+
Föreslagen byggnad. Bild: Pembroke.
 • Byggstart i city närmar sig för Pembroke

  PUBLICERAD 2018-11-05 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-11-05 16:14

  Textstorlek

  Dela med andra

  Vid sitt nästa möte förväntas exploateringsnämnden godkänna exploateringsavtalet inom fastigheten Hästen 21 i centrala Stockholm, som ägs av Pembroke via helägda dotterbolaget FIL Hästen R Building.

  Pembroke förvärvade fastigheten, som ligger granne med nyrenoverade Mästerhuset och PK Huset i hörnet Mäster Samuelsgatan/Regeringsgatan, 2008 och intentionen har hela tiden varit att riva det befintliga huset och ersätta det med ett högre.

  Sedan tidigare har utredningar angående det befintliga husets kulturhistoriska- och arkitektoniska värden genomförts. Där har man dock kommit fram till att de förändringar som gjorts under de senaste åren (huset totalrenoverades precis innan millenieskiftet) har gjort att det arkitektoniska värdet minskat. Dock har planerna på 14 våningar bantats i och med utredningarna.

  Detaljplanen var ute på samråd mellan 20 juni och 15 september 2017. Därefter ställdes den ut till granskning mellan 20 juni och 29 augusti i år.

  I exploateringsavtalet, som väntas godkännas på exploateringsnämndens nästa möte den 15 november, ingår att riva det befintliga huset och ersätta det med en högre byggnad för kontor, handel och 27 lägenheter.

  Nästa steg är godkännande av detaljplanen, vilket beräknas ske i stadsbyggnadsnämnden under fjärde kvartalet 2018. Bolaget planerar sin byggstart till 2019, och en första inflyttning bedöms till år 2023.

  Exploateringsnämnden höjer dock redan nu ett varningens finger för att eventuella överklaganden kan påverka tidplanen för projektet.

  Maria Nordlander 

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Klarakvarteren 2.0 lever upp till forna visioner

  Fastighetsmarknad, Samhälle Citysaneringen, norrmalmsregleringen, rivningen av klarakvarteren, bygget av det moderna Stockholm. Kär stadsomvandling har många namn – och många kritiker. Visionen för den moderna och företagsvänliga huvudstaden nådde inte ända fram, men kanske håller drömmarna på väg att uppfyllas 50 år senare.

 • Nej även till bantat Nobelcenter

  Nyheter Nobelstiftelsen kan tänka sig en mindre byggnad och att Tullhuset bevaras, för att få ett Nobelcenter på Blasieholmen. Men det grönblå styret i stadshuset säger nej även till det nya förslaget, uppger SVT.

 • Förändringar i Jernhusens ledning

  Rekrytering Vid årsskiftet omorganiserar Jernhusen, bland annat genom nya affärsområden. I samband med detta lämnar Ann Wiberg och Mats Hubertsson bolaget – samtidigt som Cecilia Pettersson tar plats i ledningsgruppen. 

 • Vincero gör ytterligare förvärv i Huddinge

  Transaktioner Vincero Fastigheter har köpte tre fastigheter i Storängens industriområde, i Huddinge. Transaktionen sker till ett underliggande fastighetsvärde om 120 miljoner.

 • ANNONS
 • När apparna förändrar staden

  Handel, Krönikor Det finns tyvärr gott om exempel på gamla handelsstråk som hamnat fel i den nya världen. På dessa platser är butiksdöden plågsamt påtaglig. Det gäller alltså att positionera sig rätt när apparna förändrar staden.

 • Skanska bygger ESS Campus

  Fastighetsmarknad - Syd Skanska har fått i uppdrag av Skandrenting att bygga ESS Campus, som består av kontor, laboratorium och verkstäder, i Lund. Avtalet är värt cirka 475 miljoner kronor.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived