+
Här är Apples senaste skisser på den butik de vill bygga i Kungsträdgården. Illustration: Apple/Foster&Partners
 • Kritikstorm mot Apple-huset

  PUBLICERAD 2018-10-03 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2018-10-03 16:44

  Textstorlek

  Dela med andra

  Förra veckan avslutades Stockholms stads samråd om Apple-butiken i Kungsträdgården och Stadsbyggnadskontoret har mottagit runt 1 800 synpunkter, de flesta negativa, från allmänheten. Även länsstyrelsen ger projektet rött ljus.

  Nobelcentret på Blasieholmen har de senaste åren dominerat stadsbyggnadsdebatten i Stockholms centrala delar. Men även det planerade Apple-huset i Kungsträdgården väcker starka känslor. Det visar samrådet som avslutades den 20 september och resulterade i totalt 1 800 synpunkter, enligt Stadsbyggnadskontoret. Fastighetsnytt har tagit del av dokumenten som visar att majoriteten av medborgarna som hört av sig vill behålla parken som ett rekreationsområde med caféer, restauranger och publika evenemang.

  Det slår förstås hål på Apples dröm om att bygga sin första flaggskeppsbutik i Norden på den omtvistade platsen. Bolaget köpte 2015 tomträtten för fastigheten, som i dag huserar TGI Fridays, för 129 miljoner kronor från Stockholms handelskammare, och behöver minst 375 kvadratmeter extra parkyta för själva utbyggnaden.

  Länsstyrelsen är kritisk mot detta och konstaterar i sitt samrådsyttrande att “Kungsträdgården är Stockholms äldsta park och en viktig offentlig plats. Apple-huset gör anspråk på stadsrummet på ett sätt som förminskar upplevelsen av parken, vilket riskerar att påtagligt skada kulturmiljön av riksintresse”.

  – Staden bör värna och stärka de värden som parken har i stället för att ersätta restaurangen med en kommersiell verksamhet, säger Annsofi Edberg, handläggare på länsstyrelsens enhet för planfrågor, i ett pressmeddelande.

  Myndigheten anser att den föreslagna byggnaden har en skala, färgsättning, form och placering som förminskar upplevelsen av parken, även om den må gynna det närliggande affärsstråket på Hamngatan. 

  Mellan partierna råder det delade meningar i frågan, skriver Di. Liberalerna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna är emot. Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna och Vänsterpartiet är kritiska men vill ändå analysera samrådet innan de bestämmer sig. Centerpartiets grundinställning är positiv, men väntar också med sitt beslut.

  Teresa Ahola

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived