+
Helena Bjarnegård utsågs nyligen till riksarkitekt av Boverket. Foto: S. Hedberg.
 • Riksarkitekten: “Handlar inte om smakråd”

  PUBLICERAD 2018-10-24 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2018-10-24 16:18

  Textstorlek

  Dela med andra

  Boverket meddelade på onsdagen att Helena Bjarnegård blir landets första riksarkitekt från nästa år. “Det har funnits en del kritiska röster om det verkligen behövs ett estetiskt råd på den här nivån. Men det här handlar inte om att vara ett tyck- och smakråd, utan om att genomföra de nya målen”, säger hon till Fastighetsnytt.

  Helena Bjarnegård har knappt själv hunnit smälta nyheten när Fastighetsnytt ringer upp henne för en kommentar efter Boverkets besked.

  – Jag fick precis själv reda på att jag fick jobbet, efter en lång rekryteringsprocess. Det är helt nytt även för mig.  

  Hur känns det?
  – Det här blir en spännande utmaning. Jag är väldigt tacksam över att ha fått förtroendet att vara riksarkitekt.

  Christer Larsson, stadsbyggnadsdirektör i Malmö och utredare av den nya arkitekturpolitiken, fortsätter med det förberedande arbetet för att sedan lämna över facklan till Helena Bjarnegård efter årsskiftet. 

  – Jag kommer att följa arbetet under hösten och har även själv arbetat i en av referensgrupperna under utredningstiden av Gestaltad Livsmiljö. 

  Vilka punkter vill du börja med?
  – Det absolut viktigaste är att vi ska ta fasta på vad arkitekturen kan göra för att möta dagens stora samhällsutmaningar, som segregation. Det är oerhört viktigt.

  Varför behövs en riksarkitekt?
  – Tjänsten behövs för att få kraft i arbetet med att genomföra riksdagens nya arkitekturpolitiska mål. Just nu finns det ett fönster öppet då vi behöver jobba fokuserat och intensivt med vår tids största utmaningar genom arkitekturens kraft, som målet så väl beskriver.

  Så här besvarar hon kritiken om att den nya tjänsten är överflödig:

  – Det har funnits en del kritiska röster om det verkligen behövs ett estetiskt råd på den här nivån. Men de har nog inte förstått vad riksarkitekten ska göra. Det här handlar inte om att vara ett tycke- och smakråd, utan om arbete med att genomföra de nya målen som handlar om vad arkitekturen kan göra för att bidra till stora samhällsutmaningar. 

  Riksdagen gav tidigare i år Boverket i uppdrag att ansvara för samordningen av arbetet med arkitektur och gestaltad livsmiljö i landet. Satsningarna har gjort att Boverket har rekryterat 50 nya medarbetare, bland annat flera arkitekter. Meningen är att de tillsammans med riksarkitekten, ArkDes, Statens konstråd och Riksantikvarieämbetet ska vara ett stöd till kommunerna i frågor om gestaltning och hållbarhet i planeringsarbetet, samt aktivt arbeta för att motverka segregation.

  Hur ska ni motverka segregation?
  – Exakt hur det ska göras har jag inget svar på ännu. Vi behöver hitta svaret genom dialog och samarbete med Boverket, branschen, myndigheter och kommuner.

  Målet är att stödja stadsarkitekter, politiker och tjänstemän som jobbar med arkitekturfrågor ute i kommunerna, samt samarbeta med statliga verk, bransch och akademi. 

  – Vi behöver även titta på olika verktyg, tillämpning av plan- och bygglagen, lagen om offentlig upphandling och annat för att ge stöd till dem som arbetar inom området. 

  Vad hoppas du från branschens sida?
  – Boverket kan styra med hjälp av vägledningar med mera, men det är branschen som genomför arkitekturen. Branschen är oerhört viktig när vi ska göra verklighet av den arkitekturpolitik som riksdagen beslutat om.

  Teresa Ahola

  3 kommentarer

  1. Daniel Ängmo 2018-12-26

   Hej, självklart blir rollen ett sätt att stärka området arkitektur och stadsplanering i samhället i stort. Det behövs varje dag påminnas om att människan inte ska föminkas av sin omgivning utan stärkas. Därför är, även om smaken är olika ett större medvetande om arkitektur och stadsplanering en förutsättning för mänsklig utveckling, yes!

   Reply

  2. Kilroy 2018-10-27

   Instämmer i Mårtens kommentar. Möjligen kan riksarkitekten medverka till att lätta på regelverket/PBL så att integrationen kan underlättas. Men sannolikt inte!

   Reply

  3. mårten rönström 2018-10-26

   Det här är den fjärde eller femte intervjun/krönikan rörande inrättandet av en befattning som “riksarkitekt” och jag har fortfarande inte förstått vitsen med densamma. När nu tillträdande riksarkitekten går ut med budskapet att det inte handlar om att vara ett tycke – och smakråd utan att arbeta med att genomföra de nya målen som handlar om vad arkitekturen kan göra för att bidra till de stora samhällsutmaningarna!!!! Ja då blir man ju ännu mer förvirrad/frustrerad. Vad då för mål och vad då för utmaningar. Segregation, vad har det i grunden med arkitektur att göra. Den frågan ligger mycket djupare i samhällskroppen än den byggda miljön. Allt annat är rent nonsens. Och för detta luddiga ändamål har Boverket rekryterat 50 nya medarbetare!!! Vad ska alla dessa personer egentligen ägna sig åt. Jag har sagt det förut och säger det igen: Vi har redan idag tillräckligt med myndigheter och organisationer som håller bra koll på att vi planerar och bygger på ett förnuftigt, hållbart och kompetent sätt. Det är min förhoppning att denna pseudobefattning bara blir en kort parentes i det långsiktiga samhällsbyggandsarbetet, Jag tror att den nyutnämnde riksarkitekten är en uromordentligt kompetent person. Men att uträtta något trovärdigt inom ramen för ifrågavarande jobb finns det inga förutsättningar för – oavsett hur kompetent man är.

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived