+
Foto: Elias Ljungberg
 • Gammalt blir nytt och värdefullt

  PUBLICERAD 2018-10-15 AV Ajda Dzambic
  UPPDATERAD: 2018-10-16 09:16

  Textstorlek

  Dela med andra

  Att omvandla så kallade brownfields, som ofta består av gammal industrimark i centrala lägen, kan vara ett bra sätt att skapa värden där man inte bara kan förnya stadsdelar som är i behov av förnyelse utan även bara miljöer som är uppskattade. Det säger Göran Cars, professor i stadsbyggnad, som talade om ämnet på Business Arena Stockholm nyligen.

  – Det finns många argument för att göra det. Den ligger ofta ganska centralt och har ett behov av förnyelse. Samtidigt får man inte blunda för att ibland är det komplicerat och dyrt, säger han. Det är dyrt både på grund av miljöfaktorer men också för att vi har gamla byggnader som är komplicerade att bygga om då de befinner sig i ett dåligt skick.

  Sverrir Thór

  1 kommentarer

  1. Mårten Rönström 2018-10-16

   För den intresserade kan jag rekommendera ett besök i Industrilandskspet i centrala Norrköping. Här har näringsliv/fastighetsägare och kommunen tillsammans skapat en helt unik stadsmiljö av de gamla textil – och massaindustrianläggningsrna. Här inryms numera universitet och högskola, kunskapsföretag, konferens – och kulturanläggningar och mycket annat. Allt inramat av Motala ström där man sparat dammar och bibehållit vattenflödet trots ett betydande uttag av vattenkraft från det nya kraftverket mitt i stan. Enligt min mening ett av nordeuropas mest intressanta imdustriminnen.

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • “Låna av varandra är något som måste hända”

  Business Arena Göteborg, Ekonomi Det finns många osäkerhetsfaktorer att hålla öga på under 2019, handel, geopolitik, EU:s framtid, nya teknologier och nya affärsmodeller som växer fram. Tim Moonen, Managing Director, The Business of Cities, gästade Business Arena Göteborg för att tala om de nordiska städernas plats i det nya landskapet.

 • Tobinentreprenör går i konkurs

  Börs Q-Gruppen Bygg AB, som är totalentreprenör till två av Tobin Properties bostadsprojekt, har försatts i konkurs.

 • Åsa Henninge till Akademiska Hus

  Rekrytering Åsa Henninge blir ny marknadsområdesdirektör på Akademiska hus. Hon kommer närmast från rollen som vd på Wästbygg Projektutveckling.

 • ANNONS
 • SSM vinner mot par i Tingsrätten

  Börs Stockholms Tingsrätt har på tisdagen dömt till SSM:s fördel i en tvist mellan bolagets bostadsrättsförening West Side Solna och ett par som tecknat ett förhandsavtal om bostadsköp.

 • ANNONS
 • Engagemanget som lyfter staden

  Business Arena Göteborg, Samhälle Även i landet lagom sker inte saker av sig självt och de epitet som kopplats till Sverige har hamnat under lupp. Men det går att vända en negativ trend. Hamid Zafar gästade Business Arena Göteborg för att berätta om sitt engagemang och arbete med Sjumilaskolan i Göteborg.

 • SBB miljardköper av Hemsö

  Transaktioner Samhällsbyggnadsbolaget förvärvar totalt 14 fastigheter av Hemsö för runt 1,2 miljarder kronor. Fastigheterna är belägna i Stockholm och Västra Götaland. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived