+
 • SBB och Besqab börsvinnare i tredje kvartalet

  PUBLICERAD 2018-10-03 AV Oskar von Bahr
  UPPDATERAD: 2018-10-03 15:01

  Textstorlek

  Dela med andra

  Samhällsbyggnadsbolaget i Norden och Besqab gick bäst bland bygg- och fastighetsrelaterade aktier i det tredje kvartalet medan problemtyngda Prime Living rasade överlägset mest.

  SBB, som är inriktat på skattefinansierade samhällsfastigheter, ökade sitt börsvärde med en tredjedel i det gångna kvartalet och bostadsbolaget Besqab gick nästan lika starkt.

  Det kan sättas i relation till Fastighetsnytts Samhällsbyggnadsindex, som steg 9 procent i det tredje kvartalet medan Stockholmsbörsen som helhet avancerade 7 procent.

  Lejonparten av SBB:s uppgång på 33 procent kom under september i samband med att flera insiders köpt aktier i bolaget. Bland annat köpte bolagets operative chef Lars Thagesson SBB-aktier för över 12 miljoner kronor under månaden.

  Dessutom köpte Victoria Parks grundare Greg Dingizian 10 miljoner B-aktier i SBB via sitt bolag Adma Förvaltnings AB. Det framgick inte av pressmeddelandet vad han betalade för posten men den bör ha kostat i storleksordningen 100 miljoner kronor.

  Dingizian sålde tidigare i år hela sin andel i Victoria Park till amerikanska Starwood för knappt 900 miljoner kronor i samband med ett bud. Starwood sålde senare vidare aktierna till det tyska hyresbostadsbolaget Vonovia.

  Besqab slutade upp 29 procent i det tredje kvartalet. Dessförinnan hade aktien haft en nedåtgående trend under nästan två års tid. Aktien toppade kring 240 kronor hösten 2016 och handlades strax över 100 kronor vid ingången till det tredje kvartalet.

  Studentbostadsbolaget Prime Living föll 66 procent i det tredje kvartalet, främst till följd av oro över bolagets likviditetssituation. Merparten av nedgången kom efter att ABG Sundal Collier gjort ett lappkast och sänkt sin rekommendation på aktien till sälj från tidigare köp. Samtidigt slaktades riktkursen på aktien till 30 kronor från tidigare 100 kronor.

  ABG:s analys, i vilken det uttrycktes farhågor över Prime Livings likviditetssituation, publicerades i slutet av augusti. Dagen innan hade kvartalsrapporten visat att ett projekt i Spånga överskridit budgeten betydligt mer än vad bolaget tidigare bedömt.

  Oskar von Bahr

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived