+
Kommunen vision för Bergs gård. Bild: Nacka kommun.
 • Förlikning mellan Nacka och Circle K

  PUBLICERAD 2018-11-23 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-11-23 14:54

  Textstorlek

  Dela med andra

  Tvisten mellan Circle K och Nacka kommun gällande Bergs gård, där Circle K har sin oljedepå, har nått förlikning. Den innebär att verksamheten kommer att pågå fram till 2036 – därefter kan bostäder börja byggas.

  Striden gäller fastigheten Bergs gård, där Cirkle K (tidigare Statoil) i över 60 år har haft ett tomträttsavtal, som löper ut den 31 december i år. Kommunen har dock under en längre tid planerat för cirka 2 000 nya bostäder på platsen, varför man sagt upp avtalet med Cirkle K. Tvisten handlar om huruvida kommunen har tillräckliga skäl att säga upp tomträttsavtalet.

  Nästa möjliga tillfälle att säga upp tomträtten när striden inleddes var år 2059. För drygt ett år sen fick kommunen prövningstillstånd av mark- och miljööverdomstolen.

  Nu har de två aktörerna alltså nått förlikning. Den innebär att tomträttsavtalet upphör den 31 december i år, men att det därefter ersätts med ett arrendeavtal.

  Överenskommelsen innebär att Circle K kommer att vara verksamma på Bergs drivmedelsdepå fram till 31 december 2036. Under de tre sista åren kommer verksamheten att vara inriktad på avveckling och återställning av fastigheten.

  Kommunfullmäktige i Nacka kommer att fatta beslut om förliknings- respektive arrendeavtalet.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived