en stor aktör inom det kommersiella segmentet. Ett gott samarbete med kommunen gör att man kan ha god framförhållning och kontinuitet, menar Fredrik Wirdenius, vd på Vasakronan.

  I Uppsala handlar det mycket om centrala lägen med kontor och handel för Vasakronan men man har även stora innehav kring Uppsala Science Park där man också bygger nytt och utvecklar stadsdelen. Fredrik Wirdenius tycker att det finns ett stort engagemang från staden, vilket är viktigt när man ska investera.

  – Det jag tycker är väldigt positivt med Uppsala är att man har en kontinuitet politiskt, även om man skiftar vid nästan varje val så känns det som man har en kontinuitet och ett bra samarbete och en bra dialog med tjänstemännen. Så vi upplever ändå att det finns en öppenhet vi inte möter i så många andra kommuner.

  Fredrik Wirdenius trycker på vikten av att ha en bra dialog, framförallt för att man som fastighetsägare ska kunna planera långsiktigt.

  – Ska man investera i en stad och en marknad så ska det dels finnas ekonomiska förutsättningar för att göra det men sedan måste man känna sig välkommen och känna att här finns det en tydlig strategi från politiskt håll som håller över tid. Uppsala är en tillräckligt stor stad för att man ska kunna jobba med kontor, arbetsplatser och stadsutveckling, samtidigt är den inte större än att man ligger nära de som bestämmer.

  Den segdragna regeringsbildningen innebär såklart en viss oro i en bransch som gärna ser långsiktiga ramverk att jobba inom. Men Fredrik Wirdenius ser inte alls samma problem på kommunal nivå där han anser att man är mycket duktigare på att hitta pragmatiska lösningar.

  – Där blir det mer om vad som är de viktiga frågorna som ska göras de kommande fyra åren och vilka politiska partier som är beredda att stötta det, och då blir det lite okonventionella lösningar som jag tycker är väldigt bra. När vi är ute och jobbar i kommunerna så känner man inte riktigt av vad det är för färg på politiken och politikerna man träffar utan det är andra saker som spelar in. På riksplanet däremot finns de här låsningarna som naturligtvis inte är bra för Sverige, men jag tror inte det påverkar Uppsalas utveckling i det korta perspektivet.

  Mattias Fröjd

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • De ensammas minister

  Samhälle Ensamhet är en fråga som fler och fler tar på allvar, än har vi dock ingen minister i ämnet. Fastighetsnytt ställde några frågor till Tracey Crouch, den tidigare ministern för ensamhet i Storbritannien, om hur hon ser på rollen.

 • Prime Livings nyemissionsplaner går i stöpet

  Börs Prime Livings förslag om att ändra bolagsordningen och bemyndiga styrelsen att emittera aktier röstades ner på årsstämman. Den hårt prövade bostadsbyggaren har tidigare aviserat planer på att emittera aktier för upp till 400 miljoner kronor.

 • Acrinova planerar köp i Trelleborg

  Transaktioner Acrinova planerar köp av tre kommersiella fastigheter i Trelleborgs kommun. De berörda fastigheterna är Trävaren 3, Lavetten 38 samt Trävaran 12. 

 • ANNONS
  • Utvecklar bostäder i Huskvarna

   Bostäder APP Properties vinner en markanvisningstävling för bostadsområdet Fagerslätt i Huskvarna. Det vinnande förslaget, Fagerslätts Glänta, består av runt 50 nya lägenheter, fördelat på fyra olika hus. 

  • Catena hyr ut i Växjö

   Uthyrning Catena hyr ut till Alvestaglass AB i Växjö. Uthyrningen avser totalt 6700 kvadratmeter i fastigheten Postiljonen 1.

 • 150 nya bostäder på Frösön

  Bostäder - norr Nischer Propertier har tilldelats en markanvisning för fastigheten Tanken 1 på Frösön i Östersunds kommun. Detta möjliggör byggnationen av cirka 150 nya hyresrätter. 

 • ANNONS
 • NP3 gör offensiv nyemission

  Börs NP3 tar in 102 miljoner kronor i en riktad nyemission av preferensaktier för att kunna snabba på sin tillväxt.

 • Åsa Henninge till Akademiska Hus

  Rekrytering Åsa Henninge blir ny marknadsområdesdirektör på Akademiska hus. Hon kommer närmast från rollen som vd på Wästbygg Projektutveckling.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived