+
Annika Winsth. Foto: Nordea.
 • “För bra ordning i de offentliga finanserna”

  PUBLICERAD 2018-10-01 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-10-01 16:04

  Textstorlek

  Dela med andra

  Även om det fortsatt går bra för Sverige och svensk ekonomi, går vi en avmattning till mötes. Och det kommer inte att hjälpas av en svag regering som inte kan genomföra några reformer. Det menar Nordeas chefsekonom Annika Winsth, som talade på Stora Näringslivsdagen i Västerås på måndagen.

  Efter en lång period av tillväxt i svensk ekonomi spår experten en avmattning. Men efter det osäkra valresultatet har vi dock knappt sett några reaktioner i marknaderna, enligt Annika Winsth.

  – Det kanske kan låta konstigt, men är faktiskt helt rationellt. Det viktigaste ur ett finansmarknadsperspektiv är ordning och reda i finanserna, vilket vi har. Det är snarare så att jag tycker att vi har för mycket ordning och reda i de offentliga finanserna.

  En svag regering kan dock påverka ekonomin negativt framåt, och Winsth håller inte med de tyckare som säger att det “inte är så dumt med en svag regering eftersom den inte kan göra så mycket fel”. Hon menar istället att det kommer leda till att inga reformer kommer att genomföras.

  – Vi har redan förlorat åtta år de senaste två mandatperioderna – där inga reformer gjorts för att öka Sveriges konkurrenskraft. En svag regering gör det svårt att komma överens i stora och viktiga frågor – alltså barkar det åt 12 år av att inte göra någonting. Tänk er själva, om ert företag inte gjorde någonting på 12 år.

  Samtidigt har vi enligt Winsth trots allt bra ordning i de offentliga finanserna, alltså kanske till och med “för bra ordning”.

  – Vi har så mycket ordning och reda att man börjar bli dumsnål i politiken. När Göran Persson sa att “den som är satt i skuld är icke fri”, hade han rätt – då var statsskulden 90 procent av BNP. Nu är målet att statsskulden ska vara 20 procent av BNP 2020. Vi måste börja prata om hur låg statsskulden ska bli. Skulle vi kunna stanna på 25 procent, och investera de 5 procenten i människor, i utbildning? Det skulle vara ett bra sätt att locka människor hit.

  Att locka människor, kompetens och entreprenörskap till Sverige hänger samman med den enligt Winsth allra viktigaste frågan för att hålla i den svenska tillväxten – nämligen en lyckad integration.

  – Ska vi ha tillväxt i Sverige bygger det på att vi lyckas integrera människor som kommer hit. Vi har ett stort behov av dessa människor, och vi behöver hitta nya, andra sätt och nya åtgärder för att komma fram. Man kan inte säga “välkommen hit – men du får inget jobb”. På kort sikt är det här den absolut viktigaste uppgiften för politiken att ta tag i, och där kan också näringslivet vara med och bidra.

  “Hinner höja räntan en gång”
  En annan viktig faktor för konjunktur och tillväxt är den omtvistade låga räntan. Vid det senaste penningpolitiska mötet var meningarna delade, men de flesta tror ändå att räntan kommer att höjas vid mötet innan eller efter årsskiftet. Höjningen kommer dock inte vara långvarig, spår Annika Winsth.

  – Jag tror att de hinner höja räntan en gång, sen vänder det i konjunkturen. Det gör att kronan kommer att fortsätta vara svag vilket kommer skapa problem. Det här är komplexa frågor, men hade jag fått bestämma hade jag sagt att det går bra för Sverige – det är dags att höja räntan, men gå försiktigt fram.

  Maria Nordlander

  1 kommentarer

  1. Luke Bottomtalker 2018-10-02

   Fru Winsth tolkar situationen felaktigt, då Sverige aldrig haft en starkare regering än under den innevarande mandatperioden. Eftersom den påstådda oppositionen lämnade regeringsfrågan pass, har det varit öppet mål för vänsterregeringen under hela mandatperioden. Har oppositionen sedan kverulerat har man verkat skadligt för landet eftersom man
   1. Ej velat ha regeringsmakten
   2. Sedan velat leka regering i opposition
   3. Ej samarbetat med den skänkta regeringsmakten såsom man unisont kommit överens om.
   Det mest prekära i situationen är att om Sverige av finansmarknaderna värderats bra trots icke genomförda reformer behövs inga regeringar överhuvudtaget eftersom landet styrs utifrån av EU och USA. Dels via traktater, dels via domstolarna som dessa traktater infört. Samt en och annan tankehåla. Nej, Sverige är en teknokratisk dröm och det finns inga reformbehov för sådant sköts av småpåvar ute i organisationerna i det decentraliserade EU.

   Den brännande frågan för oss miljödemokrater är hur de högt utbildade tänker sig att miljön skall åtgärdas när mer tillväxt inom nuvarande paradigm ökar den miljöpåverkan man påstår sig vilja minska? Vi importerar helt radikalt människor från lågutsläppande länder till högutsläppande Sverige och Europa samt USA. En person som inte hade en bil sätts nu i en förädlingsapparat där globala transporter av gods och människor är mål nummer 1 (ett). En och annan utsläppslag men effektiviseringar äts upp av att fler vill ha mer.

   Det är alltså så enkelt att idag är det tillväxt eller miljö. Först när endast miljövänlig teknologi och konsumtionsvanor etablerats kan man tala om “tillväxt” och miljö. Det saknas kopplingar i individernas hjärnor som kopplar fenomenen samman. Man talar miljö med en del av hjärnan och tillväxt med hela sin organism eftersom jobb. Proffstyckarna anser inte regeringen kan genomföra reformer, men på det personliga planet genomförs inga reformer alls. Det är tillväxt som gäller.

   “Välkommen till Sverige, kära Afghan. Du producerade en tiondel så mycket utsläpp som du nu kommer att göra här i Sverige. Tack för att du bidrar till mijöförstöringen. Vi älskar att fler gör gemensam sak med oss. Transparent miljöförstöring, öppen miljöförstöring och mångfaldig miljöförstöring. Miljöpartisterna älskar dig mest för de älskar att tala med kluvna tungor”

   En svag regering med en svag befolkning. Ur svenska hjärtans djup…

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived