+
 • Stockholm ute ur bubbelzonen enligt UBS

  PUBLICERAD 2018-10-03 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2018-10-03 09:28

  Textstorlek

  Dela med andra

  Stockholms bostadsmarknad är övervärderad och det finns tecken på större obalanser i marknaden men dock inte en risk för bubbla. Störst risk för bubbla finns i Hong Kong och München med Amsterdam och London som närmaste europeiska städer i riskzonen.

  Det framgår av schweiziska bankjätten UBS årliga fastighetsbubbleindex som man presenterade i en rapport i dagarna. Där konstaterar bankens analytiker att bostadspriserna i Stockholm fallit det senaste året.

  ”Efter flera år av överdriven stegring inleddes en korrigering i Stockholm då skärpta amorteringsregler kylde ner efterfrågan vilket ledde till att staden föll ur bubbelzonen,” skriver man.

  Enligt UBS beräkningar får Stockholm indexvärdet 1,45 vilket innebär en ganska rejäl övervärdering men för att finnas i riskzonen för en bubbla krävs 1,5. Hong Kong har 2,03 och München 1,99.

  Vidare skriver UBS i rapporten att inflationsjusterade priser stigit med 60 procent mellan 2007 och 2017, och steg därmed betydligt snabbare än löner och hyror.

  Boomen kan härledas till en tydlig befolkningsökning i stadens centrala delar men priser har fallit sedan mitten av förra året och är nu 7 procent lägre än toppnoteringarna, trots fortsatt attraktiva finansieringsförhållanden. Korrigeringen verkar vara en direkt följd av en överdriven prisstegring de senaste åren, som ansträngde överkomlighet och triggade skärpta amorteringskrav,” skriver man i rapporten.

  Noterbart är att av städer som undersökningen omfattar är förhållandet mellan bostadspriser och inkomst är bland de lägsta i Stockholm. Enligt UBS beräkningar tar det sex år för en välkvalificerad tjänsteman att arbeta ihop tillräckligt pengar för att köpa en 60 kvadratmeter stor lägenhet i centralt läge. Jämförelsevis tar det över 20 år i Hong Kong och 15 år i London. Å andra sidan motsvarar priset på en lägenhet i Stockholm cirka 32 årshyror i en lägenhet av samma storlek, vilket är i det högre häradet. Högst är Zürich med 36 år medan bostadspriserna i Chicago (som enligt UBS har en kraftigt undervärderad bostadsmarknad) motsvarar 12 årshyror.

  Källa: UBS.

  Sverrir Thór

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Coworking: Hajp eller hållbar affärsmodell?

  Fastighetsmarknad, Kontor Coworking växer sig allt starkare och på den svenska fastighetsmarknaden liksom andra ser vi stora uthyrningar ske till aktörer som specialiserar sig på uthyrning av coworkingytor. Världens största coworkingaktör, WeWork kommer inom kort att etablera sig i Sverige men frågan många ställer sig är: hur hållbar är egentligen affärsmodellen?

 • Byggandet minskade med 16 procent 2018

  Bostäder Under 2018 påbörjades nybyggnation av 53 000 lägenheter – en minskning med 16 procent jämfört med föregående år. Det visar preliminära siffror från SCB. 

 • Nästa steg för Humlegården i Solna

  Kontor Humlegården har tecknat en principöverenskommelse med Solna stad om den första etappen i utvecklingen av Hagalunds arbetsplatsområde. Humlegården äger alla fastigheter i den första etappen, som avser nyskapande av cirka 48 000 kvadratmeter ytor. 

 • ANNONS
 • Oscars aktie faller brant

  Börs Oscar Properties aktie föll brant på Stockholmsbörsen när handeln inleddes på måndagsmorgonen i kölvattnet av bolagets undermåliga rapport som släpptes på fredagskvällen. Inledningsvis föll aktien med hela 25 procent.

 • ANNONS
 • JLL: Fortsatt stark Stockholmsmarknad

  Fastighetsmarknad Det senaste året har hyrorna på Stockholms kontorsmarknad ökat med sju procent, enligt en ny rapport från JLL. I de centrala delarna beräknas hyran ha nått 7 500 kronor per kvadratmeter och år.

 • “Cykelbanor hjälper inte om ingen cyklar på dem”

  Business Arena Umeå, Webb-TV “En vänlig knuff i rätt riktning”. Så beskriver Katharina Paoli, medgrundare och vd av A Win Win World modefenomenet nudging. Fastighetsnytt träffade henne under Business Arena Umeå. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived