+
Ilija Batljan är vd för Samhällsbyggnadsbolaget. Foto: Rikshem.
 • Fallande räntekostnader för SBB

  PUBLICERAD 2018-10-31 AV Oskar von Bahr
  UPPDATERAD: 2018-10-31 10:58

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  Samhällsbyggnadsbolaget ser kraftigt fallande finansieringskostnaderna framöver efter att snitträntan sjunkit ordentligt det senaste halvåret.

  Det framgår av kvartalsrapporten, som även visar att förvaltningsresultatet var oförändrat i det tredje kvartalet jämfört med motsvarande period förra året.

  Bolagets snittränta ligger nu på 2,5 procent efter att ha minskat med 0,4 procentenheter två kvartal i följd. Det bidrar till att bolagets uppskattade finansieringskostnader på rullande tolvmånadersbasis sjunkit till 382 miljoner kronor i det tredje kvartalet från 471 miljoner kronor i det föregående.

  I somras visade halvårsrapporten att bolagets uppskattade finansieringskostnader minskat för första gången någonsin efter att ha toppat på 485 miljoner kronor i det första kvartalet.

  De fallande kostnaderna bidrar till att bolagets uppskattade intjäningsförmåga på rullande tolvmånadersbasis ökat till 766 miljoner kronor, vilket är en ökning med 32 procent i slutet av 2017.

  Intjäningsförmågan, där de uppskattade finansieringskostnaderna ingår, är inte en exakt prognos utan bara en ögonblicksbild av hur situationen ser ut vid en viss tidpunkt.

  Bolaget fortsätter även sitt arbete med att stärka balansräkningen med förhoppningen att nå en Investment Grade rating under 2018.

  –Vid slutet av det tredje kvartalet uppgick vår nettobelåningsgrad till 56 procent och vi kommer fortsätta att skapa förutsättningar för att minska belåningsgraden ytterligare under de närmaste 12 månaderna, skriver Ilija Batljan i vd-ordet.

  Vid halvårsskiftet var belåningsgraden 59 procent.

  Förvaltningsresultatet landade på 112 miljoner kronor i det tredje kvartalet, vilket var oförändrat jämfört med i fjol.

  SBB backar 2 procent efter rapporten samtidigt som börsen som helhet stiger.

  Oskar von Bahr

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived