• Wingårdhs ritar Norges högsta hus

  PUBLICERAD 2018-10-09 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-10-09 16:14

  Textstorlek

  Dela med andra

  Wingårdhs ritar “World Ocean Headquarters”, ett 200 meter och 60 våningar högt hus i Fornebu, strax utanför Oslo. Huset ska bland annat fungera som en hub för FN:s “Our Ocean, Our Future: Call for Action”.

  Norska REV Ocean sökte efter en signalbyggnad och ett huvudkontor med plats för arbetsplatser, forskning, undervisning och möten. Fyra kontor bjöds in till en tävling om att få rita huset som Wingårdhs förslag “Det Store Blå” vann.

  – Hur himmelen speglas i fasadens glasvågor eller från vilken riktning byggnadens avtrappande volym betraktas kommer ge helt olika upplevelser av byggnaden, säger Fredrik Lyth, arkitekt på Wingårdhs.

  Bakom bygget står Akerägda fastighetsbolaget FP Eiendom. Tomten och finansieringen av bygget är enligt NTB redan klar, men ett godkännande från myndigheterna i Bærums kommun återstår. Budgeten för bygget är cirka 3 miljarder norska kronor.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived