+
 • Köpare står utan skydd vid konkurs

  PUBLICERAD 2018-11-02 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-11-02 10:25

  Textstorlek

  Dela med andra

  Vissa köpare av nyproducerade bostäder står oskyddade vid en konkurs för byggbolaget, då flera byggbolag inte säkrat bostadsköparnas pengar. Det skriver Svenska Dagbladet på fredagen.

  Köparna betalar in pengar när man tecknar sig för bostäder, och tanken är att pengarna ska säkras genom ett slags försäkringar som byggbolaget köper. Men enligt SvD är det vanligt att byggbolagen själva tillåts stå som garanter för köparnas pengar, dels är det flera bolag som helt enkelt inte ordnat med garantierna.

  – Detta har fortgått under många år, kanske för att behovet av bostäder är så stort. Byggande styrelser i föreningarna har tillåtits att själva göra bedömningen att de inte behöver garantier för att sälja bostadsrätter, säger Johanna Sahlman, jurist vid Bolagsverket, till SvD.

  I och med en mer osäker bostadsrättsmarknad ökar även riskerna för köparna, jämfört med de senaste åren där priserna stigit och bostäder sålt slut snabbt.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived