+
EU-domstolen. Foto: Wikipedia.
 • Kan tvingas meddela EU om detaljplaner

  PUBLICERAD 2018-11-07 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-11-07 10:21

  Textstorlek

  Dela med andra

  Ett nytt beslut i EU-domstolen pekar på att kommuners detaljplaner faller in under EU:s tjänstedirektiv, vilket i praktiken innebär att kommuner bli anmälningspliktiga till EU-kommissionen. SABO, HSB och Riksbyggen skrivet nu ett öppet brev till utrikesdepartementet för att stoppa en sådan tolkning.

  EU-domstolens beslut gäller den nederländska staden Appingedam, där kommunen ville motverka att butiker i centrum skulle flytta till mer perifera industriområden för att bevara en levande stadskärna. I ett nyligen detaljplanelagt industriområde tilläts därför endast butiker som sålde skrymmande varor, som möbler och fordon.

  Det accepterades inte av en klädbutik – som valde att överklaga frågan till EU-domstolen, eftersom butiken menade att detaljplanen bröt mot EU:s tjänstedirektiv (som ska säkra etableringsfrihet och frihet att tillhandahålla tjänster mellan länder inom EU).

  Tidigare i år fick butiksägaren rätt, då EU-domstolen valde tolkningen att etableringsfriheten även omfattar nederländska firmor som är verksamma i Nederländerna.

  – Det här är naturligtvis ett klart övertramp från EU-domstolens sida. Detaljplaner är en kommunal angelägenhet och kan omöjligt förväxlas med ändamålen i tjänstedirektivet. Nu måste EU:s beslutsfattare se till att detaljplaner undantas i direktivet, säger Karl Törnmarck, ansvarig för internationella frågor på SABO.

  Han menar att rättsfallet ger avsevärda konsekvenser genom att inskränka på kommunernas planmonopol och innebär att kommunerna måste meddela EU-kommissionen om sina detaljplaner vilket ökar handläggningstiden.

  Det pågår dock samtidigt förhandlingar mellan Europaparlamentet och EU:s ministerråd om ett annat EU-direktiv (direktivet om anmälningsförfaranden). Där finns möjlighet att helt undanta detaljplaner från direktivet.

  – Vi vänder oss nu i ett öppet brev till utrikesdepartementet och Sveriges representation i Bryssel om att lösa det här problemet, säger Karl Törnmarck.

  Här kan du läsa brevet, som är undertecknat av SABOs vd Anders Nordstrand, Fredrik Törnqvist, vd på Stångåstaden och ordförande i SABOs Byggherreråd, HSBs förbundsordförande Anders Lago samt Riksbyggens vice vd Mårten Lilja. Förutom utrikesdepartementet skickas brevet även till Sveriges ständiga representation vid Europeiska unionen.

  Redaktionen

  1 kommentarer

  1. Är Ni Friska 2018-11-10

   Jag undrar hur ni orkar stödja detta särdeles vidriga centraliseringsprojekt. Det finns inget gränsöverskridande i kommunens agerande, men ändå träder ECJ över sin kompetens och kallar det för gränsöverskridande för att kunna få in det under sin domsrätt. Etableringsfrihet har således vantolkats av ECJ. Det är hög tid att lämna det Europeiska projektet. Hur gör ECJ när EU självt skapar lagstiftning som går emot etableringsfrihet i ljuset av miljöregler som hindrar verksamheter med större utsläpp än gränsvärdena? Är man så urbota inskränkt att man inte vill se vad man gör med båda händerna?

   Jag föreslår att svenskar som vill vara med i EU lämnar landet och söker sig till Bryssel. Det behövs mycket mera tillväxt på kontinenten och byggboomen av flyttcirkusen kommer att slå alla rekord. ECB erbjuder även fördelaktiga villkor på icke livaktiga krediter, så inget ansvar!

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Klarakvarteren 2.0 lever upp till forna visioner

  Fastighetsmarknad, Samhälle Citysaneringen, norrmalmsregleringen, rivningen av klarakvarteren, bygget av det moderna Stockholm. Kär stadsomvandling har många namn – och många kritiker. Visionen för den moderna och företagsvänliga huvudstaden nådde inte ända fram, men kanske håller drömmarna på väg att uppfyllas 50 år senare.

 • Nej även till bantat Nobelcenter

  Nyheter Nobelstiftelsen kan tänka sig en mindre byggnad och att Tullhuset bevaras, för att få ett Nobelcenter på Blasieholmen. Men det grönblå styret i stadshuset säger nej även till det nya förslaget, uppger SVT.

 • Förändringar i Jernhusens ledning

  Rekrytering Vid årsskiftet omorganiserar Jernhusen, bland annat genom nya affärsområden. I samband med detta lämnar Ann Wiberg och Mats Hubertsson bolaget – samtidigt som Cecilia Pettersson tar plats i ledningsgruppen. 

 • Vincero gör ytterligare förvärv i Huddinge

  Transaktioner Vincero Fastigheter har köpte tre fastigheter i Storängens industriområde, i Huddinge. Transaktionen sker till ett underliggande fastighetsvärde om 120 miljoner.

 • ANNONS
 • När apparna förändrar staden

  Handel, Krönikor Det finns tyvärr gott om exempel på gamla handelsstråk som hamnat fel i den nya världen. På dessa platser är butiksdöden plågsamt påtaglig. Det gäller alltså att positionera sig rätt när apparna förändrar staden.

 • Skanska bygger ESS Campus

  Fastighetsmarknad - Syd Skanska har fått i uppdrag av Skandrenting att bygga ESS Campus, som består av kontor, laboratorium och verkstäder, i Lund. Avtalet är värt cirka 475 miljoner kronor.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived