+
 • All is set for more bids in the real estate sector

  PUBLICERAD 2018-11-30 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2018-11-30 22:12

  Textstorlek

  Dela med andra

  The recent numerous bids for real estate companies indicate that the stock market may be too cautious in its valuation of the sector. Therefore, there may be more bids ahead and Kungsleden is a possible takeover candidate. This is what Danske Bank’s Property Analyst Henrik Dahlgren tells Fastighetsnytt after EQT made a bid for Stendörren on Tuesday.

  EQT Real Estates offers SEK 100.25 per share, which values Stendörren, the portfolio of which includes warehouse and logistics properties in the Stockholm area, at SEK 2.8 billion.

  The bid represents a fairly modest premium of 3.8% compared to the Monday share closing price and a premium of 0.25% above the long-term net asset value. A small majority of the owners of Stendörren have already accepted the EQT bid.

  Although the premium is low, the overall impression of the recent numerous bids in the sector is that there may be undervalued companies in the sector.

  “t is undeniable that when real estate investors bid on the stock exchange with premium, it indicates that the stock market is too conservative in its valuation of the listed portfolios. This is supported by the string of bids in the last two years, including for Victoria Park, D. Carnegie and Sponda. As long as the valuation difference persists, buyouts will continue,” says Henrik Dahlgren.

  Earlier this year, the German housing company Vonovia won a bidding war for Victoria Park. In the past, US private equity firm Blackstone made a bid for Finnish Sponda and D. Carnegie, now called Hembla. In the case of Sponda, the bid was made with Areim.

  There have also been a couple of takeover bids of smaller real estate companies in recent months. Klövern made a bid for retail-oriented Agora in October and is taking over the entire company. In the same month, Samhällsbyggnadsbolaget i Norden made a bid for the single-property company Karlbergsvägen 77.

  In terms of potential takeover candidates, Dahlgren singles out Kungsleden, which, moreover, was also mentioned by another analyst on another occasion.

  “They have a good stock focusing on growth regions, a high proportion of offices and an uncomplicated balance sheet,” says Dahlgren.

  He also points out that Kungsleden is largely owned by institutions, which may facilitate when trying to get a bid. Institutional owners usually do not have any links to the companies they own, but are only interested in getting as high a return as possible.

  Hemfosa is also referred to as a potential candidate. In particular, since the focus on community properties after the spin-off of Nyfosa reduces the operational risk. Here too, institutional ownership is large.

  Kungsleden is currently traded at a discount of 22% compared to the long-term net asset value. In the case of Hemfosa, the discount is 3%.

  “As long as on-exchange property is cheaper than off-exchange property, it will drive a pressure where we will have more bids for listed companies,” says Dahlgren.

  Oskar von Bahr

   

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • De ensammas minister

  Samhälle Ensamhet är en fråga som fler och fler tar på allvar, än har vi dock ingen minister i ämnet. Fastighetsnytt ställde några frågor till Tracey Crouch, den tidigare ministern för ensamhet i Storbritannien, om hur hon ser på rollen.

 • Prime Livings nyemissionsplaner går i stöpet

  Börs Prime Livings förslag om att ändra bolagsordningen och bemyndiga styrelsen att emittera aktier röstades ner på årsstämman. Den hårt prövade bostadsbyggaren har tidigare aviserat planer på att emittera aktier för upp till 400 miljoner kronor.

 • Acrinova planerar köp i Trelleborg

  Transaktioner Acrinova planerar köp av tre kommersiella fastigheter i Trelleborgs kommun. De berörda fastigheterna är Trävaren 3, Lavetten 38 samt Trävaran 12. 

  • Utvecklar bostäder i Huskvarna

   Bostäder APP Properties vinner en markanvisningstävling för bostadsområdet Fagerslätt i Huskvarna. Det vinnande förslaget, Fagerslätts Glänta, består av runt 50 nya lägenheter, fördelat på fyra olika hus. 

  • Catena hyr ut i Växjö

   Uthyrning Catena hyr ut till Alvestaglass AB i Växjö. Uthyrningen avser totalt 6700 kvadratmeter i fastigheten Postiljonen 1.

 • 150 nya bostäder på Frösön

  Bostäder - norr Nischer Propertier har tilldelats en markanvisning för fastigheten Tanken 1 på Frösön i Östersunds kommun. Detta möjliggör byggnationen av cirka 150 nya hyresrätter. 

 • NP3 gör offensiv nyemission

  Börs NP3 tar in 102 miljoner kronor i en riktad nyemission av preferensaktier för att kunna snabba på sin tillväxt.

 • Åsa Henninge till Akademiska Hus

  Rekrytering Åsa Henninge blir ny marknadsområdesdirektör på Akademiska hus. Hon kommer närmast från rollen som vd på Wästbygg Projektutveckling.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived