+
Foto: Elias Ljungberg
 • Gammalt blir nytt och värdefullt

  PUBLICERAD 2018-10-15 AV Ajda Dzambic
  UPPDATERAD: 2018-10-16 09:16

  Textstorlek

  Dela med andra

  Att omvandla så kallade brownfields, som ofta består av gammal industrimark i centrala lägen, kan vara ett bra sätt att skapa värden där man inte bara kan förnya stadsdelar som är i behov av förnyelse utan även bara miljöer som är uppskattade. Det säger Göran Cars, professor i stadsbyggnad, som talade om ämnet på Business Arena Stockholm nyligen.

  – Det finns många argument för att göra det. Den ligger ofta ganska centralt och har ett behov av förnyelse. Samtidigt får man inte blunda för att ibland är det komplicerat och dyrt, säger han. Det är dyrt både på grund av miljöfaktorer men också för att vi har gamla byggnader som är komplicerade att bygga om då de befinner sig i ett dåligt skick.

  Sverrir Thór

  1 kommentarer

  1. Mårten Rönström 2018-10-16

   För den intresserade kan jag rekommendera ett besök i Industrilandskspet i centrala Norrköping. Här har näringsliv/fastighetsägare och kommunen tillsammans skapat en helt unik stadsmiljö av de gamla textil – och massaindustrianläggningsrna. Här inryms numera universitet och högskola, kunskapsföretag, konferens – och kulturanläggningar och mycket annat. Allt inramat av Motala ström där man sparat dammar och bibehållit vattenflödet trots ett betydande uttag av vattenkraft från det nya kraftverket mitt i stan. Enligt min mening ett av nordeuropas mest intressanta imdustriminnen.

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived