+
Skiss Rökerigatan. Bild: Walk the Room. Visionskiss Slakthusområdet: Walk the Room.
 • Godkänner Atrium Ljungbergs jätteaffär

  PUBLICERAD 2018-10-08 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-10-09 08:46

  Textstorlek

  Dela med andra

  Fastighetskontoret, Exploateringskontoret och S:t Eriks Markutveckling AB föreslår att respektive nämnd godkänner avsiktsförklaringen för Atrium Ljungbergs satsning i blivande Söderstaden. Satsningen presenterades i slutet av augusti, och omfattar bland annat en investering på åtta miljarder kronor.

  Affären går bland annat ut på att Atrium Ljungberg förvärvar befintliga fastigheter, dels avtal om markanvisningar i Slakthusområdet söder om Stockholms city. Totalt rör det sig om 200 000 kvadratmeter BTA.

  Förvärv av befintliga fastigheter kommer att göras vid två tillfällen, där tillträde för cirka 70 000 kvadratmeter BTA sker under andra kvartalet 2019 och cirka 30 000 kvadratmeter BTA efter att en ny detaljplan vunnit laga kraft, senast 31 december 2021. Dessutom säger avsiktsförklaringen att Atrium Ljungberg ska teckna avtal om markanvisningar om cirka 100 000 kvadratmeter BTA.

  Av de totalt cirka 200 000 kvadratmeterna, står kontor för cirka 40 procent och bostäder för 25 procent. Resten består av kultur, handel, restaurang, hotell och utbildning.

  Den totala investeringen uppgår till cirka 8 miljarder kronor under perioden 2019 – 2030.

  Avsiktsförklaringen är villkorad av besluten, som kommer att fattas i exploateringsnämnden, fastighetsnämnden och S:t Erik Markutveckling mellan den 16 och 19 oktober.

  Svefa var säljarens rådgivare.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Hönan, ägget och vi andra

  Krönikor Den senaste artikeln jag läste handlade om befolkningsutvecklingen i Stockholm. Till synes obeskrivligt tråkigt, men besöket provocerades fram av Regionplanekontorets senaste statistik som visar ett trendbrott – att befolkningen i Stockholms län för första gången på länge minskade under 2018. Mild panik utbröt hemma hos undertecknad då dennes analyser i det dagliga arbetet ofta grundar sig i just befolkningsökningen, skriver Bojan Ticic.

 • Christer Larsson lämnar – ersättare klar

  Rekrytering, Syd Christer Larsson lämnar jobbet som stadsbyggnadsdirektör i Malmö i sommar. Marcus Horning, som idag har motsvarande roll i grannkommunen Lund, föreslås bli hans efterträdare. 

 • Convendum växer i Stockholm

  Uthyrning Convendum har tecknat två nya hyresavtal om totalt 11 200 kvadratmeter i Stockholm. Bolaget utökar sin etablering i Umami Park, i Sundbyberg och hyr ytterligare 6200 kvadratmeter. Dessutom etablerar bolaget en ny enhet om 5000 kvadratmeter på Kungsholmen.

 • ANNONS
 • Kronan rasar efter Riksbanksbesked

  Börs, Ekonomi Kronan försvagas kraftigt på torsdagen efter att Riksbanken lämnat räntan oförändrad och meddelat att man skjuter kommande räntehöjningar på framtiden. Risken är stor att kronan fortsätter tappa mark framöver.

 • ANNONS
 • Riksbanken skjuter upp höjning

  Börs, Ekonomi Riksbanken lämnar räntan oförändrad på torsdagen och skjuter upp tidpunkten för nästa höjning till i slutet av året eller i början av nästa år. Därefter väntas ökningstakten bli lägre än vad som angetts tidigare.

 • Rekord för Platzer

  Börs Platzers förvaltningsresultat ökade 20 procent i det första kvartalet till den högsta nivån någonsin för ett enskilt kvartal. Förbättringen var främst ett resultat av ökade hyresintäkter.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived