+
 • Riksbanken väntas höja räntan i december

  PUBLICERAD 2018-10-23 AV Oskar von Bahr
  UPPDATERAD: 2018-10-23 16:45

  Textstorlek

  Dela med andra

  Onsdagens räntebesked från Riksbanken blir antagligen en ganska odramatisk historia men många bedömare tror att centralbanken kommer sända ut tydligare signaler om att det blir en höjning i december.

  Riksbanken har tidigare indikerat att man kommer höja räntan med 25 punkter i december eller februari. Det är därför väldigt få marknadsaktörer som räknar med en höjning redan nu i oktober.

  Enligt en investerarenkät som SEB gjort räknar 73 procent med att Riksbanken gör sin första höjning på över sju år i december.

  En liten majoritet i undersökningen tror att Riksbanken kommer förtydliga att det blir en höjning i just december. Det skulle kunna ske genom en justering av räntebanan eller någon form av ändrad formulering.

  Olle Holmgren, som är ekonom och ränteexpert på SEB, tillhör de som inte räknar med att Riksbanken ger några nya signaler vid morgondagens räntebesked. Med tanke på hur tydliga Riksbanken var vid det senaste räntebeskedet tror han däremot att det ska väldigt mycket till för att det inte ska bli en höjning i december eller februari.

  –Det skulle vara om det blir stor överraskning i inflationen, men det tror vi inte kommer hända, och vi tror att man kommer var lite mer tolerant om det blir en överraskning på nedsidan, säger han.

  SEB har som huvudscenario att Riksbanken gör sin första höjning i december och att räntan sedan fortsätter uppåt i maklig takt. Nästa höjning väntas i september 2019 men därefter ökas tempot till tre höjningar 2020.

  Att döma av investerarenkäten är det mest sannolikt att höjning nummer två kommer i juli nästa år.

  Oskar von Bahr

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived