+
Richard Cavallaro, avgående USA-chef för Skanska
 • Nya jättenedskrivningar i USA av Skanska

  PUBLICERAD 2018-10-19 AV Oskar von Bahr
  UPPDATERAD: 2018-10-19 09:37

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  Vinstvarningarna fortsätter att dugga tätt i byggsektorn. På torsdagskvällen meddelade Skanska att man gör ytterligare nedskrivningar i USA på sammanlagt 1,3 miljarder kronor i det tredje kvartalet.

  Som en följd av detta kommer byggbolaget ändra sin strategi i landet och bolaget byter även ut chefen för Skanska USA Civil, Richard Cavallaro, med omedelbar verkan.

  Skanskas besked följer på vinstvarningar från NCC och Tobin Properties tidigare i veckan och Serneke i början av oktober.

  Skanska gör projektnedskrivningar på 0,9 miljarder kronor till följd av ytterligare kostnadsökningar vid byggandet av två OPS-projekt i USA. OPS står för Offentlig Privat Samverkan och är samma upplägg som användes vid exempelvis byggandet av Nya Karolinska.

  Som skäl till kostnadsökningarna anges lägre produktionstakt och förseningar.

  ­­‑Det är stora och komplexa projekt. När du är halvvägs framme så kan du prognosticera produktiviteten du har haft framåt för resten av projekten. Det är det vi har gjort, säger Skanskas vd Anders Danielsson på en telefonkonferens som hålls med anledning av vinstvarningen.

  Han tillägger att en genomgång av bolagets verksamheter i USA och Polen, som beslutades om i samband med att han tillträdde som vd i början av året, nu är avslutade.

  Dessutom skriver bolaget ner goodwill med 0,4 miljarder kronor relaterat till processen att lämna den amerikanska energisektorn. Goodwill är en post som uppstår i balansräkningen vid bolagsköp.

  Efter projektnedskrivningar och nedskrivningar beräknas Skanskas rörelseresultat för det tredje kvartalet 2018 uppgå till cirka 0,5 miljarder kronor. Under motsvarande period förra året uppgick rörelseresultatet till 1,5 miljarder kronor.

  Skanskas aktie backar 6 procent på fredagsförmiddagen efter beskedet.

  I det andra kvartalet gjorde Skanska projektnedskrivningar i USA på 0,5 miljarder kronor och i det första kvartalet togs kostnader för omstrukturering och projektnedskrivningar i Polen på sammanlagt nästan 1,3 miljarder.

  Framöver kommer Skanska avstå från så kallade mega design-build OPS-projekt och EPC-projekt (Engineering, Procurement and Construction).

  Dessutom kommer en försäljning av energiverksamheten att utforskas och projektutvecklingen inom Infrastrukturutveckling kommer stängas ner.

  Vidare får chefen för Skanska USA Civil, Richard Cavallaro, gå på dagen. Han ersätts av Don Fusco, som jobbat 29 år i byggbranschen, varav 16 år på Skanska.

  Den fullständiga kvartalsrapporten publiceras den 8 november.

  Oskar von Bahr

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived