+
Andreas Hatzigeorgiou. Foto: Stephanie Wiegner.
 • En bombad bostadspolitik

  PUBLICERAD 2018-10-04 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-10-08 11:29

  Krönikan är tidigare publicerad i Fastighetsnytt nummer 4, 2018. 

  Textstorlek

  Dela med andra

  När den världsledande ekonomen Edward Glaeser från Harvard-universitetet i USA nyligen besökte Sverige öste han beröm över vårt land. Vid ett seminarium gav forskaren som uppnått rockstjärnestatus oss svenskar i publiken ryggdunkning på ryggdunkning. Över vår utbildningsnivå, vårt transparenta samhälle, våra världsledande företag, den relativt sett effektiva offentliga sektorn, jämlikheten, miljömedvetandet, vår vackra och innovativa huvudstadsregion.

  Och så fortsatte det – ett evangelium av så smickrande ord att man rodnade. Är vi verkligen så här bra? Jo, kanske, intalade jag mig för en stund.

  Känslan av självbelåtenhet fick dock ett abrupt slut när han påminde oss om vår ruttna bostadspolitik.

  ”Näst efter bombningar är hyresregleringar det säkraste sättet att förstöra en stad på.” Så lät det en gång när Assar Lindbeck, vår egen rockstjärna till nationalekonom, sjöng ut om den svenska bostadspolitiken.

  Vad krävs för att politikerna ska vakna upp och inse att bostadspolitiken är ett haveri som behöver hanteras nu?

  Kötiden för en hyresrätt innanför Stockholms tullar är omkring 20 år. Eftersom det generellt är 18-årsgräns på att ställa sig i kö innebär det att man måste vänta till sin 40-årsdag innan man tillåts bjuda vännerna på inflyttningsfest. Förutom att lyckan av att äntligen få en lägenhet kanske kan lindra 40-årskrisen ser jag inga som helst fördelar med den rådande situationen. Tvärtom, det är en tickande bomb.

  I Stockholms län står nästan 600 000 personer och stampar i hyreskön enligt Bostadsförmedlingen. I Stockholmsregionen finns det bara 17 000 studentbostäder att fördela på 90 000 studenter enligt Stockholms studentkårers centralorganisation.

  Situationen har gått så långt att de hopade bostadsproblemen på allvar hotar företagen och därmed välståndet. I Stockholm, landets tillväxtmotor, uppger en femtedel av företagen att de har misslyckats med en rekrytering på grund av bostadsbristen.

  Bostadspolitiken fick en förhållandevis undanskymd roll inför valet. Andra frågor dominerade debatter och utfrågningar. Det råder delade meningar om huruvida detta var bra eller dåligt. Jag tycker frågan är ovidkommande och inte förtjänar någon uppmärksamhet av alla oss som vill se förändring på riktigt. Nu får det vara slut på politiska analyser och spelteorier.

  För trots att politikerna prioriterade andra frågor i sina valkampanjer inser medborgarna situationens allvar. I en nyligen genomförd undersökning som Stockholms Handelskammare låtit utföra uppger så många som sju av tio svenskar att bostadsfrågan borde prioriteras högre.

  Nästan nio av tio svenskar säger i samma undersökning att det behövs en blocköverskridande överenskommelse om bostadsmarknaden.

  Folk förväntar sig att politikerna sätter sig ned, tar sitt ansvar och ritar upp en plan för framtiden. Det är en tydlig signal till den nya regeringen att bostadspolitiken måste prioriteras samt att lappande och lagande inte längre duger. Vad som behövs är helt enkelt ett klokt och modigt helhetsgrepp.

  En bred bostadspolitisk reformagenda med fokus på ett uthålligt byggande, ökad rörlighet och en bättre fungerande marknad är helt avgörande för att sätta stopp för den bombade bostadspolitiken. Valet är över och det är hög tid att gå från handlingsförlamning till handlingskraft.

  Andreas Hatzigeorgiou
  Vd, Stockholms Handelskammare

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Framtidens tåg heter Hyperloop

  Uncategorized En resa från Stockholm till Helsingfors på en halvtimme kan bli verklighet redan om tio år. Det hoppas åtminstone Nordiska rådet och Peter Nisula, projektledare för Hyperloop. “Det här är ett snabbare, billigare och mer miljövänligt alternativ än höghastighetstågen”, säger han.

 • Oscar Properties lanserar sparprogram

  Börs Oscar Properties varslar personal och vidtar andra åtgärder som ska minska kostnaderna med 30 miljoner kronor för att hantera nedgången på bostadsmarknaden i Stockholm.

 • “Förvånande om Riksbanken höjer räntan”

  Ekonomi Inflationsutfallet som presenterades av SCB på onsdagen, i kombination med BNP-utfallet och nedgången i hushållens konsumtion talar för att Riksbanken behåller reporäntan oförändrad vid räntebeskedet nästa vecka. Det spår SBAB:s chefsekonom Robert Boije. 

 • ANNONS
  • Amasten stärker organisationen

   Rekrytering Amasten utser Sebastian Schönström till finanschef. I samma veva byter David Svensson tjänst till rollen som Business Controller och Christer Fors blir fastighetschef i Finspång. Samtliga tillträder sina nya roller vid årsskiftet.

  • Säljer Skanskas huvudkontor

   Transaktioner Invesco Real Estate och Scius Partners säljer Skanskas huvudkontor på Kungsholmen i Stockholm. Köpare är en fond som förvaltas av tyska DWS, en del av Deutsche Bank. 

 • Fyra ägare blir tre i Tornet

  Bostäder, Transaktioner Riksbyggen avvecklar sitt finansiella engagemang i Tornet Bostadsproduktion där nu Folksam Liv, Balder och Peab äger en tredjedel var.

 • ANNONS
 • Inflationen minskade i november

  Ekonomi Inflationstakten, räknat som KPIF, var 2,1 procent i november jämfört med 2,4 procent i oktober. Det meddelar Statistiska Centralbyrån på onsdagen.

 • “Stockholmshyra” för 60 000 bostäder

  Bostäder Stockholms stad inför en systematisk hyressättning för 60 000 lägenheter i de allmännyttiga bolagen. På tisdagen tecknade de berörda parterna en principöverenskommelse om hur systemet, som kallas Stockholmshyra, ska införas under de kommande åren. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived