+
Erik Thedéen, generaldirektör, Finansinspektionen. Foto: FI.
 • Kommersiella fastigheter på FI:s radar

  PUBLICERAD 2018-11-28 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-11-28 09:55

  Textstorlek

  Dela med andra

  Finansinspektionen analyserar fortsatt bankernas exponering mot den kommersiella fastighetssektorn. Det sa generaldirektören Erik Thedéen i samband med att halvårsvis stabilitetsrapport presenterades på tisdagen. Det skriver Nyhetsbyrån Direkt.

  Det återstår att se vad den vidare analysen landar i, i nuläget har man inga planer på att att stävja utlåningen mot fastigheter, enligt Thedéen.

  Chefsekonom Henrik Braconier framhöll under presskonferensen att en fjärdedel av den svenska banksektorns samlade utlåning är relaterad till kommersiell fastighetsutlåning medan det därutöver till cirka hälften utgörs av bolånerelaterat. Han menar att cirka en femtedel av fastighetsbolagen skulle få problem vid 2,5 procentenheter högre ränta – kombinerat med 10 procents lägre intäkter.

  Erik Thedéen var dock noga med att påpeka att det i nuläget inte finns några åtgärder planerade för att stävja bankernas utlåning till kommersiell fastighetssektor.

  – Men teoretiskt går det att tänka sig att vi höjer kapitalkraven, som vi mot bolån gjort med de höjda riskviktsgolven, sa han och framhöll att det på andra håll i Europa sker en diskussion om andra åtgärder såsom amorteringskrav för fastighetsbolag.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived