+
 • Köpare står utan skydd vid konkurs

  PUBLICERAD 2018-11-02 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-11-02 10:25

  Textstorlek

  Dela med andra

  Vissa köpare av nyproducerade bostäder står oskyddade vid en konkurs för byggbolaget, då flera byggbolag inte säkrat bostadsköparnas pengar. Det skriver Svenska Dagbladet på fredagen.

  Köparna betalar in pengar när man tecknar sig för bostäder, och tanken är att pengarna ska säkras genom ett slags försäkringar som byggbolaget köper. Men enligt SvD är det vanligt att byggbolagen själva tillåts stå som garanter för köparnas pengar, dels är det flera bolag som helt enkelt inte ordnat med garantierna.

  – Detta har fortgått under många år, kanske för att behovet av bostäder är så stort. Byggande styrelser i föreningarna har tillåtits att själva göra bedömningen att de inte behöver garantier för att sälja bostadsrätter, säger Johanna Sahlman, jurist vid Bolagsverket, till SvD.

  I och med en mer osäker bostadsrättsmarknad ökar även riskerna för köparna, jämfört med de senaste åren där priserna stigit och bostäder sålt slut snabbt.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Klarakvarteren 2.0 lever upp till forna visioner

  Fastighetsmarknad, Samhälle Citysaneringen, norrmalmsregleringen, rivningen av klarakvarteren, bygget av det moderna Stockholm. Kär stadsomvandling har många namn – och många kritiker. Visionen för den moderna och företagsvänliga huvudstaden nådde inte ända fram, men kanske håller drömmarna på väg att uppfyllas 50 år senare.

 • Nej även till bantat Nobelcenter

  Nyheter Nobelstiftelsen kan tänka sig en mindre byggnad och att Tullhuset bevaras, för att få ett Nobelcenter på Blasieholmen. Men det grönblå styret i stadshuset säger nej även till det nya förslaget, uppger SVT.

 • Förändringar i Jernhusens ledning

  Rekrytering Vid årsskiftet omorganiserar Jernhusen, bland annat genom nya affärsområden. I samband med detta lämnar Ann Wiberg och Mats Hubertsson bolaget – samtidigt som Cecilia Pettersson tar plats i ledningsgruppen. 

 • Vincero gör ytterligare förvärv i Huddinge

  Transaktioner Vincero Fastigheter har köpte tre fastigheter i Storängens industriområde, i Huddinge. Transaktionen sker till ett underliggande fastighetsvärde om 120 miljoner.

 • ANNONS
 • När apparna förändrar staden

  Handel, Krönikor Det finns tyvärr gott om exempel på gamla handelsstråk som hamnat fel i den nya världen. På dessa platser är butiksdöden plågsamt påtaglig. Det gäller alltså att positionera sig rätt när apparna förändrar staden.

 • Skanska bygger ESS Campus

  Fastighetsmarknad - Syd Skanska har fått i uppdrag av Skandrenting att bygga ESS Campus, som består av kontor, laboratorium och verkstäder, i Lund. Avtalet är värt cirka 475 miljoner kronor.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived