+
Bild: Dreamstime.
 • 10 år utan statlig fastighetsskatt

  PUBLICERAD 2018-11-01 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-11-01 15:39

  Textstorlek

  Dela med andra

  2018 är det 10 år sedan den statliga fastighetsskatten på småhus avskaffades och ersattes av en kommunal skatt. En ny rapport från Prognoscentret mäter hur förändringen påverkat flyttbenägenheten.

  2008 begränsades den nya kommunala skatten från 1 procent av taxeringsvärdet till 0,75 procent, eller max 6 000 kronor. För att kompensera intäktsbortfallet höjde staten istället flyttskatten från 20 procent till 22 procent.

  Källa: Prognoscentret.

  Diagrammet ovan visar sålda småhus respektive bostadsrättslägenheter från 2005 till 2018. Från årsskiftet 2007/2008 och under de följande ett och ett halvt åren sjönk omsättningen av småhus med totalt 20 procent.

  Även antalet omsatta bostadsrätter föll men med blygsammare 5 procent.

  2008 höjdes också räntan snabbt under 2008, vilket ledde till fallande priser, enligt Prognoscentret. Efter den här perioden har bostadspriserna stigit i prncip oavbrutet, undantaget 2012 och det senaste året.

  Stigande priser är i sig omsättningsdrivande men i och med att högre priser samtidigt leder till högre lagfarts- och pantbrevskostnader samtidigt som flera kreditregleringar införts har villadrömmen allt mer begränsats – främst i storstäderna. Istället har efterfrågan på bostadsrätter ökat vilket till viss del beror på att det blivit allt svårare att finansiera köp av småhus, enligt Prognoscentret.

  Man menar därmed att det är många olika faktorer som påverkat marknaden, och att det inte går att identifiera varje enskild faktors effekt, men att kurvan över omsatta småhus indikerar att flyttbenägenheten till och från småhus minskat och att en av anledningarna är att fler både vill och kan bo kvar vilket gör att utbudet minskar.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Klarakvarteren 2.0 lever upp till forna visioner

  Fastighetsmarknad, Samhälle Citysaneringen, norrmalmsregleringen, rivningen av klarakvarteren, bygget av det moderna Stockholm. Kär stadsomvandling har många namn – och många kritiker. Visionen för den moderna och företagsvänliga huvudstaden nådde inte ända fram, men kanske håller drömmarna på väg att uppfyllas 50 år senare.

 • Nej även till bantat Nobelcenter

  Nyheter Nobelstiftelsen kan tänka sig en mindre byggnad och att Tullhuset bevaras, för att få ett Nobelcenter på Blasieholmen. Men det grönblå styret i stadshuset säger nej även till det nya förslaget, uppger SVT.

 • Förändringar i Jernhusens ledning

  Rekrytering Vid årsskiftet omorganiserar Jernhusen, bland annat genom nya affärsområden. I samband med detta lämnar Ann Wiberg och Mats Hubertsson bolaget – samtidigt som Cecilia Pettersson tar plats i ledningsgruppen. 

 • Vincero gör ytterligare förvärv i Huddinge

  Transaktioner Vincero Fastigheter har köpte tre fastigheter i Storängens industriområde, i Huddinge. Transaktionen sker till ett underliggande fastighetsvärde om 120 miljoner.

 • ANNONS
 • När apparna förändrar staden

  Handel, Krönikor Det finns tyvärr gott om exempel på gamla handelsstråk som hamnat fel i den nya världen. På dessa platser är butiksdöden plågsamt påtaglig. Det gäller alltså att positionera sig rätt när apparna förändrar staden.

 • Skanska bygger ESS Campus

  Fastighetsmarknad - Syd Skanska har fått i uppdrag av Skandrenting att bygga ESS Campus, som består av kontor, laboratorium och verkstäder, i Lund. Avtalet är värt cirka 475 miljoner kronor.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived