+
Här är Apples senaste skisser på den butik de vill bygga i Kungsträdgården. Illustration: Apple/Foster&Partners
 • Kritikstorm mot Apple-huset

  PUBLICERAD 2018-10-03 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2018-10-03 16:44

  Textstorlek

  Dela med andra

  Förra veckan avslutades Stockholms stads samråd om Apple-butiken i Kungsträdgården och Stadsbyggnadskontoret har mottagit runt 1 800 synpunkter, de flesta negativa, från allmänheten. Även länsstyrelsen ger projektet rött ljus.

  Nobelcentret på Blasieholmen har de senaste åren dominerat stadsbyggnadsdebatten i Stockholms centrala delar. Men även det planerade Apple-huset i Kungsträdgården väcker starka känslor. Det visar samrådet som avslutades den 20 september och resulterade i totalt 1 800 synpunkter, enligt Stadsbyggnadskontoret. Fastighetsnytt har tagit del av dokumenten som visar att majoriteten av medborgarna som hört av sig vill behålla parken som ett rekreationsområde med caféer, restauranger och publika evenemang.

  Det slår förstås hål på Apples dröm om att bygga sin första flaggskeppsbutik i Norden på den omtvistade platsen. Bolaget köpte 2015 tomträtten för fastigheten, som i dag huserar TGI Fridays, för 129 miljoner kronor från Stockholms handelskammare, och behöver minst 375 kvadratmeter extra parkyta för själva utbyggnaden.

  Länsstyrelsen är kritisk mot detta och konstaterar i sitt samrådsyttrande att “Kungsträdgården är Stockholms äldsta park och en viktig offentlig plats. Apple-huset gör anspråk på stadsrummet på ett sätt som förminskar upplevelsen av parken, vilket riskerar att påtagligt skada kulturmiljön av riksintresse”.

  – Staden bör värna och stärka de värden som parken har i stället för att ersätta restaurangen med en kommersiell verksamhet, säger Annsofi Edberg, handläggare på länsstyrelsens enhet för planfrågor, i ett pressmeddelande.

  Myndigheten anser att den föreslagna byggnaden har en skala, färgsättning, form och placering som förminskar upplevelsen av parken, även om den må gynna det närliggande affärsstråket på Hamngatan. 

  Mellan partierna råder det delade meningar i frågan, skriver Di. Liberalerna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna är emot. Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna och Vänsterpartiet är kritiska men vill ändå analysera samrådet innan de bestämmer sig. Centerpartiets grundinställning är positiv, men väntar också med sitt beslut.

  Teresa Ahola

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Framtidens tåg heter Hyperloop

  Uncategorized En resa från Stockholm till Helsingfors på en halvtimme kan bli verklighet redan om tio år. Det hoppas åtminstone Nordiska rådet och Peter Nisula, projektledare för Hyperloop. “Det här är ett snabbare, billigare och mer miljövänligt alternativ än höghastighetstågen”, säger han.

 • Oscar Properties lanserar sparprogram

  Börs Oscar Properties varslar personal och vidtar andra åtgärder som ska minska kostnaderna med 30 miljoner kronor för att hantera nedgången på bostadsmarknaden i Stockholm.

 • “Förvånande om Riksbanken höjer räntan”

  Ekonomi Inflationsutfallet som presenterades av SCB på onsdagen, i kombination med BNP-utfallet och nedgången i hushållens konsumtion talar för att Riksbanken behåller reporäntan oförändrad vid räntebeskedet nästa vecka. Det spår SBAB:s chefsekonom Robert Boije. 

 • ANNONS
  • Amasten stärker organisationen

   Rekrytering Amasten utser Sebastian Schönström till finanschef. I samma veva byter David Svensson tjänst till rollen som Business Controller och Christer Fors blir fastighetschef i Finspång. Samtliga tillträder sina nya roller vid årsskiftet.

  • Säljer Skanskas huvudkontor

   Transaktioner Invesco Real Estate och Scius Partners säljer Skanskas huvudkontor på Kungsholmen i Stockholm. Köpare är en fond som förvaltas av tyska DWS, en del av Deutsche Bank. 

 • Fyra ägare blir tre i Tornet

  Bostäder, Transaktioner Riksbyggen avvecklar sitt finansiella engagemang i Tornet Bostadsproduktion där nu Folksam Liv, Balder och Peab äger en tredjedel var.

 • ANNONS
 • Inflationen minskade i november

  Ekonomi Inflationstakten, räknat som KPIF, var 2,1 procent i november jämfört med 2,4 procent i oktober. Det meddelar Statistiska Centralbyrån på onsdagen.

 • “Stockholmshyra” för 60 000 bostäder

  Bostäder Stockholms stad inför en systematisk hyressättning för 60 000 lägenheter i de allmännyttiga bolagen. På tisdagen tecknade de berörda parterna en principöverenskommelse om hur systemet, som kallas Stockholmshyra, ska införas under de kommande åren. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived