+
Erik Thedéen, generaldirektör, Finansinspektionen. Foto: FI.
 • Kommersiella fastigheter på FI:s radar

  PUBLICERAD 2018-11-28 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-11-28 09:55

  Textstorlek

  Dela med andra

  Finansinspektionen analyserar fortsatt bankernas exponering mot den kommersiella fastighetssektorn. Det sa generaldirektören Erik Thedéen i samband med att halvårsvis stabilitetsrapport presenterades på tisdagen. Det skriver Nyhetsbyrån Direkt.

  Det återstår att se vad den vidare analysen landar i, i nuläget har man inga planer på att att stävja utlåningen mot fastigheter, enligt Thedéen.

  Chefsekonom Henrik Braconier framhöll under presskonferensen att en fjärdedel av den svenska banksektorns samlade utlåning är relaterad till kommersiell fastighetsutlåning medan det därutöver till cirka hälften utgörs av bolånerelaterat. Han menar att cirka en femtedel av fastighetsbolagen skulle få problem vid 2,5 procentenheter högre ränta – kombinerat med 10 procents lägre intäkter.

  Erik Thedéen var dock noga med att påpeka att det i nuläget inte finns några åtgärder planerade för att stävja bankernas utlåning till kommersiell fastighetssektor.

  – Men teoretiskt går det att tänka sig att vi höjer kapitalkraven, som vi mot bolån gjort med de höjda riskviktsgolven, sa han och framhöll att det på andra håll i Europa sker en diskussion om andra åtgärder såsom amorteringskrav för fastighetsbolag.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Dags för omtvistade snabbtåg

  Business Arena, Infrastruktur Ostlänken är ett av de mest omdiskuterade projekten i modern tid, men efter att tidplanen reviderats ska de börja rulla först om 16 år, under 2035. Kommer man att nå den vitalisering av regionen man hoppas på? Projektet diskuterades under den första upplagan av Business Arena i Norrköping.

 • Cattis Carlén blir politisk sakkunnig åt Per Bolund

  Bostäder, Rekrytering Den 22 mars börjar Cattis Carlén som politisk sakkunnig hos finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund på Finansdepartementet. Hon kommer närmast från rollen som bostadspolitisk expert på Riksbyggen.

 • Prime Living lånar till usla villkor

  Börs Den krisande studentbostadsbyggaren Prime Living meddelar att man kommit överens med ett konsortium bestående av direkta eller indirekta aktieägare om att låna 39,3 miljoner kronor.

 • ANNONS
 • Slättö emitterar obligation

  Fastighetsmarknad Slättö Fastpartner Spånga AB emitterar ett obligationslån om 400 miljoner kronor på den nordiska obligationsmarknaden.

 • ANNONS
 • Derninger: Oscar Properties en svart låda

  Börs Oscar Properties informationsgivning kring hur bolaget kommer klara sina skuldåtaganden framöver är bristfällig. Bolaget kan därför ha brutit mot marknadsmissbruksförordningen. Det skriver Hans Derninger, grundare av rådgivnings- och investeringsfirman Creopretium, i en analys.

 • Skanskas svaga lönsamhet håller i sig

  Börs Skanska räknar inte med att nå sitt lönsamhetsmål för byggrörelsen under 2019 och 2020. Först när en mängd olönsamma projekt i USA och Polen tröskats igenom kan målet att byggmarginalen ska överstiga 3,5 procent komma att uppnås. Det meddelade bolaget på torsdagens kapitalmarknadsdag.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived