+
Helena Bjarnegård, Sveriges första riksarkitekt Foto: S. Hedberg.
 • Branschens syn på nya arkitekturpolitiken

  PUBLICERAD 2018-11-02 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-11-02 11:48

  Textstorlek

  Dela med andra

  Det har varit delade meningar sedan den nya arkitekturpolitiken och den nya tjänsten som riksarkitekt presenterades. När Fastighetsnytt frågar branschen vad de tycker om den nya rollen, är de flesta dock positiva.

  Riksdagen gav tidigare i år Boverket i uppdrag att ansvara för samordningen av arbetet med arkitektur och gestaltad livsmiljö i landet. Satsningarna har gjort att Boverket bland annat har rekryterat 50 nya medarbetare, bland annat flera arkitekter och inrättat en ny tjänst som riksarkitektRiksarkitekten ska bland annat vara ett stöd till kommunerna i frågor om gestaltning och hållbarhet i planeringsarbetet.

  Vad tycker du om den nya tjänsten riksarkitekt?

  Tommy Lenberg, vd för Byggherrarna
  – Vi har varit positiva till förslaget och tror att riksarkitekten kan bidra till att lyfta fram gestaltningsfrågornas betydelse och höja kunskapsnivån på alla nivåer i samhället. Riksarkitekten kan samla kunskap, inspirera och stimulera till en diskussion om arkitekturens betydelse. Det är bra att funktionen har lagts hos Boverket som har det övergripande ansvaret för den byggda miljön. Det är angeläget att det läggs ett större fokus på människors livsmiljöer.

  Britt Almqvist, vd på Ahlqvist & Almqvist
  – Det är bra att regeringen vill stärka arkitekturens roll inom samhällsbyggnad, bland annat med hjälp av en riksarkitekt. God arkitektur är en viktig fråga som ofta glöms bort. Fast vi lever i en tid då allt fler människor uppskattar god design och vill ta del av nya upplevelser.

   

   

  Henrik Wibroe, stadsarkitekt i Växjö
  – Det här är ett stort framsteg för hela Sverige när det gäller arkitektur, även om vi inte vet exakt hur det kommer att se ut. Tanken är att riksarkitekten ska stödja kommunerna med god arkitektur och livsmiljö, så det blir nog lättare för kommunerna att hänga med och sätta igång samtal med medborgare och partners framöver.

   

   

  Helena Olsson, chef för stadsutveckling och samhälle, Fastighetsägarna
  – Jag hoppas att Riksarkitekten får ett “görauppdrag” snarare än ett “pekpinneuppdrag”. Jernhusen och Akademiska Hus kan som stora statliga fastighetsbolag visa vägen genom goda exempel. Men framförallt bör inte uppdraget inte stanna vid nybyggnationen. Majoriteten av byggnaderna är redan byggda. Statens fastighetsverk sitter till exempel på en otrolig skatt i form av både vackra och spännande fastigheter, ofta i goda lägen, som skulle kunna öppnas upp för fler, och där det finns potential att visa hur tillfällig arkitektur kan skapa nya värden i och mellan fastigheterna.

  Teresa Ahola

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived