+
 • Stockholm ute ur bubbelzonen enligt UBS

  PUBLICERAD 2018-10-03 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2018-10-03 09:28

  Textstorlek

  Dela med andra

  Stockholms bostadsmarknad är övervärderad och det finns tecken på större obalanser i marknaden men dock inte en risk för bubbla. Störst risk för bubbla finns i Hong Kong och München med Amsterdam och London som närmaste europeiska städer i riskzonen.

  Det framgår av schweiziska bankjätten UBS årliga fastighetsbubbleindex som man presenterade i en rapport i dagarna. Där konstaterar bankens analytiker att bostadspriserna i Stockholm fallit det senaste året.

  ”Efter flera år av överdriven stegring inleddes en korrigering i Stockholm då skärpta amorteringsregler kylde ner efterfrågan vilket ledde till att staden föll ur bubbelzonen,” skriver man.

  Enligt UBS beräkningar får Stockholm indexvärdet 1,45 vilket innebär en ganska rejäl övervärdering men för att finnas i riskzonen för en bubbla krävs 1,5. Hong Kong har 2,03 och München 1,99.

  Vidare skriver UBS i rapporten att inflationsjusterade priser stigit med 60 procent mellan 2007 och 2017, och steg därmed betydligt snabbare än löner och hyror.

  Boomen kan härledas till en tydlig befolkningsökning i stadens centrala delar men priser har fallit sedan mitten av förra året och är nu 7 procent lägre än toppnoteringarna, trots fortsatt attraktiva finansieringsförhållanden. Korrigeringen verkar vara en direkt följd av en överdriven prisstegring de senaste åren, som ansträngde överkomlighet och triggade skärpta amorteringskrav,” skriver man i rapporten.

  Noterbart är att av städer som undersökningen omfattar är förhållandet mellan bostadspriser och inkomst är bland de lägsta i Stockholm. Enligt UBS beräkningar tar det sex år för en välkvalificerad tjänsteman att arbeta ihop tillräckligt pengar för att köpa en 60 kvadratmeter stor lägenhet i centralt läge. Jämförelsevis tar det över 20 år i Hong Kong och 15 år i London. Å andra sidan motsvarar priset på en lägenhet i Stockholm cirka 32 årshyror i en lägenhet av samma storlek, vilket är i det högre häradet. Högst är Zürich med 36 år medan bostadspriserna i Chicago (som enligt UBS har en kraftigt undervärderad bostadsmarknad) motsvarar 12 årshyror.

  Källa: UBS.

  Sverrir Thór

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Framtidens tåg heter Hyperloop

  Uncategorized En resa från Stockholm till Helsingfors på en halvtimme kan bli verklighet redan om tio år. Det hoppas åtminstone Nordiska rådet och Peter Nisula, projektledare för Hyperloop. “Det här är ett snabbare, billigare och mer miljövänligt alternativ än höghastighetstågen”, säger han.

 • Oscar Properties lanserar sparprogram

  Börs Oscar Properties varslar personal och vidtar andra åtgärder som ska minska kostnaderna med 30 miljoner kronor för att hantera nedgången på bostadsmarknaden i Stockholm.

 • “Förvånande om Riksbanken höjer räntan”

  Ekonomi Inflationsutfallet som presenterades av SCB på onsdagen, i kombination med BNP-utfallet och nedgången i hushållens konsumtion talar för att Riksbanken behåller reporäntan oförändrad vid räntebeskedet nästa vecka. Det spår SBAB:s chefsekonom Robert Boije. 

 • ANNONS
  • Amasten stärker organisationen

   Rekrytering Amasten utser Sebastian Schönström till finanschef. I samma veva byter David Svensson tjänst till rollen som Business Controller och Christer Fors blir fastighetschef i Finspång. Samtliga tillträder sina nya roller vid årsskiftet.

  • Säljer Skanskas huvudkontor

   Transaktioner Invesco Real Estate och Scius Partners säljer Skanskas huvudkontor på Kungsholmen i Stockholm. Köpare är en fond som förvaltas av tyska DWS, en del av Deutsche Bank. 

 • Fyra ägare blir tre i Tornet

  Bostäder, Transaktioner Riksbyggen avvecklar sitt finansiella engagemang i Tornet Bostadsproduktion där nu Folksam Liv, Balder och Peab äger en tredjedel var.

 • ANNONS
 • Inflationen minskade i november

  Ekonomi Inflationstakten, räknat som KPIF, var 2,1 procent i november jämfört med 2,4 procent i oktober. Det meddelar Statistiska Centralbyrån på onsdagen.

 • “Stockholmshyra” för 60 000 bostäder

  Bostäder Stockholms stad inför en systematisk hyressättning för 60 000 lägenheter i de allmännyttiga bolagen. På tisdagen tecknade de berörda parterna en principöverenskommelse om hur systemet, som kallas Stockholmshyra, ska införas under de kommande åren. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived