+
 • De är störst inom kontorssegmentet

  PUBLICERAD 2018-11-23 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2018-11-23 14:56

  Textstorlek

  Dela med andra

  Vasakronan, Skanska och Fabege placerar sig i topp vad gäller de största byggherrarna inom kontorssegmentet under 2016-2018, enligt statistik från Sverige Bygger. Statistiken visar också att det inte bara är inom bostäder som byggandet faller.

  Sverige Bygger har sammanställt vilka byggherrar som byggstartat störst byggvolym i miljoner kronor på kontor och förvaltningsbyggnader under åren 2016-2018. Statistiken bygger på de projekt som har kontor eller förvaltningsbyggnad som största del av projektet medan projekt som till största delen bestått av bostäder eller butiker, men innehåller en mindre del kontor, är exkluderade.

  De senaste 12 månaderna har det byggstartats kontor för cirka 9,7 miljarder kronor, att jämföra med 13,5 miljarder under föregående period.

  Byggstartsindex för kontorsbyggandet i Sverige totalt sett, de senaste 12 månaderna jämfört med förgående period, ligger just nu på -27,4 procent.

  De tre storstadslänen står för cirka 68 procent av byggstarterna, där Stockholm står för cirka 30 procent, Skåne för 20 procent och Västra Götaland för cirka 17 procent.

  Blekinge, Gävleborg, Jönköping, Norrbotten, Västerbotten och Östergötland är län som har ett positivt byggstartsindex för kontorsbyggande.

  – Men totalt sett är det är alltså inte bara bostadsbyggandet som sjunker i Sverige utan även kontorsbyggandet, säger Peter Åhs, marknadschef på Sverige Bygger i ett pressmeddelande.

  Även när det gäller projekterade kontorsprojekt så syns en nedgång.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived