+
Tomas Carlsson, vd NCC Bild: NCC
 • Massiv vinstvarning från NCC

  PUBLICERAD 2018-10-16 AV Oskar von Bahr
  UPPDATERAD: 2018-10-17 14:26

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  NCC varnar i samband med tisdagens kapitalmarknadsdag för att bolaget kommer göra en miljardförlust i det tredje kvartalet. Varningen kommer efter att den nya vd:n Tomas Carlsson vid en genomlysning av bolaget hittat flera surdegar samt upptäckt att en tredjedel av bolaget är olönsamt.

  Aktien rasade som mest 13 procent efter beskedet men återhämtar sig under tisdagsförmiddagen och handlas nu ned 7 procent.

  Kvartalet belastas av avsättningar för tvister och garantier, omvärdering av vissa utvecklingsfastigheter samt nedskrivningar på sammanlagt nästan 1,6 miljarder kronor. Bolaget väntas därmed redovisa en rörelseförlust på 1,1 miljarder kronor i det tredje kvartalet.

  NCC har gjort en genomlysning av verksamheten på detaljnivå och upptäckt att endast två tredjedelar av bolagets avdelningar är lönsamma. Man kommer därför prioritera resultat och lägga mindre tonvikt vid tillväxt framöver.

  I planen för att förbättra lönsamheten ingår att avyttra olönsamma verksamheter som exempelvis divisionen Road Service inom affärsområdet Infrastructure och ett antal mindre verksamheter inom affärsområdet Industry samt vissa utvecklingsfastigheter inom affärsområdet Property Development.

  -Idag presenterar NCC en ny väg framåt. Nu sänker vi risknivån i koncernens projektportfölj och balansräkning, avvecklar vissa olönsamma verksamheter och fokuserar på NCC:s friska kärnverksamhet som finns inom samtliga affärsområden och länder, säger bolagets vd Tomas Carlsson i ett pressmeddelande.

  Vid dagens kapitalmarknadspresentation uppger Carlsson att bolaget inte varit någon bra ägare till divisionen Road Services. Han pekar på att divisionen haft en dålig lönsamhet under många år och att synergierna med bolagets övriga verksamhet är begränsade. Bolaget beslutade därför på måndagskvällen att knoppa av verksamheten och från och med det fjärde kvartalet i år kommer verksamheten redovisas separat.

  Av nedskrivningarna på totalt nästan 1,6 miljarder kronor i det tredje kvartalet hänförs exempelvis 693 miljoner till pågående tvister och garantier, 365 miljoner till omvärdering av utvecklingsfastigheter till följd av avvecklingsbeslut och 225 miljoner till nedskrivningar av projektportföljen.

  Bolaget uppger även att dagens åtgärder sannolikt kommer medföra ytterligare omstruktureringskostnader om cirka 200 miljoner kronor fram till slutet av 2019.

  Vidare uppges att NCC minskar antalet finansiella mål för att öka tydligheten på lönsamhet före volym. I målen, som i övrigt är oförändrade, ingår bland annat att dela ut minst 40 procent av årets resultat efter skatt. Enligt Carlsson har bolaget tillräckliga resurser för att upprätthålla utdelningen framöver.

  –Min bedömning just nu är att vi har kapaciteten att fortsätta med utdelningen som vi har haft tidigare, säger han vid dagens presentation.

  Oskar von Bahr

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived